A macskák nyávogása

Dátum: 2022. január

A macskák nyávogása sokak szemében idegesítő szokás, másokat inkább megnyugtat. Cicatársaink csendes és titokzatos lények hírében állnak, de valójában nagyon is kifejezésre juttatják érzelmeiket, szükségleteiket, vagy gondolataikat. A kiscicák nyávognak az anyjuknak, és egymással is szoktak nyávogva kommunikálni. Majd lassan, ahogy felcseperednek, egymás között a nyávogást elhagyják. A felnőtt macskák felismerik, hogy az emberrel lehet nyávogva kommunikálni, ha szeretnének elérni valamit. Egymás között a dorombolást, fújást, prüszkölést, sziszegést, morgást használják .

 

Miért nyávog sokat a macska?

Szeretné, ha figyelnél rá

Figyelmet szeretne felkelteni, egyedül érzi magát, vagy játszani szeretne, simogatást kér. Ilyenkor jellemzően hozzád fog dörgölőzni. Néhány cica megelégszik a lábszáraddal, vagy a kezeddel, némelyik azonban akár az arcodhoz is hozzáér, csak végre kiharcolja a figyelmed.

 

Kis fekete cica figyelmet kérve nyávog

 

Éhes a cica

Néhány macska felkeres és nyávog hozzád, majd a konyhába vezet, vagy oda, ahol enni szokott kapni. Ezután jelentőség teljesen rád néz, és még nyávoghat is hozzá. Egyértelmű, hogy enni szeretne.

 

Ki és be kéretőzik, (majd újból ki és megint be)

Ül az ajtó előtt, meredten nézi a kilincset és nyávog, bekéretőzik a szobába, vagy ki az udvarra. Egyáltalán nem zavarja, hogy még két perce sem kérte ugyanezt, csak az ellentétes irányba.

 

Üdvözöl

Van olyan cica, amelyik nyávog, amikor haza ér a gazdája, így üdvözli őt. Talán még magasra tartott farokkal szalad a gazdihoz miközben nyávog. Némely cicák akkor is nyávognak, amikor reggel felébred a gazdi és először meglátják őt.

Van olyan cica, aki azért is nyávog, ha éhes, vagy enni szeretne. (az enyémek teljesen máshogy fejezik ki azt, hogy enni szeretnének. Ráülnek a kezemre, ha éppen olvasok, írok valamit, gyakorlatilag lehetetlenné téve, hogy folytassam, amivel éppen foglalkoztam. Közben a szemembe néznek és hunyorítanak, még dorombolnak is hozzá.)

 

Párját kereső, nászra vágyó macska

Az ivaros macskák sokkal többet beszélnek, és ebbe a nyávogás is beletartozik. Ahogy a nőstény keresi a párját, vagy ha a kandúr érzi a nőstény szagát burrognak, nyávognak, dorombolnak, stb.

 

 

Mikor jelent valami rosszat a macskák nyávogása?

Betegség

A macskák nyávogása betegségre is utalhat. Ha nem érzi jól magát, előfordulhat, hogy szeretné ezt veled minden módon közölni, hátha megérted. Néhány betegség okozhat fokozott éhséget és szomjúságot, így valójában azért nyávog a cica, hogy éhet vagy szomjas, mégsem ez a gond. Krónikus fájdalmak  miatt is nyávoghat a cica, így egy állatorvosi vizit szükséges lehet.

 

Stressz helyzet

Ha stresszes helyzetben van a cica, szintén nyávoghat. Például ha valami nagy változás van a családban. Kisbaba érkezik, vagy egy szeretett személyt elveszít. Némelyik költözés után válik beszédessé, vagy akkor, ha valaki hosszabb időt van távol és haza ér. Kollégisták cicái, vagy néhány napos kórházi tartózkodás, üzleti út is megoldhatja a cicák nyelvét, amikor újra találkozunk. Anya macskáknál a szülés is stresszes állapot, könnyen lehet, hogy nyávogva hívnak minket, amíg le nem telepedünk  a „szülőszobájuk” mellé.

 

Magányos cica

A macskák szeretnek társaságban lenni, még akkor is, ha ez nem jelent közvetlen és állandó érintkezést egymással. Kell nekik a tudat, hogy ott van valaki velük. Ez lehet ember, másik cica, akár kutya is. Ha a szomszéd szól, hogy hangosan nyávog a cicád, amikor nem vagy otthon, valószínűleg magányosnak érzi magát. Jó ötlet lehet, egy másik cica beszerzése, vagy cicaszitter felkérése, hogy látogassa meg napközben a cicádat.

 

Öreg cica

Sajnos a cicáknál is előfordulhat, hogy az öregedéssel elvesztik a tájékozódási képességüket, zavartak lehetnek. Ilyenkor panaszosan sírhatnak. Ez általában éjszaka fordul elő, hiszen a sötét miatt kevésbé látnak, mint nappal. (a macskák látásáról olvasd el a miért világít a macska szeme a sötétben bejegyzést.). Ilyen esetben segíthet egy éjszakai lámpa, de az állatorvosok is tudnak segítséget nyújtani.

 

Unatkozik a cica

Néhány macska, amikor unatkozik, egyszerűen fel és alá járkál, miközben nyávog. Szinte panaszkodik a hatalmas unalom miatt. Az unalom ellen van néhány trükk, amiről itt olvashatsz, de semmiképpen ne hagyd elfajulni, mert rossz szokások kialakulásához is vezethet.

 

 

Ne hagyd figyelmen kívül a macskanyávogást

Mindig ellenőrizd, hogy mi készteti a cicádat nyávogásra. Bizonyosodj meg róla, hogy nincs-e gond. Igyekezz csökkenteni a stresszt, ha betegnek, furcsának tűnik, vidd állatorvoshoz. Ha együtt élsz egy vagy több cicával, hamar rááll a füled a különböző nyávogásokra, és egy idő után már tudni fogod, mikor van baj.

Hiábavaló minden büntetésa macskák nyávogása ellen. Ha megütsz, lespriccelsz egy macskát azért, mert nyávog, vagy bármi más módon fizikailag próbálod elhallgattatni, csak azt éred el, hogy félni fog tőled és esetleg a stressz miatt még hangosabban fog nyávogni.

Ne jutalmazd a nyávogást azzal, hogy felveszed, vagy azonnal rá figyelsz. Ellenőrizd, hogy nincs-e gond, derítsd ki az okot, de ha semmi különleges alkalom nincs arra, hogy nyávogjon, akkor hagyd figyelmen kívül.

 

Figyeld a cicádat, igyekezz kitalálni, hogy miért nyávog, és hamar megtanulod a nyelvét. Ezáltal közelebb kerültök és jobban megértitek majd egymást.

Van, akit megnyugtat a macska nyávogást hallgatni, a YouTube-on megtalálhat egy 10 órás macskanyávogás videót.

 

 

Érdekességek

A nyávogás mennyisége, mértéke, sokszínűsége macskafajtától és a macska közösségtől függ. A Maine Coon imád kommunikálni, de kevesebbet nyávogva. A sziámi nagyon szeret nyávogva magyarázni. A keleti rövidszőrű és a bengáli macska is nagy dumagép hírében állnak.

Azonban ha egy „kis szókinccsel” rendelkező cicát egy állandóan „dumáló” másik macskával költöztetünk össze, pár hét, vagy akár néhány nap alatt hallhatóan megnő a kiscica „szókincse”.

Néhány macska akár magában is nyávog. Sétálgat fel alá a lakásban, nézelődik és jól megnyávogja a ruhásszekrényt, az ajtófélfát, és úgy általában mindent. Ahogy én látom, ilyenkor leginkább unatkozik, keres valami elfoglaltságot, vagy egy másik cicát, akivel fogócskázni, játszani lehet.

Van olyan cica is, amelyik senkivel, legfeljebb egy-egy néma nyávogással tudatja a gazdival, hogy most valamit már nagyon szeretne. Én úgy tapasztaltam, hogy a néma nyávogó cicák természete is visszahúzódó, a csapatban valahol a legalárendeltebb helyen van. Azonban ahogyan változik a csapatban való helyezés, a cica egyre magabiztosabbá válik, úgy a hangja is megjön.