Hogyan kommunikál a macska a szemével?

Dátum: 2023. június

A macska a mondanivalóját a szemeivel is ki tudja fejezni. Sajnos mi emberek nem értjük annyira ezt a beszédek, szükségünk van arra, hogy a cica teljes testbeszédét is lássuk, hogy eldönthessük, milyen hangulatban is van. Ha együtt élsz egy macskával, idővel érteni fogod, hogy mikor, mit szeretne közölni veled, mikor, milyen hangulatban van.

 

Rövid tartalom, hogy csak azt olvasd el, amit szeretnél:

  1. Lassú pislogás
  2. Összehúzott szemekkel kommunikál a macska
  3. Lusta bambulás
  4. Tágra nyílt szemek, de szűk pupillák
  5. Kerek szem, tág pupillák
  6. Tágra nyílt szemek, közepes pupillák
  7. A macska mélyen a szemedbe néz
  8. Szemöldökével is kommunikál a macska

 

 

Lassú pislogás

 

A lassú pislogás általában a macska barátság és bizalom jele. Ha a szemedbe néz, és lassan, álmosan pislant egyet, vagy akár csak félig pislant, akkor tudd, szeret téged és bízik benned. Próbáld meg viszonozni ezt a pillantást. Lassan, mint amikor álmos vagy, csukd be a szemeid, majd ugyanilyen lassan nyisd ki. Mint amikor álmos vagy.

Valójában ez a kommunikáció hatékonyan alkalmazható, amikor egy ismeretlen cicához kell közelítened, például amikor új cicát fogadsz be a lakásodba. (link) Bármilyen ijedten néz is rád, ha ilyen lassan pislantasz rá, látni fogod azonnal, hogy megváltozik. Érezteted vele, hogy nem akarod bántani, egy hajszállal nyugodtabban fog viselkedni.

 

 

Összehúzott szemekkel kommunikál a macska

 

Ennek több oka is lehet. Van, hogy közvetlenül elalvás előtt, vagy ébredés után még hunyorít kicsit. Ilyenkor általában békésen és nyugodtan fekszik. Még néhány pillanat és alszik, vagy teljesen felébred és evésre kész.

Azonban az összehúzott szemek jelenthetnek agressziót, félelmet, ingerültséget is. A macska kommunikációja a szemével mindig a testtartásával együtt ad pontos képet arról, hogy a cica hogyan érzi magát, milyen a hangulata. Ha az összehúzott szem mellett hátra lapítja a füleit, hátrál, esetleg púposít, morog, ilyenkor nagyon fél és védekezni próbál. Ha egy macskához közelítesz, semmiképpen ne húzd össze a szemed, mert támadásnak fogja venni. Ha nem vagy biztos, hogyan kell kommunikálni egy cicával, inkább ne nézz a szemébe.

 

 

Lusta bambulás

 

A macska nem mindig veszi a fáradtságot, hogy a kényelmes fekvő helyzetből megmozduljon. Ilyenkor lustán kinyitja a szemét anélkül, hogy bármi más tagját megmozdítaná. Eldönti, hogy ami történik, méltó-e arra, hogy még jobban megvizsgálja, vagy nem. Ha nem érdekes számára a világ történése, egyszerűen visszacsukja a szemeit és alszik tovább.

Sokszor ilyen szemekkel bambul akkor is, amikor simogatjuk. Az is lehet, hogy ilyenkor már nem is érzékeli annyira a külvilágot, talán dagaszt is mindehhez. Azt jelenti, hogy békés hangulatban van, kényelmesen fekszik, és jól érzi magát.

 

Lusta a macska

 

 

Tágra nyílt szemek, de szűk pupilla

 

Érdeklődő tekintet és testtartás egyértelműen kíváncsiságra utal, vagy ha szeretne tőlünk valamit.

Szinte várjuk, mikor szólal meg emberi nyelven és mondja: „Engedj ki, naaa, légysziiii!”

 

Macska kéri, hogy engedjük ki

 

 

Tágra nyílt szemek, közepes pupillák

 

Éber és nyitott szemek, a cica valamire nagyon koncentrál. Ha a farka is mozog oldalra, (link), akkor már fontolgatja, hogyan vadássza le az áldozatát, ami alkalmasint akár a te kezed is lehet.

Ha ilyenkor nem pislog, akkor figyelmeztet, uralja a helyet. Ezzel az egyetlen pillantással képes arra, hogy elriassza a többi macskát az olyan fontos helyektől, mint a közös etetőedény, vagy almos tál.

Ha két macska hosszan bámulja egymást pislogás nélkül, akkor éppen méregetik, melyikük rangja magasabb. Általában ennyi elegendő ahhoz, hogy az alacsonyabb rangú cica elhagyja a terepet.

 

Figyel a cica

 

 

Kerek szem, tág pupillák

 

Akár egy pillanat alatt kitágulhat a pupilla, ilyenkor olyan, mintha a cica szeme fekete lenne. Ez valamilyen pozitív, vagy negatív izgalomnak a jele. Az állatorvosnál sokszor lehet ilyen találkozni ilyen tekintetű macskával, de ha tág pupillákkal farok csóválva meglapulva fekszik, számíthatsz rá, hogy pár pillanat múlva elkapja a kezed játékból.

 

 

A macska mélyen a szemedbe néz

 

Kiskoromban azt tanultam, hogy ne nézzek egy állat szemébe. Azt is tanultam, hogy a kutyákkal nem lehet farkasszemet nézni, mert az a kihívás jele, és támadásnak veheti. A saját kutyánkkal persze ki is próbáltam, és valóban nem tartott tovább néhány pillanatnál, máris elfordította a tekintetét.

A cicáknál ezzel szemben teljesen mást jelent, ha mélyen és lágyan, szinte szerelmesen a szemedbe néz. Ez azt jelenti, hogy teljesen megbízik benned és szeret téged. Ezt a gesztust kísérhet dorombolás, vagy a homlokát összeérintheti a tiéddel.

 

 

Szemöldökével is kommunikál a macska

 

Bár nem annyira látványos, mégis a teljes kommunikációhoz hozzátesz a szemöldök mozgása is. A macska is képes a szemöldökét felemelni, ezzel is kifejezheti a kíváncsiságát vagy érdeklődését.
Ha pedig mérges, összehúzza a szemöldökét éppen, mint mi, emberek.

 

Mérges a macska

 

 

Minden macska egyedi, így a szemével való kommunikáció is csak úgy értelmezhető, ha ismerjük a cicát, illetve látjuk a fülét, farkát, testtartását is. Így lehet értékelni a jelzéseit összefüggésben azzal, hogy éppen mi történik a cica környezetében. Próbáld meg megérteni a cicád jelzéseit, így sokkal harmonikusabb lesz vele az élet.