A Maine Coon macska

Dátum: 2023. február

A Maine Coon macska meleg szívű, intelligens és aktív. Igazi személyiség. Nem véletlenül az egyik legkedveltebb macskafajta. Aki társaként választja, készüljön fel, hogy nem fog unatkozni egy Maine Coon mellett.

 

 

Maine Coon macska jellemzői

 

Aki látott már Maine Coont mind egyetért abban, hogy ez a macska egy valódi jelenség. A testtartása, a pillantása arisztokratikus mozdulatai mind azt sugallják, hogy ő az úr a házban, és ezt tudja is magáról.

Pihepuha, selymes hosszúszőrű bundája nem hasonlít semelyik másik macsákéhoz. Jellezetes tulajdonsága, hogy vízálló. A hasán és a hátsó lábain hosszabb, hogy védje őt a hótól, a nyakán rövidebb, hogy a növényzet ne gubancolja össze (irja a Wikipédia). Az óriás mancsán szintén hosszú a szőr, ami olyan, mintha cipőt viselne.

A farka meglepően hosszú, és bozontos. Akár olyan hosszú is lehet, mint a teste. Szereti maga köré csavarni, hidegben bele is bújik, hogy melegítse magát. Amikor felemelt farokkal szalad elénk, hogy üdvözöljön, vagy ennivalót kérjen, zászlóként lobog a menetszélben.

Igazi ellensége a nyári hőség, ilyenkor szeret elterülni a hűvös kőpadlón lehetőleg olyan helyen, ahol felügyelheti az egész családot.

Méretei miatt körültekintően kell választani macskaalmos tálat, illetve a kaparófák és egyéb bútorok stabilitására is ügyelni kell. Ha lakásban tartjuk, gondoskodni kell számára elegendő mozgás lehetőségről.

A bundáját néha át kell fésülni, főleg a hátsó lábánál és a háta vége felé hajlamos a csomósodásra.

 

 

Hogyan viselkedik egy Maine Coon?

 

Igazi seggfej tud lenni. Képes beülni, vagy akár feküdni is annak a helységnek az ajtajába, ahol a macskaalmos tál van, így a másik cica nem tudja felkeresni az illemhelyet. Ha több cica lakik egy helyen, mindig legyen több almos tál, amit több oldalról is jól megközelíthető helyen helyezzünk el. További macskaalom cikkekért mazsolázz a Pegimacsek Macskaalom bejegyzései között.

Tudja, hogy nagy, és ki is használja. Hamar a macskafalka élére áll, nem számít a kor.

Az emberrel szemben nagyon barátságos, imád bújni és mesélni a gazdájának. Hihetetlen intelligenciájával képes elmagyarázni az embernek, ha szeretne valamit. Pontosan tudja, hogy mit kell tennie azért, hogy elérje, amit szeretne. (A macskák nyávogásáról többet A macskák nyávogása cikkben)

Az emberrel rengeteg féle hangon kommunikálnak. Nyávog, dorombol, burrog, cirreg.

Szereti az ember társaságát, kiváncsian szemmel tartja a gazdi tevékenységét. Akár még „segít” is például barkácsolni, vagy kertészkedni. Nagyon játékos a természete, szeret fogócskázni, akár teljesen vehemens mozdulatokkal fel-le száguldani a bútorokon. Ez igen veszélyes a lakás könnyen felboruló bútorai és könnyen leeső dísztárgyai számára. Ha a lépcsőn szalad, vagy akár csak lefelé lépked, az egész ház beleremeg. Nem kétséges, hogy őfelsége éppen hol közlekedik.

Más macskák társaságát is kedveli, ha többé kevésbé együtt nőttek fel. Egyébként nagyon hamar ő lesz az alfa a csapatban. A kutyákkal is jól kijön, a gyerekekhez sokáig türelmes. Természetesen van egy határ, ami után már feláll és odébb sétál, ha elege van a társaságból.

 

Tudtad?

 

  • A Maine Coon az USA Maine államának nemzeti macskája?
  • Pontos eredete tisztázatlan, de valószínűsíthető, hogy a hosszúszőrű és a hideg, zord időjárást jobban elviselő norvég erdei macska települt át az európai tengerjáró hajók fedélzetén. Ez a cica lehet a mai Maine Coon őse.
  • Régen úgy gondolták, hogy a macska és a mosómedve házasságából származik? (a mosómedve angolul raccoon). Ez természetesen már biológiailag is lehetetlen.
  • Az első kiállítási macskaként is nevezik? A Maine Állambeli lakosok büszkén hasonlítgatták össze a saját különleges és intelligens macskájukat a szomszédéval. (Zooplus)