A macska kinti tartása télen: aggódj a cicádért, vagy felesleges

Dátum: 2022. október

A macska kinti tartása télen azt jelenti, hogy a cica eleve kint lakik, kint szokta meg. Van kialakult búvóhelye, tudja, hogy mit, hol talál, magabiztosan közlekedik. Mivel egész évben kint van, képes felkészülni a télre. Ha a benti cicád kéretőzik ki télen, sose hagyd kinn sokáig, hiszen nem tudott felkészülni a hideg időjárásra! Figyeld, mikor szeretne bejönni, illetve hívd be egy idő után.

 

Kis tartalom, hogy csak azt olvasd el, amit szeretnél:

 1. Vastag cicabunda és súlynövekedés
 2. Többet alszik a kint tartott macska télen
 3. Télen is isznak a macskák
 4. Semmiképpen ne tedd ki a szobacicát
 5. Az idős, fiatal, beteg macska kinti tartása télen
 6. Amíg van száraz meleg búvóhely, nem baj, ha sok hó esik
 7. Autósok figyelem! A macska kinti tartása télen fokozott elővigyázatosságok igényel tőletek!
 8. Sózott járdák és a fagyos utak veszélye a kinti macskákra télen
 9. Ha időszakosan szeretnéd beengedni
 10. Mikor aggódj mégis a cicádért?

 

Vastag cicabunda és súlynövekedés

A macskák ősszel a hidegebb idők beköszöntével elkezdenek többet enni azért, hogy vastag bundát növesszenek és némi felesleget a bőrük alá felszedjenek. Ha azt tapasztalod, hogy a cicád állandóan éhes, mindig tisztára nyalva a tálját még akkor is, ha épp nem a kedvence van terítéken, akkor számíthatsz rá, hogy hamarosan hidegre fordul az időjárás, bármennyire is hátágra szóló napsütés van éppen.

Csak azt lehet látni, hogy „meghízott”, azonban ez nem feltétlenül annyi hájat jelent, hanem inkább a téli bunda szőrei miatt látszik vastagabbnak a cica. Ha megsimogatod, szinte olyan, mint a gyapjú.

Természetes, hogy többet eszik, hiszen a fűtésre rengeteg energia megy el. Érdemes neki inkább többször kevesebbet adni, akár picit felmelegítve. Egyszerre csak annyit, amit meg is eszik, mert a fagyos ennivalót már nem fogja megenni.

 

Többet alszik a kint tartott macska télen

A cicák télen többet alszanak, ez teljesen természetes. Valjuk be, mi is szívesebben húzzuk a reggelt és legszívesebben nem szállnánk ki a meleg takaró alól. Ha a cica élénk, jókedvű, rendesen eszik, iszik és semmi gyanúsat nem látsz rajta, amikor ébren van, akkor emiatt nem kell aggódni. (ha szeretnél többet olvasni a macskák viselkedéséről, böngéssz ezek között a cikkek között)

 

Télen is isznak a macskák

Bár nagy túlélők, akár a havat is megeszik ha szomjasak, mégis a jó szándékú macskatulajdonos gondoskodik vízről télen is. Megteheted, hogy meleg vizet teszel ki neki, ami lassabban hűl ki, vagy fagy meg, így hosszabb időn át tud belőle inni a cicus. Esetleg meleg tejjel is kedveskedhetsz neki (ha nincs tőle hasmenése). Érdemes legalább napi kétszer friss vizet adni neki, hiszen a kis tálban hamar befagy, vagy már kellemetlenül hideg lesz és a cica nem fogja szívesen fogyasztani.

Semmiképpen ne tedd ki a szobacicát

A macskák jól elvannak kinn, ha van idejük felkészülni. Idejekorán elkezdenek felkészülni a télre, búvóhelyet keresnek, bundát növesztenek. Ez a szobacicáknél is megfigyelhető, ősszel már nem hullik a szőrük (majd tavasszal bepótolja)

 

Az idős, fiatal, beteg macska kinti tartása télen

Ha a te cicád is már benne jár a korban, esetleg krónikus betegségben szenved, nagyobb figyelmet kell fordítanod rá télen. Különösen, ha erőnek erejével sem lehet bent tartani. A meleg fekhely legyen még melegebb, a vizét cseréld gyakrabban, adj neki többször enni, hogy ne a hideg, fagyos étel legyen előtte. Ilyenkor mindig ellenőrizd, hogy jól érzi-e magát.

Jó, ha rendszeresen, ugyanabban az időpontban tudod megetetni, felkeresni. Számítani fog rád, és akkor fog ő is megjelenni. Ez egyrészt nagyon praktikus, hiszen így azonnal neki tud állni az ennivalójának, másrészt egyfajta biztonságot is jelent. Ha nem jön eléd a megszokott időben, kezd el megkeresni ha lehet, hogy ha gond van, segíteni tudj neki.

Amíg van száraz meleg búvóhely, nem baj, ha sok hó esik

Egészen addig nem gond a sok hó, amíg a cica alsó bundája nem ázik át. A fekhelye legyen száraz, szélvédett, meleg takaróval, vagy ronggyal kibélelve, hogy ha mégis megázna, legyen egy hely, ahol megszáradhat, átmelegedhet. Ezt a fekhelyet ellenőrizd rendszeresen. Legyen ép, viszonylag tiszta, száraz. Gondoskodhatsz a bolhák elleni védelemről is, hiszen kifejezetten kedvez az apró élősködőknek, hogy a cica sokat tartózkodik a fekhelyén.

 

Autósok figyelem! A macska kinti tartása télen fokozott elővigyázatosságok igényel tőletek!

A kinti cicák (akár saját, akár kóbor macskáról legyen szó) imádják az autók motorjának a melegét. Szeretnek a motorház tetőn ücsörögni, a kisebbek még a motortérbe is bebújhatnak. Akárcsak más kisebb szabadon élő állat. Ez ellen egy elég jó megoldás a macskariasztó, ami érzékeli a macska mozgását és az állatok számára riasztó sípoló hangot ad ki. Ennek van előnye és hátránya is. Van olyan cica, amelyiket hidegen hagyja ez a hang, és néhány embert is esetleg zavar, ha éjjel megszólal. Németországban nagyon sok háznál használják, bár inkább a kerti macskapiszok kiküszöbölése miatt. Azért láttam már szabadtéren parkoló autók közelében is.

 

Sózott járdák és a fagyos utak veszélye a kinti macskákra télen

A cicák talpa nem bírja a sót. Ha nálatok rendszeresen nagy mennyiségben és kikerülhetetlenül sózzák az utakat, akkor jó, ha leellenőrzöd a cicád talpát. A fagy és a hideg kiszáríthatja, kirepedhet a tappancsa, ami nagyon fájdalmas is lehet számára. A só szemcsék beékelődhetnek az ujjai közé, ami égési sérüléshez hasonló felmaródást tud okozni.

Akár le is moshatod óvatosan, majd töröld szárazra. Esetleg ápolhatod erre a célra kifejlesztett ápoló cicakrémmel, ha ez nem idegesíti a macskádat. (az enyémek utálják)

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha fagyási sérülésre gyanakszol. Ha sápadt, szürkés, kékes a cica bőre, esetleg piros is lehet. Ha fájdalmas számára, amikor megérinted (vigyázz, nehogy megharapjon. Még ha ismer és szeret is téged, a fájdalomra kiszámíthatatlanul reagálhat. Legyél óvatos!), esetleg hólyagokat, sebeket látsz, vagy már fekete, elhalt bőrfelületet.

 

Ha időszakosan szeretnéd beengedni

Ha nagyon kemény hideg van, sok gazdinak megesik a cicákon a szíve és minden meggyőződésük ellenére beengedik a lakásba. Ha te is úgy döntesz, hogy mégis jobb lenne a macskának a házban, legalább éjszakára, válassz neki egy kevésbé fűtött helyiséget. Ha néhány órára nagyon melegben van, majd megint a fagyba kell kimennie, csak összezavarod a hőháztartását és könnyebben megbetegedhet.

 

Mikor aggódj mégis a cicádért?

Érdemes legalább elméletileg tisztában lenni és egy forgatókönyvvel készülni arra az esetre, ha gond van. Gondold végig, készülj fel, mit csinálsz, ha

 • eltűnik a cica, indulj a keresésére. Lehet, hogy megsérült és nem tud menedékbe húzódni.
 • sebet, sérülést látsz rajta, lehet, hogy állatorvoshoz kell vinned
 • ha furcsán viselkedik, mozgáskoordinációs gondjai vannak, gyanakodhatsz kóros lehűlésre. Ilyenkor is lehet, hogy orvoshoz kell mennetek.
 • bármi szokatlant tapasztalsz, szánd rá az időt és figyeld meg, ha súlyosnak tűnik, menj vele az orvoshoz. Lehet, hogy az életét mented meg ezzel.