Cica tartás kis lakásban

Dátum: 2020. augusztus

Szerencsére nem kell lemondani a cica tartásról, ha kis lakásunk van. Szeretett macskatársaink tökéletesen jól érezhetik magukat kis alapterületű lakóterekben is, ha kielégítjük néhány alapvető igényüket.

Mik ezek az alap igények?

„A macskák tökéletesen boldogok lehetnek kis helyeken is. Nem a tér nagyságán múlik, hanem hogy hogyan bánsz vele” (Jackson Galaxy macskaviselkedés kutató.)

 

Kis tartalom, hogy csak azt olvashasd, amit szeretnél:

  1. A cica jár WC-re kis lakásban is
  2. A macska szeret enni
  3. A macska szeret körmöt élezni
  4. A macska szeret nézelődni
  5. A cica szeret magasban lenni
  6. A cica szeret rohangálni
  7. A macska imád játszani

 

Mire van szüksége a macskának?

Rád mindenek előtt, valamint ételre és vízre és egy helyre, ahol nyugodtan szunyókálhat. A többit megoldja magától.

Persze ha nem szeretnéd, hogy mindenhol macskapiszok legyen, és szeretnéd a bútoraidat legalább ideig óráig megvédeni a macskakarmoktól, érdemes némi változtatást eszközölni a lakáson amennyire a hely adottságai engedik.

 

A cica jár WC-re kis lakásban is

Erről rengeteg cikket olvashatsz itt a Pegima macskablogon, ha bővebben érdekel a téma, ezért erre most nem térek ki részletesen. Nagyvonalakban tehát szüksége van egy helyre, ahol szabadon, nyugalomban elvégezheti a dolgát. Érdemes olyan helységbe tenni az almos tálat, ami számára könnyen megközelíthető, mégis nyugodt hely. Legyen számára belátható, de mégis tudjon elvonulni. Ha több cica van, az almos tálak számát is növelni kell. Általában macskánként lehet számolni egy almos tállal.

 

 

A macska szeret enni

Néha azt gondolhatod, hogy mindig éhes a cicád. Kis lakásban ráadásul az illatok is gyorsan eljutnak egyik szobából a másikba. Így ha valami macskapocaknak való finomságot készítesz, egészen biztos lehetsz benne, hogy őéhessége meg fog jelenni hamarosan a konyhában éhségtől kopogó szemekkel még akkor is, ha 10 perccel korábban degeszre tömte a hasát. Tipikus jelenség a lakásban tartott kövér macska. Képesek akár unaloműzés gyanánt is falatozni.

 

 

A macska szeret körmöt élezni

A karmainak élezése számára ösztönös, és nem érdemes érte büntetni. Nem fogja érteni. Ha meg is jegyzi, hogy ne karmolja szét a fotel karfát, ezt tiszteletben fogja talán tartani egészen addig, amíg jelen vagy. Azonban amint elfordulsz, már fel is ágaskodott rá. A karom élezés egyébként egyfajta jelölés is részükről, int ahogy a dörgölőzés is. Azt üzeni: ez az én fotelom, az én lakásom, az én szolgáim, az én birodalmam.
Érdemes lehet beszerezni néhány kaparófát. Elhelyezni azokat távol egymástól. Aztán figyelni, hogy mit szól hozzá a cicus és átszerelni oda a macskafát, ahol a macska szívesebben használja.

 

 

A macska szeret nézelődni

Előszeretettel kémleli az utcát, vagy az udvart. A közelben megpihenő madarat látva lelapul, csak a farkát csóválja, esetleg furcsa kerregő hangot ad. A cicának az ablak olyan, mint nekünk a tévé. (némelyik macska szeret filmeket is nézni velünk) Lehet, hogy kis lakásban az ablakpárkány tele van virágcserepekkel és semmi férőhely nincs a cicának. Gondold át a helykihasználást, biztosíts legalább egy ülőhelynyi (de inkább fekvőhelynyi) párkányt a cicának, így meg tudod talán kímélni a virágcserepeidet a zuhanástól. Egy székpárnával, vagy összehajtott pokrócot odatéve jelezheted számára, hogy neki tartod fenn azt a helyet.

 

Cica szeret nézelődni az ablakpárkányon

 

 

A cica szeret a magasban lenni

A macska természetéből fakadóan jobban érzi magát a magasban. Ha arra gondolok, hogy véletlenül hányszor léptem már rá, én nagyon megértem a macskáimat, hogy szívesebben vannak akár a széken, akár az asztalon, szekrény tetején… bárhol, de nem a padlón (kivéve a maine coon cicánk, aki előszeretettel terül el a legforgalmasabb helyen csak hogy felhívja magára a figyelmet). Biztosíts neki egy helyet, ahol a magasban lehet. Érdemes lehet megfigyelni, hogy hol szeret elidőzni, és ott kialakítani számára egy puha kényelmes fekvőhelyet. Például a könyves szekrény tetején.

 

 

A cica szeret rohangálni

Még az idősebb macskákra is néha rájön az öt perc, és szaladnak, mintha üldöznék őket. A fiatalabbak pedig akár órákon keresztül tudnak kergetőzni. Hatalmas mozgásigényük van. Ha kicsi a lakás, falra szerelhető lécekkel, oszlopokkal, függőhidakkal tudod a kergetőzési útvonalat színesíteni számukra. Ezek ráadásul adott esetben még olcsóbbak is, mint a macskafa.

 

 

A macska imád játszani

A macskák feltalálják magukat, akár egy leesett hajgumival vagy fülpucoló pálcikával is képesek eljátszani. Nagy kedvencük a wc papír guriga, amiről apró cafatokban lehet letépni a papírt és szétszórni a lehető legnagyobb területen. Nem kell a legdrágább játékra gondolni. Akár a saját farkuk árnyékával is szívesen játszanak, vagy a bakancsod cipófűzőjével. Olyan játékot adj neki, ami biztonságos számára, és neked sem okoz (nagy) kárt.