Macskafogó magyar rajzfilm

Dátum: 2020. május

A Macskafogó magyar rajzfilm (újabb megfogalmazásban animációs film) első ránézésre egy könnyű gyermekfilm. Azt hiszem, megszokhattuk, hogy a rendszerváltás előtti Magyarország filmjeiben mindig találkozhatunk némi kritikával, elrejtett gúnnyal az adott korszakot illetően, mindezt persze humorosan tálalva. A Macskafogó is bővelkedik ilyen, a felnőttek számára érthető és talán megmosolyogtató fordulatokban, így nem csoda, hogy a szülők is szívesen nézik a gyerekekkel.

Nepp József szeretett volna egy Hofi Géza – Kóós János Megalkuvó macskák (1979) cimű remek előadásához hasonlóan a Manhattan Transfer Four Brothers dalát átülteni rajzfilmre. Természetesen elsőre nem kapták meg a forgatókönyvre a magyar támogatást kultúrpolitikai okokra hivatkozva, ezért külföldi koprodukcióban tudott megszületni ez az egész estés rajzfilm. Később, maikor már látszott, hogy mi készül, természetesen a Mokép is beszállt a támogatók körébe (meséli Ternovszky Béla a HírTV-nek)

 

Véleményem:

Macskafogó filmA magyar rajzfimgyártás történetében Nepp József nevét talán nem kell bemutatnom. Én nagyon szeretem a filmjeit, és a gyerkőceim is szívesen nézik. A Macskafogó története bár gengszterfilm, tele van lövöldözéssel, mégis lassú és egyszerű.

Számomra igazi klasszikus, évről évre újra szoktam nézni. Felnőttként tetszik, hogy hihetetlen összetett műfaj. Gengszter, kémfilm, sci-fi, vámpír, háborús és katasztrófafilm elegye, természetesen csipet romantikával és fülbemászó betétdalokkal fűszerezve. Valódi ínyenc falat, ami bőven megelőzte a korát. Szeretem az ilyen összetett élményeket, mert szinte bármilyen hangulatban meg tudom nézni.

Imádom hallgatni a régi magyar színészóriások hangját. A gyerekkoromat idézik, és melegséggel töltik meg a szívem.

 

 

Kinek ajánlott szerintem?

 

Felnőtteknek mindenképpen, főleg aki élt akkor, vagy ismeri a 70-es 80-as évek magyarországi kultúpolitikai életét.

A gyermekeim is élvezték, egészen a kicsi ovistól a nagy tiniig. Minden korosztálynak tartogat valamit a Macskafogó. Érekes nézni, ahogy a nagyobb gyerekek fel-felismernek kontextusokat az iskolai tanulmányaik alapján, ami akár komoly filozófiai beszélgetésekbe torkollhat.

Lévén ez egy gengszterfilm, van benne lövöldözés, a kisebbekkel én együtt néztem.

 

 

Macskafogó animációs film – kérdések

 

Megnézném még egyszer?

Igen, pedig már vagy harmincszor láttam.

Gyerekek megnézhetik másodszor nélkülem?

Szerintem igen, de a kicsiknél talán inkább csak a sokadik alkalomma.

Lehet mellette mással foglalkozni?

Bármikor és mindig, akár ha csak hallgatni háttérként, vagy egy nehéz nap után egy bögre teával, akár egy pohár borral a felnőtteknek.

 

 

Macskafogó animációs film adatai

 

Cím: Macskafogó

Premier éve: 1986

Ország: Magyarország Kanada NSZK

Rendező: Ternovszky Béla

Író: Nepp József

Hossz: 1:36