A lakásban tartott macska sétáltatása

Dátum: 2020. július

A lakásban tartott macska sétáltatása egészségmegőrzés és a boldogságuk miatt is fontos. A sétálásnak számos előnye van, azonban sajnos sok helyen kifejezetten veszélyes. Akár az életüket is kockáztathatjuk, ha például egy forgalmas út mellett engedjük ki a lakásból őket. A pórázon való sétáltatás egy jó alternatíva arra, hogy a cica biztonságban mozoghasson a friss levegőn.

 

Sétáltassuk pórázon?

A pórázas séta elsőre jó ötletnek tűnik. A cica többet tapasztal, érdekesebbé válnak a mindennapjai, azonban néhány macska kifejezett traumaként éli meg, hogy el kell hagynia a lakást, a saját területét. Ráadásul a hám miatt nem is mehet arra, amerre szeretne (leginkább vissza a lakásba).

Mivel a macskák számára fontos, hogy az irányítás az ő kezükben legyen, a közös séták egyáltalán nem úgy néznek ki, mint a kutyáknál. Nagy valószínűséggel nem fog mellettünk jönni, hanem bóklászik, felfedez. Sokszor mi csak egy helyben állunk egy órát, a cica mégis kimozogja magát.

 

Szoktassuk hozzá a sétához

Eleinte nehéz lehet, legyünk türelmesek. Persze ideális lenne, ha kiskorától szoktatnánk a sétához a cicánkat, de az idősebbek is elég jól veszik az akadályt. Több helyen tanácsolják, hogy adjuk rá otthon a pórázt csak úgy napközben, hogy szokja kicsit. Én azt tapasztaltam, hogy nem nagyon értik, mi történik, ha minden indok nélkül „gúzsba kötöm”. Hiába nem szoros és nem kényelmetlen, számára nagyon furcsa érzés, így megpróbálja levenni. Sok macska akár túl is játszza, és egyszerűen megdermed, vagy akár el is esik, ha rajta van a póráz.

A legjobb megoldás, ami nálunk bevált a hozzászoktatás idején, hogy ráadtuk a pórázt és elindultunk velük (egyszerre csak egyet szoktattunk). Akár az ölünkben  a cicával kimegyünk a ház elé kicsit nézelődni. Pár perc után vissza a lakásba, póráz le. Következő alkalommal újra póráz fel, ölbe vesszük, kicsit hosszabb ideig vagyunk kint, majd hazaérve póráz le. Így kialakítunk egy szertartást, amihez hamar hozzászokik a cica. Biztonságot nyújt számára, hiszen tudja, hogy mi fog következni.

Amikor már az ölünkben szívesen nézelődik, guggoljunk le vele, majd lassan, fokozatosan tegyük a combunkra, és fokozatosan le a földre. Ez a folyamat cicától függ, van, amelyiket már elsp, vagy második nap le lehet tenni a saját lábára, van amelyiknek akár néhány hét is szükséges, bár élvezi az ölünkben az izgalmas nézelődést.

 

Miért szeretik annyira a sétákat?

A lakásban tartott macskák sétáltatását nemcsak a cicák szeretik. Az állatvédő szervezetek is általában támogatják, amennyiben nem éli meg a cicus traumaként. De miért szeretik a cicák a közös sétákat, főleg amelyikeknek nincs sok lehetősége a kis lakásban kimozogni magát?

  1. Friss levegő, új szagok és környezetváltozás. Mindezek pozitívan hatnak az érzelmi és mentális egészségére.
  2. Fizikai aktivitás és testmozgás. A fizikai aktivitás segít a lakásban tartott macskáknak az egészséges testsúly megőrzésében.
  3. Szociális kapcsolatok alakulhatnak ki. A sétáltatás során a macskák találkozhatnak más kinti állatokkal, emberekkel, akár másik sétáltatott macskákkal. Segít neki a szociális kapcsolatok és készségei javításában.

A lakásban tartott macska séta közben sok ingert kap

 

 

Alternatív megoldás a lakásban tartott macska sétáltatására

Németországban sok furcsasággal találkozik az ember. A benti cica sétáltatását egy mozgáskorlátozott néni találékonyan oldotta meg az első emeleti lakásából. Készítettek egy feljárót a cicának, amin szabadon közlekedhet a park és az erkély között, azonban a cicát csak pórázzal engedi ki. Nagyon hosszú, 20-30 méter hosszú póráz miatt a cica nem kóborol el, szabadban van, ekkora területen játszhat, vadászhat, füvet legelhet biztonságban. Természetesen  az erkély a parkra néz, nincs autóforgalom a közelben, és a néni otthon van, amikor a cica lent bóklászik.

 

A lakásban tartott macska sétáltatása egy lehetőség arra, hogy a macskád számára gazdagabb és izgalmasabb élményeket kínálj, mindezt biztonságos körülmények között. Tapasztalatom szerint miután egy cica hozzászokott a sétálás rutinjához, szívesen veszi, igényli. Feltöltődik, boldogabb hosszabb távon pedig egészségesebb lesz.