Ki az a cicaszitter?

Dátum: 2023. szeptember

Talán hallottál már a cicaszitter munkáról. Ez az a foglalkozás, amikor cicákat szerető embereknek fizetnek azért, hogy gondoskodjanak a macskákról, amikor a tulajdonosok távol vannak.

 

A macskák a megszokások rabjai. Helyhez kötődnek és nem a személyhez. Ha találkoztál már macskával, vagy neked is van cicád, tudod, hogy mennyire magabiztosak a saját területükön. Ott akár idegenekkel szemben is barátkozók, érdeklődők. Azonban amint kikerülnek a megszokott és általuk ismert, uralt közegből, azonnal félénkek, akár agresszívak lesznek. Sokszor még akkor is ennyire megváltoznak, ha a gazdájuk jelen van.

 

Bár a macskák kötődnek az emberhez is, korántsem annyira, mint a kutyák. Éppen ezért egy nyaralásra elvinni a cicákat sokkal nagyobb stresszt jelent számukra, mintha egy idegen gondoskodna róluk a megszokott környezetben. (Természetesen léteznek kivételek, de most a nagy átlagról van szó)

 

 

Miért jó a cicaszitterre bízni a macskát?

 

A cicaszitter ért a macskákhoz, ismeri a macskát, mint fajt, illetve a gazditól (ideális esetben) minden információt megkap a cica napi rutinjáról, a kisebb-nagyobb furcsa szokásairól, szeretett és nem kedvelt ételeiről, stb. Mindezt lehetőleg írásban. Előnyös, ha előzőleg el tud menni, megnézni a lakást, a konkrét rutint, és kicsit ismerkedni a cicával.

 

Előfordulhat, hogy olyan cicaszittert találsz, aki szívesen odaköltözik, vagy ott tudja tölteni az éjszakákat is amíg te távol vagy. A Frankfurti Állatorvosok Szövetségének állatorvosa Astrid Behr véleménye szerint ez lenne a legjobb a cicának. Sajnos ez ritka esetben vállalható a cicaszitterek részéről, de nem lehetetlen kívánság.

 

Cicaszitterként felkészültnek kell lennünk mindenre és bármire. Ha találkoztunk korábban a cicával, aki akkor édes kis cuki volt, lehet, hogy egy megátalkodott kis ördögnek tűnik, amikor először jelenünk meg a lakásban. Könnyen lehet, hogy össze-vissza pisilt mindent mire odaértünk, levert ezt-azt, széttépett valamit. Ha stresszesebb a cica akár nekünk is támadhat, vagy akár annyira elbújik, hogy alig találjuk meg. Minden esetben türelemmel, szeretettel fordulunk a cicák felé, és tisztában vagyunk vele, hogy bárhogy reagál is, az a stressz miatt van. Ezt igyekszünk feloldani.

 

Tisztában vagyunk vele, hogy az idő a barátunk. Ahogy a cica megszokja, hogy mi rendszeresen, pontos időben megjelenünk és kiszámíthatóan gondoskodunk róla, enni adunk neki, lassan oldódni fog, elkezd hozzánk is kötődni.

 

 

Mit csinál a cicaszitter?

 

A cicaszitter az a macskákat szerető személy, aki képes gondoskodni a cicádról, amíg nem vagy otthon hosszabb időn keresztül. Legyen szó akár nyaralásról, vagy üzleti útról, az is előfordulhat, hogy a műszakbeosztásod, ne adj Isten valamilyen betegség miatt nem tudsz kielégítően gondoskodni bársonytalpú lakótársadról. Ilyenkor felfogadhatsz egy cicaszittert, aki naponta egyszer-kétszer elmegy a lakásotokba, megeteti a macskát, almot cserél, játszik a cicával, simogatja, játszik vele, esetleg gyógyszert, injekciót ad be neki. Folyamatosan tájékoztat téged, fényképeket küld, állatorvoshoz viszi, ha szükséges. Mindezért pénzt fizetsz neki.

 

A cicaszitterre bízni a macskát egy jó alternatív megoldás arra, hogy Te is távol lehess akár napokra, egy-két hétre, és a cicának se legyen annyira megterhelő a távolléted.

 

Cicaszittert fogadni egy jó alternatív megoldás lehet, ha rövidebb-hosszabb ideig nem tudsz gondoskodni a cicádról, szeretnéd, ha a lakásban, a megszokott környezetben maradhatna a cicus, mégis szeretnéd, ha olyan hozzáértő kezekbe kerülne, aki ismeri a macskákat és nem lepődik meg, nem hátrál meg, nem esik kétségbe akárhogyan is viselkedjen a cicád a távolléted alatt. Aki türelemmel, szeretettel, tiszta fejjel képes átlátni a szituációt és a macskának a lehető legjobbat nyújtani.