Így tartsunk együtt kutyát macskával

Dátum: 2024. május

A kutyák és macskák örök ellenségek – legalábbis ez derül ki a legtöbb rajzfilmből. Frakk, a macskák rémének humoros világa azonban nem feltétlenül érvényesül a valóságban. Kutya és macska jó barát lehet, élhetnek együtt közös háztartásban, azonban rengeteg múlik azon, hogy milyen kutyafajtáról van szó és miként szocializáljuk őket.

 

A legszerencsésebb eset, amikor a kölyökkutya és a cica együtt nevelkedik. Általában azonnal elfogadják egymást és később sem lesz köztük civakodás, legfeljebb csak játékos formában. Ebben az esetben az összeszoktatással nincs különösebb dolgunk, elvétve kell csak a kutyát fegyelmezni.

 

Egy dologra kell vigyázni, hogy mindegyiknek külön alakítsunk ki egy magánszférát, ahová el tud vonulni, ha olyan kedve van. Mindenképpen legyen a fekhely, az etető- és itató a másiktól jól elszeparálva.

 

A közös nyelv a szeretet

 

A kutya és macska együttélésének a legnagyobb kihívása nem evolúciós, hanem nyelvi kérdés. Bár valamikor az ember megjelenése előtt ellenségek voltak, ez az otthon tartott állatok esetében nem túl jelentős probléma.

 

Agresszió mindig akkor jelentkezik, amikor nem értjük a másikat, márpedig a cicák és az ebek „más nyelven” beszélnek. Azért is fontos az összeszoktatás, mert hiába fejezik ki magukat másként, egy idő után le tudják fordítani egymás gesztusait, ahogy a gazdi is tudja mit akar tőle a macskája.

 

A morgáson kívül alapvetően teljesen más gesztusokat használ a kutya és a macska. Mást jelent a farok csóválása, a szőrzet borzolása vagy éppen a nyávogás. Ez mind eltérő érzelmekre utal. Azonban, ha meg tudjuk szerettetni egymással a két állatot, akkor intelligenciájuknál fogva megtanulják értelmezni a másik jeleit és igazán jó barátok lehetnek.

 

Mire figyeljünk, ha kutya vagy macska érkezik a családba?

 

A jó nevelés rengeteg dologra képes és ha csak nem szélsőségesen ellenséges természetű valamelyik állat, akkor pár trükk betartásával hamar egymáshoz tudjuk szoktatni őket. Ezeket azonban mindenképpen érdemes betartani, ha el akarjuk kerülni a komolyabb konfliktust az első találkozások alkalmával.

Mire figyeljünk, ha kutya vagy macska érkezik a családba

 

Kezdeti elkülönítés

 

Mindegy, hogy cica vagy kutyus érkezik a családba, az első pár napban a macskát különítsük el. Erre bármilyen zárt hely megfelelő, akár a fürdőszoba is. Ami fontos, hogy elkülönítve legyenek egymástól, de ne távol, hogy érezhessék a másik szagát és hozzászokjanak egymáshoz.

 

Ha új cica van a lakásban, úgy gondoskodni kell arról, hogy minden szükséges dolgot megkapjon, például alomdobozt, játékokat és kényelmes fekhelyet.

 

 

A szagok hatalma

 

Az állatok számára a szagok sokkal fontosabbak, mint nekünk embereknek, a kutyák és macskák számára egy illat tájékozódási pont is, a másik állat felismerése és adott esetben elfogadása. Ezért, ha kutyát és macskát akarunk összeszoktatni, akkor az első és legfontosabb teendő, hogy ismerjék meg egymás szagát. Fontos, hogy ez ne idegen helyen történjen, hanem abban a környezetben, ahol majd együtt fognak élni.

 

Amennyiben a kezdeti elkülönítés sikeres volt érdemes megismertetni egymással őket. Ideális esetben ilyenkor két ember tartózkodik a helyiségben, egyik a kutyára, a másik a macskára figyel.

 

A legjobb, ha a macska hordozóládában a kutya pedig pórázon van. Így úgy ismerik meg egymás szagát, hogy nem tudnak egymással közvetlenül érintkezni. Ha nem tapasztaljuk az agresszió jeleit, akkor mindkét állat kapjon jutalomfalatot. Ellenkező esetben válasszuk szét őket és próbálkozzunk később.

 

Fokozatosság

 

A két állatot csak fokozatosan engedjük egymás közelébe. Kezdeti időszakban először rövidebb, majd hosszabb időre engedjük ki a cicát, miközben a kutyát pórázon tartjuk. Hagyjuk, hogy megbarátkozzanak egymással.

 

Amennyiben az eb nyugodtan, érdeklődve, kedvesen viselkedik mindenképpen kapjon pozitív elismerést, simogatás, dicséret és jutalomfalat formájában.

 

Magánszféra a macskának

 

Ha egy cica mellet egy kutyával is együtt akarunk élni, akkor némi változásokat kell eszközöljünk az otthonunkban. A macskáknak ugyanis nagyon fontos a magánszféra, valamint imádják a nehezen megközelíthető és/vagy magas helyeket.

 

Vásároljunk mászókát, vagy alakítsunk ki olyan helyet ahová a macska fel tud mászni. Ez egyúttal menekülési útvonal is számára, ami nyugtatóan fog hatni a macskára, hiszen olyan hely, ahová csak ő tud eljutni. Kis lakás esetén érdemes figyelembe venni a macska igényeit.

 

Etetés, itatás

 

Úgy kell kialakítani a területet, hogy a kutya ne férhessen hozzá a cicánk etetőjéhez és itatójához és fordítva sem, különben ez konfliktusok forrásához vezethet.

 

Főleg az eb reagálhat rosszul, ha megdézsmálják az ebédjét, bár az ellenkező eset jóval gyakoribb. Az is hasznos, ha egyszerre etetjük a két állatot külön helységben, így mindegyik a saját kosztjával lesz elfoglalva.

 

Féltékenység kiküszöbölése

 

Főleg a kutyákra érvényes, hogy hajlamosak lehetnek a féltékenységre, ami akár agresszív viselkedéshez is vezethet. Ezért mindenképpen figyeljünk rá, hogy ha a bújós a cicánk, akkor a kutyus is kapjon pár simogatást. A macskák sokkal inkább öntörvényűek, így fordított esetben nem kell erre figyelni.

 

A kutya felkészítése

 

A macska rendkívül kedves de öntörvényű állat. Annak ellenére, hogy felettébb intelligens nehezebben tanítható, mint a kutyák. Szinte mindent megértenek, azonban csak akkor engedelmeskednek, ha ők is jónak látják.

 

Sokkal könnyebb dolguk van, ha olyan kutya mellé vásárolunk macskát, amelyik már fegyelmezett, vagyis hallgat a gazdájára. Amennyiben ez nem így van, úgy a cica vásárlása előtt próbáljuk meg orvosolni a hiányosságokat. Az olyan alapvető parancsszavaknak, mint a „ne” vagy a „nem szabad” akkor érvényesülnie kell, ha például az eb a cica után ered.

 

A macskák felkészítése

 

Bár a macska is nevelhető, egy dolgot mindenképpen érdemes megfontolni, ha kutyás házhoz visszük, főleg akkor, ha otthonunk lakója kis méretű, esetleg gyámoltalan öleb.

 

A macska körmeivel komoly sérüléseket okozhat a kutyának, ha úgy érzi védekeznie kell ellene, ezért bizonyos esetekben célszerű a cica karmait visszavágni. Később, ha már kiderült, hogy harmonikusan tud együtt élni egymással a két állat a körömvágást nyugodtan elhagyhatjuk.

 

Szerencsés és kevésbé szerencsés kutyafajták macska mellé

 

Szerencsés és kevésbé szerencsés kutyafajták macska mellé

 

A kutya és macska kapcsolata döntő többségében a nevelés mellett az állatok személyiségén múlik. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy vannak bizonyos kutyafajták melyek kifejezetten jól kijönnek a macskákkal, de olyanok is, melyek mellé kevésbé ajánlatos egy cicus. A lent említett kutyafajtákról itt tájékozódhatsz.

 

Macskabarát kutyafajták:

 

 • Labrador retriever
 • Golden retriever
 • Máltai selyemkutya
 • Shih tzu
 • Francia bulldog
 • Puli
 • Basset hound
 • Mopsz
 • Bichon havanese

 

Fajták, melyek nehezebben jönnek ki cicákkal:

 

 • Afgán agár
 • Orosz agár
 • Szibériai husky
 • Magyar vizsla
 • Kanári-szigeteki kutya
 • Alaszkai malamut
 • Német juhászkutya
 • Jack Russell terrier
 • Cane Corso
 • Dobermann

 

Összefoglalás

 

A kutya és macska bár evolúciós tekintetben valóban ellenség, nagyon is lehetnek jó barátok, élhetnek problémamentesen egy háztartásban.

 

Ha már kölyökkortól együtt vannak, akkor ez gyakorlatilag magától megtörténik. Felnőtt korban, azonban egymáshoz kell szoktatni őket, az első pár nap a legnehezebb, de kis szerencsével és odafigyeléssel jól ki fog jönni egymással a két állat.