Macska és kisbaba

Dátum: 2019. november

Mint oly sok területen, a macska és kisbaba együttélése témában is megoszlanak a vélemények. Van, aki teljes vállszélességgel támogatja, mások pedig maximálisan ellenzik. Még azt sem lehet mondani, hogy akinek van cicája, biztosan nem ajándékozná-e el, amikor érkezik a baba. Sajnos sok macskának kell elköltöznie az otthonából, és jóesetben menhelyre, vagy barátokhoz, szerető gazdihoz.

 

Vajon jogos a félelem? A cicánk valóban veszélyt jelent a kisbabánkra? Vajony annyira elkerülhetetlen és kivédhetetlen a veszély, hogy ezt a drasztikus lépést meg kell lépnünk?

 

Nos, a válasz természetesen az, hogy nem. Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet! Ebben a cikkben arról írok, hogy miért NEM veszélyes a cica a gyermekre, és milyen lehetőségek vannak arra, hogy megelőzzük a vélt vagy valós sérüléseket, betegségeket.

 

Ha Te, mint anyuka úgy tartod biztonságosnak, hogy inkább cica nélkül szeretnéd eltölteni legalább az első néhány évet a babáddal, az a Te döntésed. Hiába sorolom fel, hogy mennyire nem veszélyes, hozhat bárki bármennyi ellenpéldát és érvet a cica mellett. A kisbabádnak elsősorban Rád van szüksége. Ha Te úgy érzed, a macska állandó stresszforrás, és sem az idő, sem a saját tapasztalatod nem fog meggyőzni az ellenkezőjéről, akkor valóban megfontolandó, hogy költözzön a cica.

 

A kisbabának nem kell tejles stresszmentes környezetben felnőnie, és nem szükséges az anyukának a folyamatos Zen állapotban lebegve élnie, ha jót akar a csemetéjének. Az viszont biztos, hogy az állandó feszültség sem a babának, sem az anyukának nem tesz jót. Tulajdonképpen egyik emberi lénynek sem szabadna tartósan stresszben élni.

 

Ugyanakkor úgy érzem, mivel már eddig eljutottál az olvasásban, esetleg még vacillálsz. Kérlek, olvass tovább, gyűjts információkat. Így amikor elérkezik a döntés pillanata, akkor felelősen és átgondoltan, mindenki érdekét szem előtt tartva tudsz dönteni a cica helyét illetően.

 

 

Íme egy rövid tartalom, hogy valóban azt olvasd el, amit szeretnél:

 

 1. Félelem a toxoplazmózistól
 2. Félelem a macskaszőr allergiától
 3. Megölheti a gyermekem a macskám?
 4. Félelem a bántalmazástól
 5. Óvintézkedések a baba érdekében
 6. Óvintézkedések a macska érdekében
 7. Miért kellene a macska a babának?

 

 

Félelem a toxoplazmózistól

 

Ha megszületett a kisbabád, és még mindig van cicád, valószínűleg eléggé felkészültél a terhesség alatti toxoplazmózis témában. Tisztában vagy vele, hogyan lehet elkapni a fertőzést, és hogyan lehet elkerülni azt.

 

Azonban mi a helyzet az újszülöttel? Valóban még rá is leselkedik veszély, ha a cica a lakásban él?

 

Érdemes tisztázni néhány gondolatot. A toxoplazmózis szájon át terjed. A cica, ha frissen fertőződőtt (még nem esett át a fertőzésen, és mondjuk kiszökött és fertőzött egeret evett), akkor a lappangási időt is beleszámítva maximum 3-4 hét alatt már semmilyen veszélyt nem jelent az emberre. A cica is védetté válik, és még üríteni sem fogja a fertőző parazitát.

 

Ha már régebb óta van cica a lakásban, és nem vagyunk biztosak benne, hogy ő vajon átesett-e a fertőzésen, lehet kérni vérvételt neki is. Ha azonban nem kijárós a macsek, akkor szinte felesleges… ha pedig mindig is kijárós volt, valószínűleg akkor is. De ne bízzunk a valószínűben, inkább vigyázzunk a babánkra.

 

A frissen fertőződött macska 10 napig üríti a fertőzést. Ezalatt mosakszik is, így a szőrére is rákerülhet a parazita. Mivel simogatjuk, dörgölőzik, folyamatosan vedlik (mindig van néhány elhullajtott macskaszőr), így a baba érdekében érdemes betartani az amúgy is érvényes higiénés szabályokat:

 

 • tiszta kézzel nyúljunk a babához
 • tartsuk tisztán a kiságyat, és mindent, ahol a kisbaba alszik
 • tartsuk tisztán a ruháit. Ha nagy az esély a cica friss fertőződésére, érdemes lehet abban a néhány hétben 60 fokon mosni a baba ruhácskáit
 • lehetőleg szoptassunk, legalább részben. Ezzel erőssé és ellenállóvá tesszük a kicsi szervezetét, így az esetleges toxoplazma fertőzést is könnyebben átvészeli
 • amennyiben használunk cumit, cumisüveget, a fertőzésgyanu ideje alatt mindenképpen főzzük ki (gyöngyöző víz ellepi az eszközöket 30 percig)
 • kisgyermek korban akár homokozóban is összeszedheti idegen macska ürülékével a fertőzéseket: takarjuk a homokozót
 • legyünk a gyerkőc közelében, amikor kint játszik és még abban a korban van, hogy mindent a szájába vesz
 • alapos kézmosás nem mindig lehetséges. Készüljünk kézfertőtlenítő cseppekkel a játszótérre, illetve legyen egy üveg víz nálunk kézöblítésre is

 

 

Félelem a macskaszőr allergiától

 

Egy cica mellett felnövő kisgyereket csak ideig óráig lehet távol tartani a macskától. Ha már itt tartunk, a cicát is a gyerkőctől. Előbb-utóbb így, vagy úgy, de meg fogja kóstolni a macskaszőrt a kisbaba. Legkésőbb akkor, amikor néhány hónapos korában kúszni kezd. Ekkor hiába a mindennapos felsöprés, felmosás. A gyerkőc így is úgyis a szájába veszi a macskaszőrt. De vajon ez akkora nagy baj? Tényleg érdemes megóvni szemünk fényét a cicabundával való érintkezéstől? Beváltja a reményeinket, és így elkerülheti a macskaszőr allergiát?

 

Nekem szerencsém volt. A negyedik gyerkőcöm születésénél a csecsemőosztályon a mellettem fekvő anyuka immunológus volt. Elbeszélgethettünk a macska és a kisbaba együttéléséről. Ő ugyan nem szerette a macskákat. Neki nem is volt, és soha és nem is lesz cicája. Azonban mint szakember nem javasolja a macska eltávolítását csak azért, hogy a kisbaba későbbi macskaszőr allergiáját megelőzzük. Azt mondta, hogy egy gyerek immunrendszere hét éves korig fejletlennek számít. Ezalatt az idő alatt tud a legtöbbet tanulni, és amit ebben az időszakban megtanult (azaz találkozott kórokozóval), arra nagy eséllyel egész életében emlékezni fog. Így a közhely, miszerint lehetőleg egyen meg a gyerek félévente fél kiló koszt teljesen helytálló. Véleménye szerint minél előbb találkozik egy kisgyerek egy allergénnel, annál nagyobb lesz a védettsége az allergiával szemben.

 

Tehát a szakértőkre hallgatva kijelenthetjük, hogy még jót is teszünk, ha a gyerkőc szájába kerül a macskaszőr. Így lesz az immunrendszere erősebb és ellenállóbb. Természetesen ne essünk át a ló túloldalára. Továbbra is takarítsunk, de nem érdemes a baba miatt minden nap végig fertőtleníteni a lakást még akkor sem, ha cicával lakik egy fedél alatt. Ezzel kifejezetten ártunk a gyermekünknek.

 

 

Megölheti a gyeremekem a macskám?

 

Sok jóakaró ismerős, szomszéd, családtag igyekezhet rábeszélni arra, hogy ajándékozzuk el a cicánkat, hiszen akár még meg is ölheti a kisbabánkat, de mindenképpen bántalmazni fogja.

 

Érveik között szerepel, hogy a cica szereti a meleg, puha helyeket, és szeret a mi ölünkbe is befeküdni. Ezt fogja tenni a babánkkal is, aki azért a 3-5 kilóval a hátán nehezen tud majd levegőt venni. Főleg, ha a macska az arcára fekszik.

 

Ez első hallásra rettenetes, és valóban azonnal elgondolkodik az édesanya a cica távozását illetően. Azonban érdemes körüljárni ezt a témát is.

 

„Vannak olyan hiedelmek, hogy a macska ráfekszik a csecsemő mellkasára, szívleállást okozhat. Tény, hogy a macskák szeretik a kényelmes helyeket, a puha ágyat. Megfelelő odafigyeléssel az ilyen eseteket meg lehet előzni, de még egyszer sem találkoztam macska által okozott szívleállással.” mondja dr. Essek Ferenc gyermekorvos.

 

Mi lehet ez a megelőzés, amiről beszél a Doktor úr?

 • csukd be a kicsi hálószobájának ajtaját (ezt akkor is érdemes megtenni, ha a baba éppen nem alszik, hiszen a cica a kiságyba is befekhet, így biztosítva a korai macskaszőrrel való érintkezést a babónak)
 • gyakran nézz rá a babádra (hiszen amúgy is ezt teszed)
 • tehetsz baldachinos szúnyoghálót is a kiságy fölé

 

 

Félelem az egyéb bántalmazástól

 

Felmerülhet benned, hogy a cica esetleg agresszívan fog fellépni a kisbabád ellen. Féltékeny lesz, megkarmolja, megharapja. Szeretnélek megynugtatni, hogy ez egyáltalán nincs így. Az állatok érzik, tudják, hogy a kisbaba „kölyök”. Természetes, ösztönös gátlás él bennük. A tejszagú kicsiket legfeljebb nevelni lehet, főleg ha családon belül élnek. Ha megfigyelted már a macskák társadalmát, hihetetlen türelemmel viselik a kölyökcicák nyúzását, és ha a kiscica kétségbeesett hangot ad, azonnal a segítségére sietnek.

 

A cicád is elfogadja a babádat családtagként. Tudomásul veszi, hogy ezentúl a kicsi is a csapat tagja. Előfordulhat, hogy amikor hazaérkeztek a kórházból, fenntartással fogja fogadni. Óvatosan közelít, lassan megszaglássza, idegesen csóválja a farkát, esetleg morog is rá. Ez nem a kicsinek szól, és semmiképpen nem szabad hosszú távú következtetéseket levonni, vagy agresszívan, elutasítóan lereagálni ezt a viselkedést. Ez egy új helyzet, a cicának is, kétségbeejtő, félelemre okot adó szituáció. Időbe telhet, hogy feldolgozza az új családtag érkezését.

 

Van olyan cica, aki az első perctől kezdve szeretettel közelít a kisbabához. Náluk érdemes figyelni, hogy ne azonnal egy kiadós mosdatással üdvözöljék az újszülöttet. A tartózkodóbb cicáknak pedig segíthetünk gyorsan túllépni a kezdeti bizonytalanságon. Biztosítsuk, hogy minden rendben. Beszéljünk hozzá nyugodtan, simogassuk, magyarázzuk el neki, hogy a kisbaba az új családtag, és később nagyon jó haverok lesznek. Hiába nem érti a cica amit mondunk, de megérzi a mi álláspontunkat a kisbabáról. Ha szeretettel és türelemmel vagyunk iránta, hamar rájön, hogy minden rendben van. Az ő helye még mindig stabil a megváltozott családban.

 

 

Óvintézkedések a baba érdekében

 

Egy cica kisebb veszélyt jelent az újszülöttre, mint egy másfél éves tesó, aki csupa szeretetből megeteti, vagy játékbabaként, esetleg egyenlő partnerként játszani akar vele,. Melyik többgyerekes anyuka ne tudná sorolni, amikor a nagyobb tesó a kicsi szájába, fülébe, orrába dugdos valamit, neki ad a kicsi számára veszélyes játékokat.

 

Egy macska hamar megtanulja az új szabályokat, mégha nem is szívesen tartja be azokat. Akinek van macskája, pontosan tudja, hogy csak addig élnek a tiltások, amíg a gazdi hátat nem fordít. Érdemes így valóban fizikai gátat készíteni a macsekoknak a baba érdekében.

 

A kiságy és a baba alvóhelyéről már esett szó. A macskák azonban talán még jobban szeretik a babakocsit, talán mert az olyan „doboz” szerű. Körülveszi őket. Így a babakocsit érdemes macska mentes helyen tárolni, ha ez nem lehetséges, egyszerűen takard le. Csak vigyázz, nehogy pont ezzel tedd még vonzóbbá a babakocsit a cica számára.

 

A macskaalmot semmi képpen ne érhesse el a gyerkőc. Érdemes lehet külön helységbe tenni a cica wc-t, és macskaajtót felszerelni. A macskaalmot takarítsd sűrűn, közvetlenül mellé pedig tehetsz olcsó szőnyeget. Így amikor kilép a cica, a lábáról a macskaalmos por a szőnyegre tapad, és nem hordja szanaszéjjel a lakásban. Természetesen ezt a szőnyeget is gyakran kell takarítani, de legalább nem az egész ház lesz macskaalomtól poros, koszos.

A baba hamar megtanul kúszni, és valóban szeret mindent a szájába venni. A macskaalom eléggé vonzó méretben is ahhoz, hogy megkóstolja a gyerkőc, ugyanakkor elég nagy és kemény, hogy könnyű legyen félre nyelni. Érdemes megelőzni az esetleges baleseteket. Az ideális macskaalom elhelyezéséről olvasd el ezt a cikkemet. Ha a kisbaba megérkezésével borult a cica szobatisztasága is, akkor pedig figyelmedbe ajánlom a Macska mindenhova odapisil, és a macska jelölési problémákról szóló bejegyzéseimet. Ha a kisbaba mellé érkezik új családtagként a macsek, ajánlom figyelmedbe a macska alomra szoktatása cikkemet.

 

Ha új cicát tervezel érdemes lehet elhalasztani a befogadást, amíg nagyobb lesz a gyerek. Ezzel elkerülheted a friss fertőzéseket. Van azonban, amikor nincs mit tenni, jönnie kell a cicának, hiába ott a kisbaba is. Mi például notórius macskamentők vagyunk. Sokszor került hozzánk úgy lerobbant cica, hogy éppen kisgyerek is volt a családban. Nálunk a következő menet vált be:

 

 • Hozzánk kerül egy cica, akkor azonnal bolha elleni fürdetés (kutyasamponnal, hiába nem ajánlják. Nem minden nap fürdetem vele, és valóban hatásos. Igyekszem alapos lenni, hogy a legyengült, esetleg kölyök cica szervezetébe minél kevesebb méreg juthasson.)
 • elkülönítés, nyugodt, csendes környezet. Friss víz, könnyű ennivaló. Pici cicánál macskatápszer.
 • állatorvosi vizit lehetőleg egy napon belül, féreghajtó.
 • Két- három nap, és csillog-villog kívül belül a macsek a tisztaságtól, ekkor engedem a lakás többi részébe, betartva a baba védelmében tett óvintézkedéseket.
 • Amint engedi az állapota, megkapja a szükséges oltásokat.
 • A megfelelő korban és egészségben megtörténik az ivartalanítás.

 

Egy új cica általában nagyon meg van szeppenve, ha békén hagyjuk lassan megbarátkozik a környezetével. Számára magától értetődő lesz, hogy a gyerkőc is a családhoz tartozik, azonban az első néhány találkozáskor figyeljük a reakciókat. Nem tudhatjuk, milyen előélete volt a cicának, milyen tapasztalatai vannak kisgyerekekel kapcsolatban. Ha mégis negatívan fordulna a babánk felé, akkor sincs minden veszve. Türelemmel, szeretettel még akár barátok is lehetnek.

 

 

Óvintézkedések a macska érdekében: a gyerek jelent veszélyt a macsekra?

 

Legkésőbb amikor a gyerkőc megtanul kúszni, vonzó célpont lesz számára a cica. Talán pont a macsek kedvéért indul meg a babánk. Mozog, méretben passzol, puhának és finomnak tűnik. Valahogyan el kellene érni.

 

Azt hiszem kimondhatjuk, innentől kevesebb nyugta lesz a cicánknak. Érdemes lehet neki egy magasabb helyen is fekhelyet készíteni, ahol nyugodtan pihenhet anélkül hogy a gyerkőc elérné. Így akkor a cica is tudni fogja, biztonságba is tud menekülni, ha elege van a közös játékból, és nem fogja „sarokba szorítva” érezni magát, ami esetleg agresszívbb reakcióra kényszerítheti.

 

Tanítsuk a gyerkőcnek, hogy hogyan kell bánni a cicával. A legjobb természetesen a saját példa, de ne legyünk naívak. Attól, hogy mi valamit nem teszünk meg, még egyáltalán nem biztos, hogy a gyerekünk sem fogja. Sőt! Érdemes résen lenni, fél szemmel figyelni a cica-baba játékot, hogy azonnal le tudjuk állítani a gyerkőcöt, ha bántani szeretné a macskát.

 

A legtöbb cicát a végtelenségig lehet nyúzni

 

A legtöbb cica türelmes tanár, a végletekig lehet nyúzni, perecet lehet belőle fonni. Szeretik a gyerekeket, és nagyon jó barátok lesznek. Vannak tartózkodóbb cicák, akik inkább elvonulnak és távolról szemlélik az eseményeket.

 

Mindig ismerjük meg a macskánk igényeit, és igyekezzünk számára is élhetővé tenni a lakást. A macskaalom legyen nyugalmas helyen. Gondoskodjunk róla, hogy evés, ivás közben se zavarhassa a gyerkőc, és az alvóhelye is biztonságos, bababiztos. Így minimálisra csökkentjük a félelemből, nyugtalanságból előforduló reakciókat a macskánk részéről.

 

 

Miért kell(ene) macska a gyerkőcnek?

 

Végezetül álljon itt egy rövid felsorolás a teljesség igénye nélkül. Vajon miért lenne jó, ha valóban cica mellett nőhetne föl a kisgyerek:

 • a macskadorombolás, macskasimogatás megnyugtat
 • megtanulja a gyerek tisztelni az állatokat, gondoskodni róluk, így felnőttként is felelősséggel fog feléjük fordulni
 • kisebb az esély az allergiára
 • örökre szóló barátságot kötnek
 • segít átvészelni a nehezebb időszakot a gyermek életében
 • nagyon jó játszótársak lesznek

 

Ne aggódjunk hát! Tarsuk be az óvintézkedéseket, és így igazán tartalmas és boldog élete lehet a gyerkőcünknek is és a cicánknak is. Pótolhatatlan gyermekkori élményekben lesz része a macskánknak köszönhetően.