Bengáli macska tartása

Dátum: 2023. május

A bengáli macska kifejezetten szerető személyiség. Nagyon aktív, amivel a gazdinak tisztában kell lennie. Tehát ha olyan macskát szeretnél, amelyikkel sétálni jársz, amelyik viselkedése emlékeztet egy kiskutyára, akkor a bengáli ideális lehet számodra.

 

 

Aktív életmód

 

Nagy energiájú macskafajta, rendkívül intelligens, kíváncsi és aktív. Nagyon sok interakciót igényelnek és szeretik a kihívásokat. Érdemes lehet vadászó és intelligenciát igénylő játékokkal körül venni.

Hozzáértők azt javasolják, hogy ha egyéb elfoglaltságod miatt nem sokat tartózkodsz otthon, legyen két bengáli macskád. Így nem fognak unatkozni és rongálni. Lefoglalják magukat, szórakoztatják és kifárasztják egymást. Azonban felhívják a figyelmünket, hogy a két bengáli akár jóval nagyobb drámát is tud csapni, mint külön tennék.

Szeretnek magasra mászni, hiszen ott van a vérükben az afrikai leopárdmacska, aki egy fán élő macskafajta. Ha bengáli cicád van, szükséged lesz magas macskafára, vagy a falra szerelt polcrendszerre. Ne lepődj meg, ha olyan magas helyeken találod meg, ahova nem is gondoltad, hogy fel tud jutni.

 

 

A bengáli macska kapcsolata az emberrel

 

A bengáli nem kifejezetten ölbe való macska. Bár élvezi az emberi társaságot, könnyen lehet, hogy nem szeretne hozzád bújni. Barátságosak és érdeklődőek veled szemben, de egyáltalán nem az, amelyik az öledben tölti a napját. Egyszerűen túl sok mindent kell felfedezni, nem ér rá sokáig egy helyben maradni. Ennek ellenére szeret a közeledben lenni, holott macskaként megszoktuk, hogy bárhol lehetne a lakásban. Ő mégis téged választ és a közeledben van. Ez azt jelenti, hogy szeret téged.

 

 

Beszélget

 

Beszélgetnek veled, (a macskák nyávogásáról bővebben is olvashatsz), néha kifejezetten hangosan, ami zavaró is lehet. Általában nem hangoskodik, csak ha szeretné kifejezni, valami nem úgy történik, ahogyan ő azt elképzelte. Egy bengáli macska jelenlétét mindig hallani fogod.

 

 

Nagyon szociális

 

A bengáli macska jól kijön más macskákkal, a gyerekekkel és a családi kutyákkal is. Náluk is, mint szinte az összes együtt tartott állatnál fontos lenne a korai, minél fiatalabb korban való megismerkedés és szocializáció. sajnos ez nem minden esetben valósul meg, ilyenkor legyünk türelmesek, hagyjunk teret és időt mindegyik félnek. Talán nem kötnek életre szóló barátságot, de idővel el fogják egymást viselni, és tisztelni.

 

 

A bengáli macska szereti a vizet

 

Tudjuk, hogy a legtöbb macska nem szereti a vizet, néhány azonban imád zuhanyozni, akár úszni is. A bengáli macska az ázsiai leopárdmacska vérvonala miatt szereti a vizet. Az ázsiai leopárdmacska meglehetősen sok időt tölt a vízben, így ne lepődj meg, ha a bengáli cicád bekéretőzik hozzád a zuhany alá.

 

 

Tudtad?

 

Az USA-ból származó macska hibrid. Őse egy házimacska és ázsiai leopárdmacska házasságából született. (Wikipedia)  A szándékos fajta keresztezés célja egy olyan cica volt, akinek a személyisége és temperamentuma házimacska, de leopárd vagy jaguár jegyekkel rendlekezzen.

Jean Mill volt az, aki először elindította a bengáli tenyésztési programját 1980-ban, majd 3 évvel később már hivatalosan is elismert fajta lett, bekerült a TICA-ba,(Nemzetközi macskaszövetség). A történet szerint Jean aggódott az ázsiai leopárdmacskák orvvadászata miatt, és úgy gondolkozott, hogy ha lenne egy macska, amelyik hasonlít az ázsiai leopárdmacskára, de otthon lakhatna, az emberek annyira megkedvelnék és annyira kötődnének hozzájuk, hogy már nem vadásznának rájuk a szőrme miatt.

Tudtad, hogy ha egy vadmacskát szeretnél háziasítani, és hivatalosan elismertetni, akkor legalább négy generációra kell távol lenni a vad vérvonalú őstől? A bengáli macska kb 6% vad vérrel rendelkezik annak ellenére, hogy külső megjelenése valódi vadmacskát mutat.

A legismertebb szín és minta a barna foltos, vagy rozettás cirmos. A hivatalos színek a barna, a hó és az ezüst.

Az egyik legdrágább macskafajta. Az ára függ a színtől és attól, hogy kiállításon is megállná-e a helyét. Általánosságban elmondható, hogy olyan 2000-2500€ körüli összegre lehet számítani.