Mit tehetsz macska pisi ellen – esettanulmány

Dátum: 2022. november

Már megint macska pisi ellen kell megoldást találnom? Még mindig nem sikerült teljesen leszoktatnom azt a *** macskát arról, hogy a virágföldet használja WC-nek? De hiszen ott van a macska WC közvetlenül a virágcserép mellett! Mi lelte már megint ezt a macskát? Ne aggódj! A legtöbb esetben van megoldás! Íme egy példa!

 

 

Mi lelte ezt a macskát?

 

Szinte nap, mint nap találkozok ilyen elkeseredett cica gazdikkal, akik azt hitték, már túl vannak a macska szobatisztasági problémákon. Hiszen már kinőttek a kismacska korból, vagy egy krónikus betegségben stabil lett a cica állapota, és egy ideig rendben is volt minden, aztán megint újra kezdődött minden. Elfáradtak, kiégtek, kétségbeesettek a gazdik, és tehetetlennek érzik magukat. Hogyan tovább? Megint újra kezdődik a kálvária? Állatorvosnál töltött hosszú órák és fertőtlenítőszag heteken keresztül a lakásban? Lehet, hogy meg kellene válni a cicától? De hiszen családtag! De mégis, megint a károkozás, a rengeteg ablakon kidobott pénz, amin akár nyaralni is elmehetnének… némelyeknek pedig talán az ünnepi asztalra kellene valami olyasmi, amit év közben nem engedhetnek meg maguknak.

Annyira átérzem, és pontosan tudom, milyen érzések ezek, és mennyire feldúlt az ember. Valóban olyasmi is eszébe jut, ami után lelkifurdalást érez, és ami egyre vonzóbbá válik, ahogyan a probléma kiújul.

 

 

Macska pisi ellen mindig kell tenni valamit

 

A lakásban tartott macska szobatisztasági problémája, főleg ha kisbaba is van a családban mindenképpen valamilyen megoldást követel. Érdemes utána járni a problémának,mielőtt akár az állatorvoshoz elvinnénk a cicát. A doktor úgyis ki fog minket tüzetesen kérdezni, hogy pontos diagnózist tudjon felállítani, és hatékony kezelést javasolhasson. Üljünk le, és vegyük számba a közelmúlt eseményeit, történéseit, amik kiválthatták a cicánál ezt az új, vagy visszatérő nem kicsit idegesítő szokást.

Az én elvem az, hogy ameddig egy állat nem jelent közvetlen veszélyt a családra, amit sehogyan sem lehet orvosolni, addig igyekezni kell kompromisszumot kötni és lehetőleg nem kiszakítani a családból (vagy még rosszabb: elaltatni) azt a macskát.

 

 

Derítsd ki, mi lehet a szobatisztasági probléma oka?

 

Miután a romokat eltüntettük egy papír, ceruza és egy bögre tea (bor, feles, bármi, amitől megnyugszunk és kicsit józanul tudunk gondolkodni) társaságában lépésről lépésre, napról napra, haladjunk visszafelé az időben és válaszoljuk meg a következő kérdéseket:

Mióta jött elő (újra) a szobatisztasági probléma?

Volt-e bármilyen esemény, ami közvetlenül ezelőtt történt? Bármi a közvetlen környezetben, vagy akár a közelben?

 

 

Mik a leggyakoribb okok?

 

Legtöbbször valami olyan változást kell keresni, ami a cica közvetlen környezetében történt, és neki kényelmetlenséget, kellemetlenséget, stresszt okozott. Ha ennyire a macskaalom közelében van a rendbontás, akkor lehet, hogy magával a macskaalommal van a baj. A cica tudja, hogy ott pisilő hely van a lakásban, és szeretne is oda menni, a szándék megvan, mégis valami hiba csúszik a rendszerbe. Új macskaalom? Esetleg nem stabil az almos tálca és billeg, imbolyog? (Milyen az ideális macskaalom és macskaalom tálca?) Vagy rossz a fekvése a tálcának és nem tud elvonulni a cica? Talán a másik macska terrorizálja, miközben a dolgát végzi és sarokba szorítva érzi magát? (Itt olvashatsz a több cica egy fedél alatti macska wc konfliktusok okáról)

Új szomszéd? Vagy a kisgyerek „szeretgeti” túlzottan vehemensen?

Esetleg valóban állatorvosi gond okozza a kellemetlen problémát? Ha semmilyen választ, vagy esetleges kiváltó okot nem találunk, nincs mese, érdemes elmenni állatorvoshoz. Sokszor csak megnyugtat, hogy nincs szervi baj. Ekkor talán egy macskapszichológus jelenthet megoldást.

 

 

Ivartalanítás után is jelöl a cica!

 

Sokan úgy gondolják, hogy a macska összevissza pisilése meg fog szűnni, ha kasztráltatják a cicát. Ez néhány esetben így is van, ha a pisilés oka a területjelölés, illetve az ivarzásra való hajlandóság közlése volt. Azonban műtét ide, vagy oda, a macska ivartalanítás után is jelöl, ha a helyzet szerinte megkívánja.

 

 

Mi lehetett ebben az esetben a probléma?

 

Ebben az esetben a fő probléma valószínűleg az lehetett, hogy így október, november táján a hideg idő beálltával a cicákat már egyre kevesebbszer engedték ki a teraszra. Kiengedték őket, de nem maradt már nyitva az ajtó. Mivel nem tudtak szabadon közlekedni, ezért inkább sokszor ki sem mentek. Hiányzott nekik a növényzet, és ezek szerint a természetes macska WC is. Ahogy a gazdi végig vizsgálta a teraszon még kint lévő cserepeket, feltűnt neki, hogy a kis facsemete (amit majd tavasszal szeretne földbe tenni) földje igencsak fel lett ásva. Anélkül, hogy közelebbről megvizsgálta volna, nem volt nehéz a macskapiszok jeleit felfedezni.

 

Valószínűleg nyáron előszeretettel használták almos tálnak a cicák a kis fa földjét, és a hideg idővel ez a lehetőség megszűnt. Erre keresett megoldást a cica, valami hasonlót. Érthető valamilyen szinten, hiszen egy macska a földbe sokkal szívesebben végzi a dolgát, mint bármilyen all inclusive macskaalmos tálcába. Ő csak kereste és meg is találta a megoldást arra, hogy továbbra is az ösztönös természetéhez közelálló módon intézhesse kisebb-nagyobb ügyeit.

 

Fedett macska alom mellé piszkít a macska

 

 

 

Mi lett a megoldás macska pisi ellen ebben az esetben?

 

Ebben a konkrét esetben a megoldás egy macskariasztó spray beszerzése volt. A feromonokat és citrus félék kivonatát is tartalmazó sprayt már messziről elkerülik a macskák, ezért szívből ajánlottam erre a problémára is. És bevált!

A piszkos földet a szobanövény cserepéből kidobtuk, friss földdel töltöttük fel (ezért a növény is hálás lesz), majd a tetejét befújtuk ezzel a macska riasztó spray-el. Nem sokat, csak néhány fújást. A cicák orra annyira érzékeny, hogy elegendő néhány csepp, ami a növénynek sem lesz megterhelő.

Arra hívtam fel a figyelmet, hogy ennek a spraynek a hatása a tapasztalatom szerint maximum 24 óra, ha a nagyon vonzó helyeken használom. Tehát ha a cicának igen erős a késztetése abba a virágcserépbe piszkítani, akkor könnyen előfordulhat, hogy az órák alatt illanó spray már nem fogja meggátolni. Azt javasoltam, hogy ha szükséges, akár naponta kétszer, akár háromszor ismételjék meg a spray használatát.

 

 

Mit tehetsz te macska pisi ellen?

 

Ebben az esetben szerencsés és könnyen kivitelezhető megoldás született, azonban sajnos néha nem ennyire egyszerű a helyzet. Mindenképpen átgondoltan, szakemberekkel egyeztetve kell bármilyen döntést meghozni, hiszen egy családtagról van szó. Állatorvos, akár macskapszichológus bevonása bár időbe és pénzbe kerül, mégis olyan megoldást hozhat, amit később nem fogunk megbánni.

 

Az biztos, hogy bármilyen új keletű szobatisztasági probléma mögött valamilyen ok áll, talán valamit szeretne közölni velünk a cica, de akár valódi betegség is lehet a magyarázat. Legyél türelmes és megértő vele szemben, még akkor is, ha idegesít a károkozása! Adj neki esélyt és járj utána, hogy mi lehet a gond, mit szeretne veled közölni, és ha megérted, könnyebb lesz elfogadni és mindenkinek megfelelő megoldást találni.