Unatkozik a macska

Dátum: 2020. december

Ha unatkozik a macska, előfordulhat, hogy előbb vagy utóbb a lakás berendezése látja kárát. Az unatkozó macska viselkedése lehet akár meglepő, akár figyelemfelkeltő szokássá is alakulhat az unalomból űzött rongálás. Ha felismersz néhány jelet, könnyen megtalálhatod a megoldást arra, hogyan segíts neki elfoglaltságokat találni, egyúttal a lakásod épségét megőrizni.

 

 

Miért unatkozik a macska?

 

A macska is éppúgy mint az ember akkor unatkozik, ha nem tartja elég érdekesnek a jelenlegi helyzetét. A cicák imádnak felfedezni, vadászni, különböző akrobatikus mutatványokat végezni, és társaságban lenni. Amelyik cica ezeket nem kapja meg, előbb utóbb unatkozni kezd. Az hosszantartó, többször előforduló unatkozás könnyen frusztrációvá alakul, amit rongálással csillapíthat a cica.

Egyes macskafajták hajlamosabbak az unatkozásra. Különösen igaz ez a nagy mozgásigényű és intelligens fajtákra. A szfinx például egészen biztosan talál magának elfoglaltságot, csakhogy elkerülje az unalmat. Ez pedig sokszor rongálás a gazdi szemében. (további érdekességeket a szfinx fajtáról itt olvashatsz)

 

 

Honnan tudom, hogy unatkozik a cicám?

 

A kényelmes heverészés a csendes szemlélődés nem jelent feltétlenül unalmat A macskák képesen naponta 15-18 órát is aludni, egyáltalán nem jelenti, hogy unatkozik a cicád, ha emberi szemmel nézve sokat alszik.

A legtöbb cicán azonban nem könnyű észrevenni, ha unatkozik, de itt van néhány figyelmeztető jel, amit akár az unalom is okozhat.

 

Cicázik önmagával

Ha egy macska unatkozik, szokása lehet cicázni magával. Például kergetheti a saját farkát. Ez szórakoztató lehet számodra, de ha túl gyakran látod, lehet, hogy több játékra van szüksége.

 

Rongál

Unatkozó macska könnyen hozzákezdhet a rongáláshoz, például a bútorok karmolásához, WC papír apró darabokra tépkedéséhez. kicsit csökkenteni lehet a karmolás tüneteit kaparófával, de megszűntetni teljesen valószínűleg nem fog sikerülni. Nálunk a kombinált védelem vált be. Macska fa és egyéb karomélezési lehetőségek, illetve a kárpit védelme erős anyagból készült pokróccal, szőtt széktakaróval. Sajnos a szőnyegeket így sem sikerült mindig megvédeni, ezért igyekeztünk a kárt csökkenteni azzal, hogy használtan vásároltunk szőnyegeket.

Az unatkozó macskák előszeretettel vernek le tárgyakat, döntenek el bútorokat, másznak fel a függönyre, tapétára. Próbáld meg macska biztossá tenni a lakást, rakd el a törékeny dísztárgyakat és adj több elfoglaltságot a cicának.

 

Állandó nyalogatás, szőrtépkedés

Ha a macska folyamatosan nyalogatja magát, vagy tépi a szőrét, akkor ez is unatkozás jele lehet. Akár sebesre is kinyalhatja magát, ha unatkozik. Azonban ez a szokás másféle stresszes érzésnél is előfordulhat, illetve betegségre is utalhat. Mindenképpen vidd el állatorvoshoz, aki ki fog kérdezni arról, hogy mit tapasztaltál, mióta nyalogatja magát a cica, mióta tépkedi a szőrét, volt-e bármilyen változás akkortájt az életében.

 

Alvászavar

Az unatkozó macska lehet, hogy nem alszik megfelelően, és úgy érzi, éjszaka közepén szeretnéd őt szórakoztatni. Ez ügyben mindent és bármit képes megtenni. Próbálj meg inger gazdag nappali órákat teremteni számára, így éjszaka előnyben fogja részesíteni az alvást.

 

Elrejtőzik

Az unatkozó macska előszeretettel rejtőzik el csendes helyeken, és időnként nincs kedve játszani. Nem kell erőltetni az aktivitást, de bizonyosodj meg róla, hogy nem beteg. A beteg macska is félre vonul, elbújik. Ilyenkor azonnal állatorvosra lehet szüksége. Ha unalomból húzódik félre, csinálj valami érdekeset, amivel elő tudod csalogatni.

 

Csalódott tekintet

Az unatkozó macska gyakran olyan tekintettel néz rád, mintha azt mondaná: „Nincs itt semmi érdekes.” 9 életem van, és mindegyikben halálra unom magam kép.

 

Nyávogás vagy morgolódás

Az unatkozó macska gyakran nyávog vagy morgolódik. A macska nem ok nélkül nyávog általában. Mindig próbáld meg kitalálni, miért teszi. Bővebben a macskanyávogásról itt olvashatsz.

 

Körbe-körbe járkál

Ha a macska folyamatosan körbe-körbe jár, ez is az unatkozás jele lehet. Nem nagyon tud magával mit kezdeni. Bóklászik a lakásban, ide-oda nézelődik, egy-egy játékot megpaskol, aztán megy tovább. Keress olyan játékokat, amik ösztönzik a mozgást és a vadászatot.

 

Támadó, harcias viselkedés

Az unatkozó macska hajlamos lehet támadó vagy harcias viselkedésre. Ne keveredj konfliktusba vele, inkább teremts számára alternatív elfoglaltságokat. Ha több cica, vagy más állat lakik az unatkozó macskával egy fedél alatt, akkor vele szemben is lehet agresszív. Vicces látvány, amikor egy házimacska a nála 10 kilóval nehezebb kutyát sarokba szorítja, de a tapasztalt gazdinak mindenképpen intő jel!

 

Túl sokat eszik

A macskák is ehetnek unalmukban épp úgy, mint az emberek. Nem az éhség csillapítása a cél, hanem hogy valamit csináljanak, valahogy elfoglalják magukat.

Sajnos a túletetés tényét sokszor már csak akkor veszsük észre, ha nem kevés súlyfelesleg van a macskánkon. Mondanom sem kell, hogy a cicákra is annyira veszélyes a kövérség, mint az emberre. Ugyanúgy megterheli a szívüket, az ízületeiket, és a hangulatukra is rányomja a bélyegét. Nagyon frusztráló lehet egy örökmozgó perecként csavarodó macskának, ha nem tud megfelelően mosakodni a nagy pocakja miatt.

Ha azt látod, hogy a cicád egyik napról a másikra többet kér enni, érdemes lehet állatorvossal megvizsgáltatni. Egyes betegségek is fokozott éhségérzetet okoznak.

 

 

9 élet és mindegyik unalmas

 

 

Mi a megoldás, ha unatkozik a macska?

Ha unatkozik a cicád, valamit tenned kell, mielőtt rossz szokássá alakul az unaloműzés. Vannak trükkök, amikhez pénz és/vagy a te időd kell, van olyan, ami kis leleményességgel megoldható.

 

Játssz vele

A legjobb, amit tehetsz, hogy megelőzd az unatkozást, rendszeresen játssz vele, biztosíts neki kihívásokat, és gondoskodj a testi és szellemi stimulációról. Bármelyik macska boldog és elégedett lehet, ha megfelelő figyelmet és elfoglaltságot kap.

 

Adj neki interaktív játékot

Ma már beszerezhetőek interaktív játékok a cicák számára, amivel akkor is érdekes játszani, ha éppen nem vagy otthon. Beszerzésnél vigyázz, hogy ne legyen balesetveszélyes még akkor sem, ha esetleg szétesik.

 

Tedd lehetővé a bámészkodást

Adj módot a cicának, hogy nézelődjön az ablakoknál. Készíts neki puha párkányt, vagy tolj az ablak elé egy kisebb szekrényt, tedd az ablakhoz közel a macskafát. A cicát órákra le tudja kötni a nézelődés, főleg ha forgalmas út mellett laktok. Ha kertes házban éltek, talán egy madáretető lehet jó megoldás az ablak elé.

 

Macskanasi felfedező kalandtúra

Egy neves macskatáp gyártó azt javasolja macskaunalom ellen, hogy száraz macskatápot rejts el a házban, engedd, hogy a cicád megtalálja és becserkéssze. Ez egyrészt jó ötletnek tűnhet, és egészen biztosan érdekes a cicáknak, azonban vajon mi történik azzal a táppal, amit a macska nem talál meg, vagy otthagy? Véleményem szerint senki sem szeretne hangyákat, csótányokat, egereket (igen, még macska ellenére is) a lakásába csalogatni. Tehát én személy szerint ezt az unaloműző technikát nem próbálnám ki.

 

Játék csere-bere

Ha megkedvel a cica egy játékot, legyen otthon belőle tartalék. Nem szükséges egyszerre odaadnod neki az összes játékot. Ha mindegyik űllandóan a szeme előtt van, egyszerre fogja megunni az összeset. Ehelyett egyszerre csak néhány legyen számára elérhető, aztán ha azt látod, hogy már nem játszik velük annyit, akkor szedd össze és cseréld ki a nem használtakkal Ha azokat is megunta, újra visszaadhatod az első adag játékot, miközben beszeded a második adaggal. Így olcsóbban kijössz, hiszen a cicád tovább tartja érdekesnek ugyanazt a játékkészletet.

 

A természet közelsége

Hozd közelebb hozzá a természetet. Ha van lehetőség, engedd, hogy napozzon, illetve ehessen macskafüvet (a macskafű nem egyelő a macskamentával!). Az üzletekben kapható macskafű általában valamilyen szemes gabonaféle. Legtöbbször búza, vagy árpa. A mi macskáink nem nagyon szerették ezeket enni, így vettünk egy zsáknyi fűmagkeveréket (a macskafűhöz képest töredék áron), amiből hosszúkás cserépbe vetettünk egy marékkal. A fű hamar kikelt, és a sokféle fűféléből mindig kiválaszthatták a kedvenc fűszálat.

 

Ne bántsd a macskád, ha számodra kellemetlen, vagy nem megfelelően viselkedik. Próbáld meg megérteni, hogy mi okozza nála ezt a viselkedést, és tegyél ellene. Az unatkozás a cicának is rossz. Szívesen veszi, ha igyekszel számára valamilyen elfoglaltságot biztosítani.