Mit mesél a macska farka?

Dátum: 2022. április

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a macska farka mindig az adott szituáció ismeretében tud neked mesélni a cica hangulatáról, érzéseiről, a soron következő tettéről, akár a szükségleteiről is. Ráadásul az egyes macskák is eltérhetnek a viselkedésükben. Ahhoz, hogy helyesen értelmezd a macska farkának mozdulatait, ismerni kell a körülményeket és a cica egyéb testbeszédét is.

 

 

A cicád magasra tartott farokkal közeledik feléd

Ilyenkor boldog, örül, hogy lát. Jól érzi magát, örül, magabiztos és boldog. Ilyenkor remeghet is a farka (lásd következő pont). Ilyenkor hozzád és a környező tárgyakhoz dörgölőzik, esetleg elfekszik és hentereg egyet. Kedvesen nyávoghat is neked üdvözlésképpen. Simogasd meg, vagy játsz vele néhány percet.

 

 

Felálló farok teteje oldalra hajlik

Amikor érdeklődik valami iránt, vagy kíváncsi, farka felfelé hajlik, mintha egy kérdőjelet formázna. Ez azt mutatja, hogy a macska nyitott az új élményekre vagy tárgyakra. Barátságot is jelent, ilyenkor bátran meg lehet simogatni.

 

 

Remeg a macska farka

Ez szituációtól függ, és sokan félreértelmezik.

Egyrészt ha feléd sétál, a farka egyenesen a magasban téged néz szinte már szerelmesen és dörgölőzik a lábadhoz. Ha ilyen hangulatban rezegteti a farkát, akkor egészen egyszerűen odáig van érted, hihetetlenül örül és bújni akar, esetleg számít egy kis nasira, vagy tudja, hogy valami jó fog következni. Például ha amúgy szoktad sétáltatni, és látja, hogy készülődsz a megszokott sétához. (link a macskasétáltatáshoz).

Mársészt ha előtte valamit szaglászott, majd odafordul, háttal odaáll, felemeli a farkát és rezegteti, akkor jelölni fog. Ilyenkor több-kevesebb pisit spriccel akár a függőleges felületre. Ez területjelölés, esetleg a gazdi felé figyelemfelkeltés. Ha ez utóbbi, mindenképpen ki kell deríteni az okot, hogy miért stresszes a cica.

A két farok rezegtetés bár ugyanúgy nézhet ki, de a macska közben teljesen mást csinál. Ne aggódj, nem fogja lepisili a lában macskád, ha rezgő farokkal közelít felés.

 

 

Ülve a mancsai köré tekert farok

A cica békésen szemlélődik, nincs semmi terve. Akár a szeme is csukva lehet, olyankor pihen, relaxál. Ebből a pózból sokszor lefekszik úgy, hogy maga alá hajlítja az első mancsait, és a farkát is az oldalához simítva tartja, ami egy még nyugalmasabb helyzet. Ez a testhelyzet jelentheti azt is, hogy fázik a cica!

 

 

Felfújt farok

Önmagában a felfújt farok izgatottságot jelent. Sok kismacska fogócskázás közben is felfújja a farkát, annyira belemelegszik a kergetőzésbe.

Ha azonban a cica háta púpos, a hátán is áll a szőr, ehhez a fülei hátra csapva, netán prüszköl, morog, egyéb rémisztő hangot ad, akkor az a cica vagy nagyon fél és igyekszik nagynak és félelmetesnek tettetni magát, vagy mérges. Ilyenkor jobb békén hagyni, illetve megnyugtatóan viselkedni a közelében. Ha nem feltétlenül fontos, ne nyúlj hozzá. Ha mégis, számíts rá, hogy oda fog kapni.

Ilyenkor a farka a tövénél felfelé indul, majd ívben lefelé hajlik.

 

 

Az előző farok tartás, de anélkül, hogy felfújná a cica a farkát

Ha a farka tövénél felfelé, majd szinte azonnal lefelé áll a cica farka, hozzá púpos háttal oldalazva közeledik feléd, ez lehet kötekedés is veled szemben. Másik macskával szemben is lehet kötekedés játékból, ami verekedéssé is fajulhat.

 

 

Csóválja a macska a farkát

Itt megint több lehetőség van, és szintén minden a cica testtartásától és a szituációtól függ.

 

Vadászik

Ha azt látod, hogy a cica lelapul, pupilláit tágra nyitja, füleit oldalra lelapítja, és hirtelen, de aprókat mozdul, a lábaival topoghat, hogy megkeresse a legjobb elrugaszkodó pontot, akkor támadni készül. Lehet, hogy ez játék, lehet, hogy valódi vadászat. Ahogy közeledik az elrugaszkodás pillanata, egyre hevesebben csapkodhat a farkával. Ilyenkor mintegy tétovázást, hezitálást fejez ki a farka, nem tudja eldönteni, hogy melyik az ideális pillanat a támadásra.

 

Fókuszál

Az előzőhöz hasonló, a macska lassan oson. Lehet, hogy meg fog lapulni, hogy vadásszon, de lehet, hogy felemelkedik és hozzád bújik egy kis simogatásra. Ezt értheted felhívásként játékra is.

 

Ideges

Álló, vagy ülő, akár fekvő cica gyorsan csapkodja a farkát. Hasonlít a mozdulat arra, amikor a kutya csóválja a farkát. Ez nem a barátság jele a macskánál, hanem dühös, illetve figyelmeztető jelzés a részéről. Ha megfigyeltél már egy kutyát és egy macskát találkozni, például macskasétáltatás közben, akkor alapvető nyelvi félreértés tanúja lehettél. A kutya a macska farok csóválását félreérti, azt hiszi, hogy a macska is örül neki. Nem érti, miért kap pofont. A macska szintén félreérti a kutya farok csóválását, és támadásnak veszi a csapkodó farkú kutya közeledését.

 

 

Derékszögben oldalra hajlik a macska farka

Párzásra való felhíváskor szinte derékszögben oldalra hajtja a nőstény a farkát a faroktőnél. Ilyenkor feszes háttal leengedi a mellkasát, mintha fekvőtámaszt akarna csinálni, illetve jellegzetes burrogó, lágy mormogó hangot ad.

 

 

Ahogy látod, a macska farka remek kommunikációs eszköz a cica számára. Ha megfigyeled, hamarosan érteni fogod, hogy mit szeretne veled közölni, akár egyetlen hang nélkül. A farka elmeséli neked.