Jólakötturinn a karácsonyi macska rém

Dátum: 2021. december

Az izlandi karácsonyi macska első hallomásra talán édes kis cicának tűnhet, ám ha ismered az izlandi mondakört tudod, hogy valójában egy óriásra nőtt szörnyeteg, aki gyermekeket eszik karácsonykor.

 

 

A hatalmas és gonosz karácsonyi macska

 

Ahogy karácsonyhoz közeledünk, a Jólakötturin (angolul Yule Cat) elindul a barlangjából és a havas vidéket járja, és aki nem kapott szenteste előtt új ruhát, azt kíméletlenül felfalja.

Egy szelídebb változat szerint a horrormacska csak az ételt falja fel.

Nagyon tetszik a mondában, hogy egyáltalán nem lényeg, hogy te magad keresd meg a ruhára a pénzt. Ha bármi szerencsétlenség miatt nem tudtál dolgozni, de kaptál karácsonyra ruhát, akkor szintén megmenekülhettél a szörnymacskától. Így az adakozás, és az egymásra odafigyelés is megjelenik a mondakörben (az én értelmezésemben).

 

A kivilágított karácsonyi macska rém szobra Rejkjavikban

A kép forrása: Pinterest

 

Racionális okok

 

Mint minden néphiedelem, a karácsonyi macska rém is racionális okokra vezethető vissza. A gazdáknak igyekezni kellett, hogy az őszi gyapjút még karácsony, azaz a téli napforduló (december 21, a kelta napforduló ünnepe Yule, régi germán télünnep) előtt feldolgozzák, hiszen az ünnepek miatt félő volt, hogy akár az egész éves munka kárba vész. A gyapjúból készült ruhákból fizetésként kaptak a munkások is. Ha nem készültek el karácsony előtt, és nem kaptak ruhát, akkor jött a Jólaköttur és megette őket.

 

Mivel a történet a középkorba nyúlik vissza, véleményem szerint ezek a munkások jórészt gyermekek voltak, akiket így szerettek volna ösztönözni a gazdák a lustaság elkerülésére. De erre nem találtam forrást. Tény azonban, hogy a munkások hajlandóak voltak hosszú túlórákat is vállalni, csak elkerüljék a macskarém látogatását.

 

A Yule macska gyermekekre támad

Kép forrás: Pinterest

 

Yule karácsonyi macska és Björk

 

Jólakötturin a karácsonyi izlandi ünnepkör egyik fő figurája. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Björk is feldolgozta a Hvít er borg og bær lemezen.

 

 

Az izlandi karácsonyi macska eredete

 

Eredete a mai napig nem tisztázott. Nekem a legjobban az a variáció tetszik, hogy ez a karácsonyi macska hasonló a Mikulást követő állatokhoz. A kecske, mint krampusz jelenik meg Szent Miklós mellett. A macskákat (különösen a fekete macskákat) évszázadok óta az ördöggel, boszorkánysággal hozzák összefüggésbe. Talán így kapcsolódhat Yule rém macska Szent Miklóshoz. Mai napig az izlandi fesztiválok egyik alakja a macskaszerű démont pórázon vezető szent alakja.

Ha szeretnél jobban elmélyülni az Izlandi karácsonyi macska folklórban, ide kattintva megteheted.

 

Főkép forrás: By ProcrastinatingHistorian – Own work