Hogyan lehetsz jó macska szitter?

Dátum: 2023. szeptember

Szeretnél macska szitter lenni, egész nap csak cicákkal foglalkoznál, de nem vagy egészen biztos abban, hogy hogyan is működik ez? Jelenleg (2023) semmilyen képzettség, vagy vizsga nem szükséges ahhoz, hogy cicaszitter lehess. Mit érdemes azonban mindenképpen átgondolnod mielőtt macska szitter állást vállalsz?

 

 

Szeresd és tiszteld a macskákat!

Talán neked mondanom sem kell, de sajnos nem egyértelmű mindenki számára. A macska (és a gazdája is) azonnal észreveszi, ha nem szereted a cicákat. Ha csak a könnyű(nek tűnő)pénz miatt szeretnél macska szitter lenni, jobb, ha átgondolod a dolgot. Ha cicaszitter leszel, a macskának meg kell bíznia benned, kis időre a gazdájává kell válnod. Ha nem szívből, szeretetből vagy a cica mellett, egyikőtöknek sem lesz jó. A cica stresszes lesz, te megsérülhetsz, és a gazdi is elégedetlen lesz, tehát nem fog többet hívni. A negatív tapasztalatokat pedig mindig sokkal többször és tovább szoktuk hangoztatni, mint a pozitívat, tehát hamar elterjed a hír, ha rosszul végzed a macska szitter munkádat.

 

 

Tiszteld a cica személyiségét

 

Ha van is otthon macskád, igen valószínű, hogy teljesen más személyiségű cicára fogsz vigyázni. Fogadd el, bármilyen is a pártfogoltad. Kérdezd ki a gazdit a lehető legaprólékosabban a macska viselkedéséről, így könnyebben észre tudod venni, ha valami gond van vele. Fogadd el, ha tartózkodó veled szemben eleinte, és azt is, ha például egyáltalán nem szereti, ha simogatod, holott a saját cicád imádja.

 

 

Jó, ha értesz a macskákhoz

 

Etetni, kitakarítani egyszerű feladat. Tudnod kell esetleg játszani vele, hogyan kell simogatni, felismerni a vészhelyzetet és felelősség teljesen dönteni ha betegnek, sérültnek látod a cicát.

Az egyes macskafajtákat is jó, ha ismered, hiszen akár ápolási feladatokkal is megbízhatnak. Más a feladat egy hosszúszőrű, mint egy szőrtelen macskával, hogy csak egy triviális különbségről beszéljünk.

 

 

Jó, ha van macska szitter tapasztalatod

 

Ahhoz, hogy macska szitter lehess, nem szükséges, hogy legyen saját cicád otthon. Vannak olyan cicaszitterek, akik nem tarthatnak otthon saját macskát. Szeretik a cicákat, így macska szitterként kapcsolatba kerülhetnek a bársonytalpúakkal.

Azonban jó, ha rendelkezel tapasztalattal a macskatartás, macskára vigyázás terén. Némi alapvető elsősegély ismeret sem árt. Ha van otthon cicátok, tudod, milyen például, amikor egy macska felöklendezi a szőrt. Ez természetes viselkedés. Azonban ha sokszor, megállás nélkül hányingere van, akkor már oda kell rá figyelned.

Hogyan szerezhetsz tapasztalatot? Tölts némi időt egy macskás ismerősödnél, esetleg vállalj önkéntes munkát állatmenhelyen mielőtt saját lábra állnál macska szitterként. Ráadásul ha önkéntes munkát végzel, az nagyon jól fog mutatni az önéletrajzodban is.

 

 

Jó, ha nem riadsz vissza a hivatali rögös úttól

 

Ha pénzt keresel, általában be kell jelentened, akár adóznod is kell. Lehet, hogy megéri egy vállalkozói igazolványt, vagy ehhez hasonlót, ami a te országodban szokás. Ennek minden esetben utána kell járnod, akár a hivatalt megkérdezni. Ne riadj vissza, cicaszitterként nem valószínű, hogy nagyon bonyolult lenne a bürokrácia.

 

 

Legyen saját macska szitter szerződésed

 

Amikor elvállalod egy macska gondozását, a gazdájával minden esetben készítsetek egy hivatalos szerződést. Legyen benne minden a cicáról, a táplálásáról, esetleges gyógyszereiről. Írjátok bele a szokásait is és minden egyebet, amit te és a gazdi fontosnak tartotok. Legyen benne természetesen a munkaidő és a feladataid listája és az anyagiak is. Érdemes a szerződésbe foglalni, hogy ki gondoskodik a macska ennivalójáról, macskaalomról.
Minden esetben cseréljetek telefonszámot, a gazdi legyen elérhető akár több vonalon is. A cica állatorvosának az elérhetősége is kerüljön hozzád.
Nagyon előre látó megoldás, ha egy bizonyos összeget egy borítékban rendelkezésedre bocsát a gazdi, vészhelyzet esetére. Ez a pénz nem a tiéd és csak vész esetén nyúlhatsz hozzá.

Ha van kamera a házban, ezt is bele foglalhatod a szerződésbe, hogy tudomásod van róla és beleegezel, vagy éppen nem egyezel bele, hogy felvétel készüljön rólad.

Ezekről bővebben a Mit tartalmazzon a cicaszitter szerződés cikkben olvashatsz.

 

 

Kérlek, vedd figyelembe, hogy minden egyes cica, minden gazdi egyedi, így ez a blogbejegyzés semmiképpen nem tud teljes képed adni. Lényeg, hogy szeresd a cicákat, legyen szívügyed a róluk való gondoskodás, és akkor nagyon jó macska szitter válik belőled. A többi pedig csak formaság.