Milyen a jó macska wc?

Dátum: 2019. december

Egy cicával való együtt élés sok-sok örömet tartogat. Ha a macskánk alapvető szükségleteit kielégítjük, csodálatos élményekkel lehetünk gazdagabbak. Mivel a cica élőlény, ennie, pihennie, mozognia és vécéznie kell. Ebben a cikkben a jó macska technikai megvalósítását járom körbe annak érdekében, hogy minél simább és zökkenőmentesebb legyen a macsekkal való együtt élés.

Vegyünk egy papírt, és vegyük sorra a saját és a cica igényeit is ebben a témában. Érdemes leírni, hiszen így szépen szűkítve a lakás ideális helyeinek körét kikristályosodik az ideális megoldás. Töltsünk ezzel némi időt, hiszen olyan helyet kell válsztani, amit akát évekig is használhat a cica. Ő sem szereti a változásokat, és nekünk is kényelmesebb, ha eleve csak abban a helységben kell számítanunk a látványra és a szagokra.

 

Íme egy rövid tartalom, hogy valóban azt olvasd el, amit szeretnél:

 

  1. Emberi szemmel hol legyen a macska wc
   1. Könnyen meg tudjuk közelíteni
   2. Könnyen lehessen takarítani
   3. A kellemetlen szagok
  2. A cica szerint mi az ideális hely a macska wc-nek?
   1. Egy macska két almos tál
   2. Könnyen megközelíthesse
   3. Biztonságos legyen
   4. Legyen nyugodt a macska wc környezete
  3. Több cica él egy fedél alatt?

 

Emberi szemmel hol legyen a macska wc

 

Amikor eldöntjük, hogy cica költözzön az életünkbe és legyen a társunk sok-sok éven keresztül igen lényeges, hogy előre gondolkodjunk. Felelősségteljes macskatartóként muszáj számolni a felmerülő költségekkel (igen, néhány kivételtől eltekintve a macskatartás pénzbe kerül) és az együtt élés árnyoldalaival is, amikről nem szívesen beszélünk. Ilyen nemszeretem beszédtéma a macska illemhely kérdése.

 

Készüljünk fel, hogy mint minden élőlénnyel, akivel együtt élünk, a macskánknak is vannak igényei. Ha ezeket figyelembe vesszük cica wc elhelyezésénél csomó feszültégtől megkímélhetjük magunkat is és bársonytalpú lakótársunkat is.

 

A békés együttélés érdekében még az új négylábú családtag érkezése előtt érdemes olyan helyet választani macska wc hely gyanánt, ami számunkra is és a cica számára is megfelelő. Igyekezzünk azt a helységet kiválasztani, ahol nem okoz számunkra (a család számára) bosszúságot, ha a cicánk a dolgát végzi. Sajnos sok lakás meglehetősen kicsike, így nem sok lehetőség van a legoptimálisabb hely kiválasztására. Ilyenkor gondolkodjunk visszafelé. Melyik az a helyszín, ahol semmiképpen ne legyen?

 

Neked nincs szükséged macska wc-re, hiszen kijárós a cicád? Nos, ha csak kint él, akkor természetesen nem szükséges macska toilet. De ha már be is mehet a lakásba, érdemes a rendelkezésére bocsátani a lehetőséget. Ha esik az eső, vagy nagyon hideg van, vagy szimplán nincs kedve úgyis bent keres számára megfelelő helyet.

 

 

Könnyen meg tudjuk közelíteni

 

Igen lényeges szempont, hogy olyan helyre helyezzük a macska wc-t, amit könnyen elérünk. Mivel akár naponta többször is ki kell takarítani, nagyon fontos, hogy ne csak négykézláb, kúszva-csúszva tudjuk megközelíteni a cica almot. Gondolok itt jellemzően pincékben, a lépcső alatt elhelyezett almos tálakra. Nálunk sajnos nem volt más lehetőség, és a pincét a cicánk is elfogadta. Ugyanakkor fémvázas lépcső alá tudtuk csak elhelyezni a cica wc-t, amit csak nagyon óvatosan tudtuk megközelíteni. Egy-egy elszámított mozdulattal pont a fém vázba ütöttük be mindig a fejünket. Akivel történt már ilyen tudja, hogy bizony még napok múlva is lehet érezni az ilyen balesetek nyomát. Arról nem is beszélve, hogy nagy pocakkal képtelen voltam kitakarítani a cicát, így néhány hónapra a férjemre maradt ez a megtisztelő feladat.

 

Természetesen nem kizárólag ez az egy eset létezik. Tetőtéri lakásokban szintén előfordulhat ferde plafon, de akár olyan polcrendszer, ami alá nehezen érünk be. Ahány ház, annyi berendezés és elhelyezkedés.

 

Ha biztosra akarunk menni, akkor játszuk el, ahogyan odasétálunk kézbe vesszük a lapátot, kimerjük a piszkos almot, majd új almommal töltjük fel. Kidobjuk a szemetet, kivesszük a tálat, majd visszatesszük. Jó, ha ezt az összes családtag végigjátsza, hiszen előfordulhat, hogy néha át kell ruháznunk ezt a feladatot másra.

 

 

Könnyen lehessen takarítani

 

Bizony, akármennyire is felkészültek vagyunk, beszerezhetjük a legdrágább, legbiztonságosabb macskaalmos tálcát is, bizony előfordulnak balesetek. Akár egy stresszhelyzetből adódó mellé pisilés, vagy a cica mancsán kihordott alom szemcsék. Mindenképpen könnyen takarítható padlóval rendelkező helységet válasszunk, ahol nem nagy gond, ha mellé megy a dolog. Kerüljük az olyan padlózatot, ami magába issza a nedvességet (például fa, beton).

 

Nálunk a fent említett pince eleinte csak betonozva volt. Mivel nem volt szem előtt a macska wc, néha elfelejtettük kitakarítani. Cicánk megoldotta a dolgot, egészen egyszerűen a padlóra végezte a dolgát. Ugye a koszos wc-be ő sem szeret bemenni, mint ahogy mi is kifordulunk a nyílvános wcről, ha valaki elfelejtette lehúzni maga után. Mondanom sem kell, a beton padló hihetetlen gyorsan magába itta az összes nedvességet a nem éppen kellemes szagokkal együtt. Néhány hét után már csak nagy levegővel tudtunk lemenni kitakarítani a cicát. Csodálom, hogy ő viszont nem adta fel, és rendületlenül használta a helységet. A szagok megszűntetésére le kellett járólappal burkolnunk a pincét.

 

Ha mégis olyan a helység, ami padlója könnyen beissza a nedvességet, vásároljunk egy darab műanyagpadlót, majd arra tegyünk egy szőnyeg, vagy rongy darabkát, és a tetejére az almos tálat. A műanyag padló meggátolja, hogy az esetleges baleseteket a szoba padlója magába szívja. A szőnyeg darabka pedig segíti a cica lábára esetlegesen rátapadt por és alomszemcséket leszedni még mielőtt széthordaná a lakásban.

 

A kellemetlen szagok

 

Ezen nincs mit szépíteni. A macska kakinak szaga van. Az ember kakinak is, ha már itt tartunk. Ez egészen egyszerűen biológiai tény, és bár lehet valamilyen szinten befolyásolni (étrenddel, nem pedig mindenféle illatosítóval!), készüljünk fel a kellemetlen szagokra.

 

Ma már kapható olyan macskaalom, ami érzékeli ha a cica ott járt, és utána magától átfésüli a teljes almot és egy szagzáró fedett részben tárolja. Sokaknak ez megoldást jelenthet, én azonban csak nagyon extrém esetben alkalmaznám. Túl azon, hogy emberi szemmel nézve kényelmes, a cicának esetleg más lehet a véleménye. Ugyanakkor az almos tál termékei mindig információval szolgálhatnak számunkra a cica egészségét illetően.

 

Hiába nemszeretem táma, bizony a cica kaki és cica pisi milyensége elsődleges információ forrás számunkra is és az állatorvos számára is. A minőségéből és a mennyiségéből, a szagából, színéből messzemenő következtetéseket lehet levonni. Ha egy gép helyettünk eltakarítja, bizony ezekről az akár életbevágóan fontos információkról lemaradunk. Sokszor idejekorán fel lehet fedezni betegségeket, és meg lehet kezdeni a kezelést. Mondanom sem kell, hogy így sok szenvedéstől kímélhetjük meg a cicánkat.

 

Véleményem szerint a felelősség teljes macskatartó saját maga takarítja napi szinten a macskaalmot, ezzel mintegy elvégezve az alapvető egészségügyi vizsgálatot is a cicájánál (bizony, némi nagyon alap állatorvosi ismeretekre, de legalább józan paraszti észre midnenképpen szükség van, ha állatot tartunk).

Mivel nem tudunk azonnal ugrani, ha a cicánk végzett, valamint azalatt a néhány perc alatt, amíg még nem temeti el és a szabad levegőn  van a produktum, bizony kellemetlen szagokat áraszthat magából. Az ideális macska wc helyének tehát olyan helységet válasszunk, ahol ez nem jelent problémát. Például lehetőség szerint ne a konyhába tegyük, vagy a hálószobánkba, ahol aludni, pihenni szeretnénk.

 

 

A cica szerint mi az ideális hely a macska wc-nek?

 

Ha sikerül olyan helyet választani macska illemhelynek, amit a cicánk is elfogad, akár azonnal le is tudhatjuk ezt a problémát. A cicák nagyon szeretik a tisztaságot, így kifejezetten keresni fogják a vécézésre alkalmas helyet. Ha az általunk felkínált cica wc megfelel számukra, akkor meg is oldottuk ezt a problémát.

 

 

Egy macska két almos tál

 

Mindenképpen úgy készüljünk, hogy a cicák általában nem szeretik ugyanoda végezni a dolgukat. Természetükből adódóan kicsit arrébb sétálnak a kicsi és a nagy dolguk végzéséhez. Hacsak nem állunk lesben a lapáttal a kezünkben és takarítjuk ki azonnal őfelségüket, akkor érdemes két almostálat a cica rendelkezésére bocsátani. Egészen pontosan macskánként 1+1-et. (tehát 4 macsek esetén 4+1=5 macska wcre lesz szükség)

Ha ügyesek vagyunk és türelmesek, no meg kitartóak, akkor a saját wc-re is rá lehet szoktatni a cicát, ezzel letudva a második macskaalom kérdését.

 

Bár nem minden cicának van szüksége két almos tálra, és hajlandóak ugyanabba végezni a dolgukat, számukra mégis megfelelőbb, ha válogathatnak. Ha csak egy táljuk van, akkor sokszor tesznek egy rövid sétát a pisilés után, hogy aztán újra „felfedezve” azt a tuti wc-t elvégezzék benne a nagy dolgukat is. A mi cicánk képes volt addig nyávogni az almos tálja mellett, amíg ki nem takarítottuk a pisit. Majd ezután kényelmesen belehelyezkedett hunyorgó szemmel elvégezte a nagyobb dolgát is. Mit tehettünk, megvártuk, hiszen akkor már nem hagytuk ott. Mindezt természetesen reggelre időzítette, amikor rohantunk dolgozni. Kénytelenek voltunk ezért korábban felkelni, hogy őnagysága tiszta wc-ben végezhesse a dolgát.

 

 

Könnyen megközelíthesse

 

Legyen számára bármikor elérhető. Hagyjuk mindig nyitva annak a helységnek az ajtaját, vagy szereljünk fel macskaajtót. Nekünk is kellemetlen, amikor tartogatnunk kell a szükséget, mert nem talállunk illemhelyet. A cica ezt könnyebben megoldja, keresni fog magának egy másik helyet, ami alkalmasint akár az ágy is lehet. Számára az a lényeg, hogy be tudja temetni, de mindenképpen messze legyen az ennivalójától és a pihenő helyétől. Ha nem biztosítjuk számára az almos tál elérhetőségét, akkor nem tehet mást, mint más megoldást keres.

 

Előfordulhat, hogy az ágyunkat választja a cica macska wc-nek

 

Természetesen, ha éppen zárt ajtók mögött szeretnénk lenni abban a helységben, ahol van a macska wc, tegyük meg. A cica okos, jelezni fog, ha nagyon sürgős neki wc-re menni, ugyanakkor képes sokáig is tartogatni a szükségét és kivárni a sorát. Ha idegen emberek érkeznek hozzánk, hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy hagyják nyitva az ajtót maguk után. (Ellenőrizzük is le, hogy ez megtörtént-e. Sokan rutinból bezcsukják az illemhely ajtaját maguk után.)

 

Könnyen mászhasson be a macska. Sok cica nem tudja használni a nagyon magas falú almos tálakat. Akár mert még kiscica, akár mert valamilyen betegsége van, vagy egyszerűen nem tetszik neki, hogy nem lát körbe. Olyan magas legyen az almos tál, hogy könnyen ki és bemászhasson, de nehéz legyen mellévégezni a dolgát.

 

Ha nagy a lakás, vagy ha több szintes, akkor mindenképpen tegyünk több helyre almos tálat még akkor is, ha csak egy cicánk van. Ha idősebb cicád van akkor ez különösen lényeges. Ők már nem tudják annyi ideig tartani, lassabban is mozognak esetlen nehezen másznak már lépcsőt. Ha kölyök macskád van, akkor pontosan ahogy a gyerekek is képesek belefeledkezni annyira a játékba, hogy csak az utolsó pillanatban indul el az almos tál felé, ami már lehet, hogy késő.

 

 

Biztonságos legyen

 

Talán felesleges említenem, hogy mennyire lényeges a stabilitás. Lehetőleg tegyük a padlóra, de mindenképpen olyan helyre, ahol stabilan állhat, nem billeg. A felnőtt macska fajtától függően 4-10 kiló. Kalkuláljuk ezt az almos tál elhelyezésénél.

 

Mindenképpen legyen száraz helyen, ne érje eső. Egyrészt a cica nem fog a nedves alomba piszkítani, másrészt ő sem szereti, ha a hátára csöpög a víz, miközben végezné a dolgát. Ez akkor lényeges, ha féltető, terasz vagy részben nyitott helységben szeretnénk elhelyezni a macskaalmot.

 

 

Legyen nyugodt a macska wc környezete

 

A macskák is vágynak a nyugalomra ezekben a percekben, pontosan ahogyan mi is szeretjük magunkra csukni az ajtót. Mindenképpen olyan helyet válasszunk számára, ahol elvonulhat, nem piszkálják, nem támadják meg. Ahol nincs benne a mindennapi forgatagban jövés-menésben.

 

Legyen csendes a helység. Sok cica nem szereti például a mosógép hangját, ezért inkább más helyet fog választani. Ha nincs más megoldás, és muszáj ugyanabban a helységben elhelyezni a mosógépet is és az almos tálat is, igyekezzünk úgy időzíteni a mosást, hogy a macseknak se kelljen sokáig tartogatni az ingert.

 

Nyugodt helyet válasszunk. Fa lépcső alá például, ahol rohangálnak a gyerekek a macsek feje felett és hullik mindenféle a cica nyakába miközben a dolgát szeretné végezni nem éppen ideális számára.

 

 

Több cica él egy fedél alatt?

 

Ne feledjük a pisi a territorialitás része. A cicák nem fogják megsérteni a rangban felettük álló területét. Inkább keresnek maguknak másik helyet, például a virágföldet, vagy az ágyunkat. A domináns macska egyenesen fel is tarthatja a rangban alatta állókat, akik ezért kénytelenek máshova menni. Ha több cicánk van, mindenképpen több helységet válasszunk macska toilettnek.

 

Előfordul az is, hogy a ciáinknak eltérő a vérmérsékletük. Az egyik játékosabb, aktívabb, a másik a nyugalmat szereti. A játékos mindenhol keresi a lehetőséget a bohóckodásra. Amikor meghallja, hogy a másik kapar az almos tálban már szalad is, hiszen pontosan tudja, hogy olyankor nehezen hajtja el a másik. Ilyen esetben náha csak egy harmadik, hasonlóan aktív cica beszerzése a megoldás, meséli saját tapasztalatát Constance Böhle macska terapeuta a Katze auf der Couch házigazdája.

 

 

A cikk folytatásáért amiben a megfelelő felszerelésről írok az alábbi címre kattintva olvashatsz:

A macska mindenhova odapisil