Kóbor macskák télen: mit tehetsz értük?

Dátum: 2023. október

Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, a kóbor macskák télen sok kihívással kerülnek szembe. Az állatvédő egyesületek minden tőlük telhetőt megtesznek, azonban sok kóbor macska nehezen vészeli át a leghidegebb napokat. Mit tehetünk mi ezekért az elhagyatott cicákért?

 

Készítsünk menedéket a kóbor macskáknak télen

a kóbor macskáknak nincs nagy igényük. Legyen a menedék száraz, széltől védett. Elég nagy, hogy bele tudjon bújni, de elég kicsi ahhoz, hogy könnyen befűtse a testével. Egy kibélelt műanyag láda, vagy ha valami esztétikusabbat szeretnél, akkor kisebb fa kunyhó. A kereskedelemben lehet kapni kisebb kutyaól, vagy átalakított nyúlketrec is jó lehet.

Számos jó ötlet cicakunyhóra a Neighborhoodcats oldalán.

Időről időre nézz bele a kunyhóba, és ha kell, takarítsd ki, cseréld a bélelő anyagot.

Ha van nem használt melléképület, az ajtajára vághatsz kis rést, így a cica be tud menekülni a zord időjárás elől.

 

Külön helyen kapjon enni

Ha van rá lehetőség, ne közvetlenül a menedék mellé kapja az enni és az innivalóját. Félő, hogy másik kóbor állat is odamegy és kész a csetepaté. Az etető hely is legyen szélvédett, száraz helyen.

Jó, ha naponta többször tudunk vinni friss vizet, melegített ételt, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban. Így a cica megszokja, és akkor fog megjelenni, amikor mi is odaérünk. Ezután hamar ehet ihat még mielőtt megfagyna az étel, befagyna a víz.

Néhány fanatikus macskavédő fűthető macskatálat tesz ki a kóbor macskáknak télen.

 

Kísérd figyelemmel az időjárást!

Ha nagy havazást jósol az időjárás jelentés, előtte adj a cicának több élelmet. Ha azt látod, vagy sejted, hogy a hó eltorlaszolta a menedéket, lapátold el a havat, hogy szabadon ki-be járhasson a macska. Nem tudod eldönteni, hogy fázik-e a cica télen? Olvasd el ezt a cikket.

 

Gondoskodjuk a kóbor macskákról télen is

 

Csak óvatosan az autó indításakor!

Sok cica keresi a zárt tereket és az autó motorterét előszeretettel szemelik ki maguknak. Mondani sem kell, hogy életveszélyes számukra, ha beindul a motor, miközben épp odabenn szunyókálnak. Mindig csapj zajt, nézz az autó alá, a kerekek mögé, akár nyisd fel a motorház tetőt, és bizonyosodj meg, nem rejtőzött el odabenn egy kis élet a hideg elől.

 

Fagyálló a másik életveszély az autók közelében

A fagyálló folyadék vonzó lehet minden szabadon mozgó állat, így a kóbor macskák számára is. Édeskés íze miatt könnyen belenyalhatnak, ami azonban akár a vesztüket is okozhatja. Ha a cica hány, szédeleg, akár el is esik, nehezen kap levegőt, görcsös rohamai vannak, az mérgezésre is utalhat és azonnali orvosi ellátásra szorul!

Csak akkor vidd menhelyre a kóbor macskát télen, ha betegnek, sérültnek látod

A menhelyek sajnos általában csordulásig vannak állatokkal. Ha a kóbor cicát egészségesnek látod, élénk, eszik, iszik, nem támolyog, nem sír, rendesen tud mozogni, akkor nem szükséges menhelyre vinned. Gondoskodj róla a amennyire lehet a megszokott, jól ismert helyén. Tedd lehetővé számára, hogy biztonságban átvészelje a telet.