Fáznak a macskák télen?

Dátum: 2022. szeptember

Az, hogy fáznak a macskák télen vagy sem, sok tényezőtől függ. Általában a macskák rendkívül jól tűrik a hideget, hiszen a bundájuk segíti szigeteli őket. Azonban ha túlságosan lehűlnek, az akár végzetes is lehet számura a zord időjárás, így mindenképpen figyeljünk oda ha télen cicát látunk kódorogni.

 

Hogyan védekezik a macska a hideg ellen?

Számos természetes viselkedési stratégiát alkalmaznak, hogy melegen tartsák magukat. Például összegömbölyödnek, hogy minimalizálják a testfelületüket, és hőt termelnek, vagy megkeresik akár a legkisebb napsütötte helyet és napoznak.

 

Mikor fáznak a kinti macskák?

Ha a kinti hőmérő 7 Celsius fok alatt jár, valószínűleg már érzi a hideget a cica akkor is, ha kint él. Ilyenkor összehúzza magát, behúzza a nyakát, felborzolja a bundáját. Kissé hunyorog a szemeivel. Amikor már fázik, akkor akár didereg, remeg, és igyekszik a lehető legkisebbre összegömbölyödni. A 0 celsius fok alatti hőmérséklet pedig már veszélyes is lehet számukra.

Általános szabályként elfogadott, hogy ha te fázol, akkor valószínűleg a macskád is, ha átlagos rövid szőrű fajta. Ha hosszú, dús szörzetű, mint például a maine coon, vagy norvég erdei macska, akkor valamivel jobban tűri a hideget. A kopasz, vagy aligszőrű macskák pedig, mint amilyen a szfinx… nos őket inkább ne említsük a téli hideggel kontextusban (az én kopaszaim 28 fok felett kezdik el jól érezni magukat.)

 

A benti cica is fázhat?

Igen, a benti cicák is fázhatnak. Ilyenkor megváltoztatják a szokásukat, keresik a meleget, akár több időt töltenek ébren addig, amíg elégedettek nem lesznek az új kellemesen meleg alvóhelyük kiválasztásával. Tehát ha hozzád bújik, keresi a társaságodat pedig általában nem annyira bújós, lehet, hogy egyszerűen csak fázik. A macskák, ha fáznak, ösztönösen keresik egymás társaságát. Ha nincs másik cica a lakásban, illetve ha nem rossz a kapcsolatod a macskáddal, akkor könnyen lehet, hogy felkeres és az öledben tölti a napjait. (más oka is lehet, így kövesd figyelemmel)

Ha fázik a cica, valószínűleg nem a megszokott fekhelyén fogod megtalálni, hanem keres magának a radiátor közelében egy puha fészket.

A rövidszőrű, vagy kopasz szfinx még nehezebben viseli a lakás hideg levegőjét, ők külön odafigyelést igényelnek. A szfinxről többet a Szfinx, a csinos kopasz macska cikkben olvashatsz.

Az alvási pózból is következtethetsz, bár ez akár hangulat függő is lehet. A lehető legkisebb gombóccá gömbölyödik össze.

 

a benti cica keresi a meleg helyeket ha fázik

 

A hipotermia a cicáknak is végzetes lehet

A hipotermia a testhőmérséklet kóros lehűlését jelenti. Gyakorlatilag a láz ellentéte. Ha csak enyhe hipotermiája van a cicának, meleg helyen (esetleg infra lámpát kellő távolságra téve tőle), folyamatosan figyelve, meleg enni, innivalóval kínálva otthon is kezelhetjük. Súlyos esetben, ha a macska már nagyon lehűlt, vidd állatorvoshoz. Ő speciális melegítő takaróval, meleg infúzióval és további orvosi trükkökkel tud neki gyorsan és hatékonyan segíteni.

 

Mikor gyanakodj hipotermiára?

A kóros lehűlés tünetei hasonlóak a kóros felmelegedésével, azaz a lázéval. Gyenge a cica, borzong, és tompák a reakciói. (Pontosan, mint amikor mi vagyunk lázasak. ) Amit még észre vehetsz rajta, hogy hidegek a fülei és a mancsai. Ha meg tudod mérni a testhőmérsékletét, akkor az kevesebb, mint 37 fokot mutat.

 

Mikor fordulj azonnal orvoshoz súlyos hipotermia gyanúval?

Ha azt látod, a fenti tüneteken túl, hogy nehezen kap levegőt, eldől, akár el is ájul, vagy csak nagyon letargikus, alig mozdul, akkor sürgősen keress fel vele egy orvost. Addig is tartsd melegen, nyugtasd, simogasd.

 

Mit tehetsz azért, hogy ne fázzanak a macskák télen?

A benti cicáknak biztosíts meleg kuckót, több élelmet.

A kinti cicáknak szintén több ennivaló jár, amit fel is melegíthetsz, illetve langyos víz szintén többszor naponta. Így akkor is tud enni és inni, ha a nagy hideg miatt megfagy az enni és innivalója az etetések között. Mit tehetsz még a kint tartott macskákért télen? Olvasd el A macska kinti tartása télen cikket további ötletekért.

Készíthetsz nekik kunyhót (ezen a kanadai állatvédelmi oldalon sok ötletet találhatsz). Akár a legolcsóbb alapanyagok jók lehetnek, ha száraz, szélvédett és be tudja fűteni magának. Tipp: legyen rajta két ajtó, hogy egy másik állat ne tudja sarokba szorítani a cicát.