Szfinx, a csinos kopasz macska

Dátum: 2021. április

A Szfinx, avagy a kopasz macska szépségéről megoszlanak a véleménye. Sokan cukinak tartják, mások hozzá nem érnének a világ minden kincséért sem. Nekünk két szfinx kislányunk is van. Eleinte furcsa volt hozzájuk érni, de a közvetlenségükkel nem sokáig volt időnk gondolkodni azon, hogy felvegyük, vagy simogassuk-e őket.

 

 

A szfinx jellemzői

 

Érintése csak addig tűnik elképzelhetetlennek, amíg ki nem próbáltad. Talán furcsa, hogy egy bababőr puhaságú, macskaformájú törékenynek tűnő lényhez hozzáérj, de hidd el, egy próbát mindenképpen megér.

Független és szeretetteljes. Talán a tekintete, talán a furcsa külseje miatt gondolják azt sokan, hogy magának való macskafajta, azonban a valóságtól mi sem áll távolabb. A szfinx nagyon szereti a társaságot, egyedül nem nagyon érzi jól magát. Kiválaszt magának egy családtagot, és ahhoz ragaszkodik. Ha napközben keveset vagy otthon, érdemes mellé egy társat is választani.

Hihetetlen intelligens és extrovertált, társaságkedvelő. Könnyen tanítható, ám az, hogy tudja, mit szabad és mit nem, korántsem azt jelenti, hogy így is tesz. Kíváncsi természete és ember szeretete miatt szinte folyton a közelünkben tartózkodik.

Nagyon szereti az emberi simogatást. Ha egyszer elkezded cirógatni, szinte le sem fogod tudni vakarni magadról. Ha pedig abbahagyod a cirógatást, elkezd dörgölőzni a kezedhez, a tenyere alá bújuk, akár a mancsával megérint téged, hogy folytasd. Ha nem teszed hatalmas szemeivel ártatlanul és szomorúan rád néz, mint akit kitaszítottak és árván egyedül néz szembe a világgal.

Hangos macskafajta hírében áll. És tényleg az. Mindent magyaráz, és nem halkan adja tudtára a gazdinak, ha éhes, vagy csukva van előtte egy szobaajtó.

 

 

A szfinx bőre

 

A bőrét nem védi szőr, így a környezeti hatásoknak sokkal jobban ki van téve. Vigyázni kell, hogy ne égjen le a napon. Imád napozni, mint minden macska, azonban nála különösen fontos, hogy legyen hely, ahova árnyékba húzódhat.

Különbözően pigmentált, bármilyen szabályos és szabálytalan színezetű lehet a bőre. A farkuk, fülük, orruk lehet rövid szőrös. A bőrük helyenként ráncos, olyan, mintha egy számmal nagyobb ruhát hordanának.

A szfinx bőre enyhén zsíros, így védekezik. Ha minden nap lefürdeted, ezt a védő réteget távolítod el. Ezzel két dolgot érhetsz el. Egyrészt gyorsabban fog zsírosodni, másrészt a megbomlott védőréteg miatt könnyen kiszárad a szfinx bőre, így még érzékenyebbé válik. Nem arról van szó, hogy soha ne fürdesd, hanem arról, hogy tarts mértéket a fürdetésben. (bár erről megoszlik a források véleménye) Mi hetente, kéthetente szoktuk lefürdeni, illetve ha nagyon koszos lesz. Ha mégis szükséges gyakran fürdeni, használj kifejezetten a számára készített testápolót, amit nem baj, ha lenyalogat.

Mivel nincs szőr a fülén, ezt rendszeresen kell tisztítani. Vatta, vagy fülpucoló elegendő, de a mélyebb területeket bízd inkább állatorvosra.

A kiscicák bőre és hőháztartása még érzékenyebb, ráadásul hajlamosak légúti betegségekre is. Számíts arra, hogy ha szfinx cicát szeretnél, nem a „szokásos” 12 hetes korban hozhatod el az anyukájától, hanem néhány héttel később. A mi cicáink 4 hónapos korukban kerültek hozzánk.

 

 

Nem fázik a szfinx?

 

Mivel a testüket nem védi szőr, igen, sokkal kevésbé viselik a hideget, mint a szőrös macskák. Előszeretettel bújnak a takarónk alá, vagy kenguruhoz hasonlóan a pulóverünkbe. Igazi Kánaán számukra a nyári 30 fokos hőség. Amikor már senki sem képes a kánikula miatt levegőt venni, a szfinxek akkor érzik magukat igazán elemükben. Gyakorlatilag én szfinxet kinyújtózva aludni csak a takaróm alatt, vagy a júliusi hőségriadó idején láttam.

Segítségére lehet egy macskaruha, bár ez további kérdéseket vet fel. Aki kipróbálta a cicáinál és azok megszokták, szeretik, ha meleg pulóver van rajtuk. Egyébként egy átlagos, ember számára is kellemes hőmérsékletű lakásban tökéletesen elvannak. Némi odafigyelésre van csak szükségük.

Képes bebújni a pokróc, vagy takaró alá. Készíts neki kis „barlang bejáratot” puha pokrócból, vagy a paplanodból. Tegyél a radiátor mellé viszonylag zárt fekvőhelyet, amit puha, meleget tartó anyaggal bélelsz.

Számíts rá, hogy sokat fog enni télen. Mivel nincs bundája, sokkal nagyobb a hő vesztése is, ezért fűtésre sokkal több energiát használ el. A picike szfinx képes annyit enni, mint a nagy Maine Coon.

Még többet szeretnél arról olvasni, hogy fáznak-e a macskák télen? Katt ide.

 

 

Ha allergiás vagyok a macskákra, tarthatok szfinxet?

 

Sokan úgy gondolkoznak, akik allergiásak a macskaszőrre, de szeretnének macskát, hogy a szfinx a tökéletes választás. Ez részben igaz lehet. Először is szükséges tudni, hogy valóban macskaszőr allergiáról van-e szó, vagy a macskanyálban lévő fehérje okozza az allergiás tüneteket. Mivel a szfinx is mosakszik, így ha macskanyál allergiáról van szó, sajnos a szfinx sem lesz megfelelő választás.

Másrészt, ha valóban macskaszőr allergiád van, személyesen válassz magadnak szfinx cicát. A fajta megengedi a rövidebb szőrt például a farkon a külön, vagy az orron. Akár még a testen is lehet néhány pihe. Így meg kell győződnöd arról, hogy valóban teljesen kopasz cicával költözöl össze.

 

 

A szfinx eredete

A szfinx nem azonos a keleti rövidszőrű, vagy az orosz Don fajtákkal. Mit mi szfinx macskaként ismerünk, Kanadából származik. 1966-ban látta meg a napvilágot az első kopasz Prune kandúr, írja a Wikipedia.Tény, hogy a kopaszságért felelős gént először a Torontói Egyetemen azonosították, és ültették át sikeresen a tenyésztési gyakorlatba.

A szfinx másik amerikai eredetét a Minnesotában egy kóbor istállómacska házasságából született kopasz kismacskák jelentik. Látszik tehát, hogy a természet véletlenszerűen adta nekünk ezt a csodát, amit a tudósok további tenyésztési program által a ma is élő kedves kopasz cicafajtává tenyésztettek.

 

 

Tudtad?

Tudtad, hogy az angol nyelvben különbséget tesznek a szfinx és a szfinx macska között? Sphinx az ókori Egyiptom hatalmas fekvő kőmacskája, a Sphynx pedig a kopasz macskákat (is) jelenti? (Wikipedia)

Tudtad, hogy a kopaszságért felelős gén a göndör szőr génjének egyik allélja? Ilyen formán a Devon Rex és a Szfinx genetikailag testvérek erre a génre nézve. Európában ma is a Devon Rexet használják keresztezésre a szfinx tenyésztésben.