Mit gondolnak a macskák (2022)

Dátum: 2022. augusztus

A Mit gondolnak a macskák című dokumentumfilm a népszerű amerikai tehetségkutató műsor, a Talent egyik adásával kezdődik. A negyeddöntő egyik produkciójaként a Savitsky macskák léptek fel az ukrajnai Marina és Svitlana Savitsky közreműködésével. Bevallom, nem nagyon szeretem az állatok idomítását, ez valami régi rossz beidegződés nálam, hiszen egy macskát sem lehet agresszióval idomítani. Egy állat szívesen tanul, ha sikerélménye van, ha türelmesek vagyunk vele, ha élvezi, amit csinál, ha érzi, hogy szeretetet kap. A macskáknál is így van. A film azonban ennél sokkal messzebb megy.

 

Az biztos, hogy aki nem ismeri őket, aki még soha nem élt velük, azoknak nagyon furák és viccesek lehetnek a social média macskás mémei. Mi macskások pontosan tudjuk, hogy minden mém igaz, és a cicák teljesen átlagos napjához tartozinak hozzá. Ez a film azonban rengeteg újdonsággal és magyarázattal szolgál még a tapasztalt macskatartóknak is.

 

 

Neves macskaviselkedéskutatók mutatják be a macskák viselkedését

 

„Genetikailag egy vadállat él a házunkban.” – mondja Dr. Bruce Kornriech macskapszichológus.

Egy kis anatómia segít eligazodni és megmagyarázni, hogy miért ilyen rugalmasak a macskák, miért ilyen gyorsak, és hogyan tudják ennyire összegubancolni a tagjaikat. Vajon hogyan tudnak mindig a talpukra esni? A dokumentumfilm elkalauzol Japánba és Iszambulba is, a macskákkal való együttélés két fővárosába.

 

Dr. Kristyn Vitale megpróbálja megfejteni, hogy miért viselkednek úgy a macskák, ahogy. Mivel eddig nem végeztek túl sok kísérletet, amivel meg tudták vizsgálni a macskák intelligenciáját, emberhez való kötődését, most újdonságként hathat ez a film még a macskásoknak is.

 

Bebizonyosodik, hogy sokkal intelligensebben, sokkal többet értenek, és szinte mindent megtesznek, amire kérjük… ha ők is akarják. Ehhez kell a határtalan bizalom a részükről irányunkban és a szeretet, amivel feléjük fordulunk. Vajon ők szeretnek minket? Erre is igyekeznek választ adni a film szakértői.

 

 

különleges a kötődés a macska és a gazdája között

 

 

Sok megmagyarázhatatlan viselkedésre is magyarázatot kapunk

 

Számomra az egyik legérdekesebb a dorombolás magyarázata volt (nem szeretném lelőni a poént), valamint a boszorkányok és macskák kapcsolata. Teljesen megváltozott a véleményem a boszorkányokról. 🙂 Magyarázatot kaphatunk arra is, hogy miért szeretik a kartondobozokat,

 

A macskák lesből támadó ragadozók

 

miért hajnalban és késő este jön rájuk a „bolondóra” és vajon mi, gazdaként hogyan befolyásoljuk akarva akaratlanul a macskáink viselkedését.

Mindez dinamikus, vicces, olykor meglepő fordulatokkal tarkított filmben. Bár néha éreztem, hogy igyekeztek azoknak is élvezetes filmet készíteni, aki amúgy nem ismerik a macskákat, tapasztalt macskatartóként sem volt unalmas, lapos a film.

 

Minden egyes szakértőnél aki megszólalt a filmben érzem a határtalan tiszteletet és szeretetet a macskák iránt a hatalmas személyes tapasztalatot és a szaktudást is. Élmény volt őket hallgatni, tanulni tőlük.

Azt érzem, hogy véééégre, „tudományosan is bebizonyították azt”, amit mi, macskások nap, mint nap átélünk, megtapasztalunk bársonytalpú családtagjainkkal. Mindenképpen ajánlom megnézni, nekem sok mindenre magyarázatot adott, amit eddig csak elfogadtam, mint a macska „tartozéka”.

 

Érdemes rászánni kicsivel több, mint egy órát erre a filmre. Egy olyan órát, amikor másra nem figyelünk, mert szinte minden percben történik valami…persze cicával az ölünkben még élvezetesebb a film nézés.

 

 

Szfinx cicáim az ölemben pihennek

 

Jó filmezést!