Az ideális macskaalom és macskaalom tálca

Dátum: 2020. január

Kezdő cicatartókat, de még rutinos macskával évek óta együtt élőket is zavarba ejthet a macskaalom tálca és macskaalom kínálat a boltok polcain. A legnagyobb gondot mégis az okozza, amikor a kiválasztott almot tálca, vagy alom nem felel meg a cicánknak. Sem időt, sem pénzt nem spóroltunk a választásnál, macskánk mégis ferde szemmel méregeti az új illemhelyet.

 

Mire figyeljünk, amikor macskaalmos tálcát választunk? Vajon a drága, divatos macskaalmot vegyük meg? Milyen egyéb eszközökre lesz szükség? Reményeim szerint ez a cikk segít kicsit eligazodni ebben a kérdésben.

 

A macska wc ideális elhelyezéséről a szövegre kattintva olvashatsz bővebben.

 

Íme egy rövid tartalom, hogy valóban azt olvasd el, amit szeretnél:

 

  1. Milyen macskaalom tálcát válassz?
   1. Sima, mezei macska wc
   2. Megfelelő méretű macskaalom tálca
   3. Könnyen legyen tisztítható a macskaalmos tálca
  2. Milyen macskaalmot válassz?
   1. Hamu
   2. Sima homok
   3. Egyszerű macskaalmok
   4. Csomósodós macskaalmok
   5. Kristályos macskaalom
   6. Macskaalom pellet
   7. Illatosított macskaalom
  3. Hogyan takarítsd a macskaalmos tálcát
   1. Megfelelő eszközöket válassz a macska wc takarításához
   2. Mennyi macskaalmot tegyél a tálba?
  4. Vedd lazán a macskaalom és macskaalom tálca kérdést

 

Milyen macskaalom tálcát válassz?

 

Elmondhatjuk, hogy macskaalmos tálca választásánál lehetőségeinknek csak a pénztárcánk szab határt. Azonban itt is érvényes a mondás, nem biztos, hogy a drágább jobb. Mindig igyekezzünk mindkét fél számára megfelelő macskaalmos tálat választani.

 

 

Sima, mezei macska wc

 

A műanyagos boltokban kapható, megfelelő magas és ideális méretű egyszerű tál egy jó választás lehet. Nagyon ügyeljünk arra, hogy könnyű legyen takarítani (ne legyen sarka, éle). Legyen megfelelően magas, hogy ne menjen mellé, de ne is legyen túl magas, hogy a cica könnyen használhassa.

 

Állatfelsezrelés üzletekben kapható peremes almos tálca. Előnyös, hiszen nehezebben kotorja ki az almot, ugyanakkor a perem méretével csökken a használható terület. Ezt vegyük számításba,amikor választunk.

 

 

Fedeles almos tálca

 

Jószándék vezérel minket, hiszán látjuk, hogy mennyire szereti pihenőhelyként választani a zárt dobozokat, illetve mi is szeretjük magunkra zárni az ajtót. Ugyanakkor wc gyanánt nagyon is a cica természetétől ellen való a zárt doboz. Minden egyes wc-zéskor ezt is számba veszi, hogy mi van akkor, ha jön az ellenség. Minden egyes wc-zéskor ezt is számba veszi, hogy mi van akkor, ha jön az ellenség. Vannak ilyen képzeteik a macskánknak, ösztöneiben még mindig tart az ellenségtől. Cicánk valószínűleg olyan helyet fog választani, amit belát, ahol szemmel tudja tartani a környezetet.

 

Számunkra kényelmesnek tűnhet, hiszen a fedél nem engedi ki a szagokat. Szívesen elfelejtjük, hogy ki kell takarítani. A macskának azonban pont ebbe a koncentrált szagú helységbe kellene bemennie. A cicáknak sokkal érzékenyebb az orra. Ha belegondolunk, hogy mi sem szívesen megyünk be egy vasúti wc-re, akkor nem várhatunk el hasonlókat a macskánktól sem.

 

Előny lehet a fedeles almos tálnál, hogy nem pisil ki a cica, nem folyik végig a csempén. Sok macska azonban ellenzi az ajtót is (esetleg szereljük le és úgy próbljuk megszerettetni a cicával), de jobb megoldás lehet, ha magasított falú nyitott almostálat választunk. Azonban nagyon figyeljünk, hogy soha ne a fal felé nézzen a kijárat! Cica nem szereti a meglepetést, sem a bezártságot ebben a kiszolgáltatott helyzetben.

 

Magasított falú almos tálnál mindenképpen egyik oldalán legyen kis rés, ahol ugrás nélkül kijöhet. Igaz ugyan, hogy kihord némi almot, de sokkal inkább kedvére való az ilyen tál.

 

 

Megfelelő méretű macska wc

 

Mindig a cica méretéhez válasszunk almos tálat. Egy kifejlett maine coonnak nem lehet akkorát, mint egy picike sziáminak. Hiába használja, a popsija kilóg mellé fog menni. Nagyon kényelmetlen testhelyzetet sem biztos, hogy fel tud venni a cica.

 

bármilyen műanyagboltban vásárolható almostál megfelelő lehet, ha a fenti feltételeknek megfelel: elég nagy a cicához, nincs fedele, kilát rajta, nem tud kipisilni, kikakilni belőle, könnyen ki és be tud menni (ne legyen körbe magas, vágjuk ki egyik oldalán lejjebb, inkább hordjon ki kis almot, mindhogy ne használja)

 

 

Könnyen legyen tisztítható a macskaalmos tálca

 

Naponta legalább egyszer ki kell szedni az elhasználódott almot, legalább hetente egyszer az egész almot illik lecserélni. Illetve néhány hetenként magát a tálat is ki kell mosni, majd hagyni teljesen megszáradni (ha van lehetőség napon szárítsuk, kihasználva ezzel a napsugarak fertőtlenítő hatását). Természetesen szükség esetén gyakrabban is elvégezhetjük a takarítást.

 

Időről-időre a műanyag tálat is le kell cserélni, hiszen beleivódik, kimaródik a savas pisitől. Van, aki ennek megelőzése érdekében béleli a tálat, pl alufóliát, nylon zacskót tesz alá, majd erre újságpapírt, és arra a macskaalmot. Én nem használom ezt a módszert. Hiszen ha egy nagyobb lyukat akar ásni a cica, vagy szenvedélyesen eltakarni, akkor elérhet az újságpapír szintjére és felfordíthatja az egészet hatalmas kupit gyártva. Az alufólia ki tud szakadni, semmit nem ér. Főleg ha aláfolyik a pisi, még megszáradni sem tud. A nylon pedig eléggé környezetszennyező, és ugyanúgy kiszakadhat, aláfolyhat a pisi. Véleményem szerint sokkal higiénikusabb, olcsóbb, környezetkímélőbb, ha gyakrabban takarítjuk, ha elhasználódott az almos tál, akkor cseréljük.

 

 

Milyen macskaalmot válassz?

 

Akármennyire körüljárjuk a témát, választhatunk akármilyen macskaalmot, végül a cicánkra kell hallgatnunk ezügyben.

 

 

Hamu

 

Faluhelyen a kályhából kiszedett hamut használják. Mivel ott többnyire erre van lehetőség, még mindig jobb, mint a semmi. Az már más kérdés, hogy mennyire egészséges a cicának, ha lenyalja a lábát. Az is lényeges, hogy a hamu valóban rátapad a lábára és viszi szerteszéjjel a lakásban. Sok cica nem szereti, mert csípős a szaga is.

 

 

Sima homok

 

Van, aki sima homokot szór, hiszen a kijárós cicák is előszeretettel végzik a dolgukat például a játszótéri homokozóba, homokos talajba. Sajnos a sima homok sem nem csomósodik, könnyű széjjel hordani a lakásban, és még a szagot nem köti meg. Bár kétségtelenül olcsó.

 

 

 

Egyszerű macskaalmok

 

A legolcsóbb sima macskaalmok általában nem állnak össze. Előnye, hogy csökkenti a szagokat, olcsóbb mint a többi macska alom. Azonban sokkal több koszolódik össze egy-egy használat során, így többet kell használnunk. Kiszámolva már nem is annyira olcsó. Eleinte ilyet használtunk és nem értettük, miért nem hajlandó használni a cicánk, holott csak egy pici pisi volt benne. Aztán leástunk a mélyére, és komoly réteg átnedvesedett már a nap végére a megfelelő szag kiséretében. Cserélhettük az egészet minden egyes nap.

 

 

Csomósodós macskaalmok

 

Sok macskaalom szépen összeáll, csomósodik nedvesség hatására. Ugyan kicsit több idő kiszedni, de könnyű megtalálni, majd egy lyukas lapáttal csak a lényeget eltávolítani. A tisztán maradt alomdarabokat pedig tovább használjatja a cica. Arányaiban bár drágábbnak tűnik, mégis kiszámolva olcsóbb megoldás, mint a nem csomósodós fajta. Érdemes tehát a drágábbat választani, ha az valóban csomósodik (sokra ráírják, hogy csomósodik, pedig nem).

 

 

Kristályos macskaalom

 

A kristályos macskaalom eléggé divatos manapság (igen, itt is van divat). Előnye, hogy megszűri a szagokat. Sok cica azonban nem szereti. Érzékeny ujjaikra rátapad, az ujjaik közé az apró szemcsék kellemetlenséget okoznak számukra. Sajnos elég egy negatív tapasztalat az almos tál környékén a cicáknak, hamar elpártolhat a kijelölt helytől. Később pedig nehéz lehet visszaédesgetni őket.

 

 

Macskaalom pellet

 

Szintén divatos, környezetvédő. A pellet darabok nedvesség hatására szét tudnak bomlani. Sok cica használja és elégedett vele, azonban a legtöbb mégis inkább a szemcsés dolgokat szereti, illetve a por, homok fölt formátúmút.

 

Van olyan cica is, amelyik két különböző almot szeret attól függően, hogy kis, vagy nagy dolgát végzi-e írja a haziallat.hu sok egyéb macskavécés tanácsa mellett.

 

 

Illatosított macskaalom

 

Egészen elképesztő illatú almokat lehet ma már kapni annak érdekében, hogy elnyomják a kellemetlen szagokat. Felvet egy sor kérdést a használata.

 • A cicának sem biztos, hogy tetszik. Sokkal érzékenyebb az orra, mint a miénk. esetleg elkerüli a macskaalmot ezért.
 • Te sem biztos, hogy azt a macskaalom-kaki mixet szeretnét szagolni, ami az egész macskából árad, mert a bundája magába itta
 • Az illatanyagok általában vegyszerek. Előfordulhat, hogy érzékeny rá a cica, esetleg allergiát válthat ki nála.

 

Ezenkívül Te is ismersz olyan embereket vagy lakásokat, ahol a különböző nem épp kellemes szagokat parfűmmel akarják elnyomni. Van ahol ez szükségszerű és érthető, elfogadható, de ha ez a tisztátalanságból, igénytelenségből adódik, akkor igencsak elkerüljük azokat az embereket. Mi ne essünk ebbe a hibába. Ne próbáljuk elnyomni a kellemetlen szagokat illatanyagokkal, mert egy rettenetes szagmixet kaphatunk, ami visszataszító. Sokkal célravezetőbb tisztán tartani, rendszeresen takarítani. Így maga a „tisztaság illata” az egész lakásnak, vagy saját magunknak sokkal kellemesebb a többi ember számára, mint a parfűmös megoldás. A macskaalommal sincs ez másként.

 

A cica elkerüli a kellemetlen illatú macskaalmot

 

 

Macskaalom választásnál egy dolgot tehetsz. Próbálgass több márkát. Válassz olyat, ami mindkettőtök számára megfelelő. A cica is szereti, neked is könnyű talkarítani, és árban is megfelelő számodra. Nagyon fontos, hogy ha egyszer sikerült megtalálni az ideális macskaalmot és megszokta a cica is, akkor ne váltogassuk! Ha mégis muszáj, mert pl nem lehet kapni a régit, akkor mindenképpen valami hasonlót vásároljunk. Érdemes már akkor beszerezi az új almot, amikor már látjuk, hogy fogy a régi. Ha az nem ugyanaz a márka, lassan áttérni az újra, eleinte keverni a két almot mindig nagyobb arányban. Így szépen lassan átszokhat a másikra, elkerülhetők a szobatisztasági gondok.

 

 

Hogyan takarítsd a macskaalmos tálcát?

 

Minenképpen tedd szokássá a cica kitakarítását. Építsd be a napodba ugyanúgy, mint a fogmosást. Néha előfordul, hogy elmarad. Nem nagy gond általában, de számíts a kellemetlen helyen megjelenő piszkításra.

 

 

Megfelelő eszközöket válassz a macska wc takarításához

 

Válassz az alomhoz való jó alomkiszedő lapátot. Könnyű elveszni a nagy kínálatban, azonban érdemes megkersni a megfelelőt. Egy márkán belül azért van olyan sok féle, hogy az eltérő almokhoz választhassunk lapátot. Vedd figyelembe a macskaalom szemcse nagyságát, és a súlyát is. Egy lágy lapáttal nehéz kiszedni a nehéz almot.

Vegyél-e külön szemetest a használt macska alomnak? Nos, tőled függ. Előnyös lehet, hogy a nap bármely szakában egyszerűen és gyorsan „szagtalanná ” tudod tenni az almot, hiszen ez a kuka gyakorlatilag bezárja a szagot. Amikor kinyitod nem fog megcsapni a többnapos érő pisiszag, hiszen az már a kuka aljában van, amit egy szárólappal bezártál. Több fér bele, környezetvédelmi szempontból is hasznos, hiszen kevesebb műanyagot használsz.

Sokan gyűjtik a kisebb zacskókat, kiflis műanyag szatrokat, és abba teszik bele a használt cicaalmot. Ha nincs túl sok pénzed gondold meg, hogy veszel-e cicaszemetest, mert általában nem jó bele akármelyik zsák, hanem speciális, cső alakú zacskó kell bele. Tehát újra és újra pénzt kell kiadnod a cicaszemetesre. Ugyanakkor sokkal kevesebb műanyag zacskót is termelsz így, tehát környezetvédelmi szempontból előnyösebb, mint minden egyes adagot külön zacskózni.

A szemetes amúgy jól néz ki, szépen beleilleszkedik a lakás többi használati tárgya közé. A szövegre kattintva egy videót láthatsz a szemetes használata közben.

 

 

Mennyi macskaalmot tegyél a tálba?

 

Sokan nem tesznek bele elegendő almot, hiszen a macska úgyis elkaparja, úgyis a kukában köt ki. Láttam olyat lakást, ahol jelzésértékkel csak egy-két maroknyit töltöttek a tálba. A cica ugyan használta, de nem tudta eltakarni, betemetni. Így egyrészt sokkal jobban lehetett érezni az emberek számára is, másrészt a cica sem tudta egynél többször használni az almot.

 

Az is igaz, hogy a sok almot könnyebb kifötörni. Fiatalabb, alacsonyabb rangú macskák képesek akár a komplett helységet teleszórni vele. Valóban a magasított falú edény, vagy a peremes is jó lehet ilyen esetben, azonban nem árt némi kisérletezés, hogy mennyi almot tegyünk bele. Mi az, ami nem túl sok (még nem fötri ki), de nem is kevés (el tudja temetni).

 

 

Vedd lazán a macskaalom és macskaalom tálca kérdést

 

Általánosságban elmondható, hogy tervezd meg alaposan. Igyekezz figyelembe venni mindenki igényét, de legyen benned a hajlandóság a kisérletezésre is. Érdemes néhány hetet arra szánni, hogy valóban a legmegfelelőbb helyet találhassátok meg a macska wc számára, hiszen akár sok-sok évre meg is oldódott ez a kevésbé szeretett része a cicával való együttélésnek. Szánd rá az időt, és ne éld meg kudarcnak, ha cicád nem fogadja el az általad legjobbnak tartott megoldást.