Miért világít a macska szeme a sötétben?

Dátum: 2020. április

A sötétben világító macska szeme lenyűgöző biológiai jelenség, azonban amikor éjszaka sétálsz, meglehetősen ijesztő tud lenni.

amelyet tapetum lucidum néven ismernek. Ez magyarul fényes, vagy csillogó kárpitot jelent és egy fényvisszaverő réteg a macska szeme hátulján, amely elősegíti számára a jobb éjszakai látást. Ennek következtében a cica szeme ragyogni látszik a sötétben. Hasonlít például a bicikliken, vagy láthatósági mellényeken lévő fényvisszaverőkhöz, bár a funkciója teljesen más. Nem az a célja a cicának, hogy őt lássák, hanem hogy ő könnyebben láthasson minimális fény mellett. Enélkül képtelen lenne éjszakai vadászatra. A tapetum lucidumot más éjszakai állatoknál is megtalálhatjuk, sőt azoknál is, amelyek szürkületben aktívak, mint például az őzek. Az, hogy mennyire világít egy állat szeme a sötétben, függ az életmódjától (tehát magától a fajtól), hiszen egy éjszakai vadásznak nagyobb szüksége van erre a „funkcióra”, így a szemükben erőteljesebb ez a tapetum lucidum réteg.

 

 

A macska szeme kétszer használja fel a fényt

A tapetum lucidum a szem retinája mögött a szemfenéken helyezkedik el, és működése meglehetősen egyszerű. Amikor a fény behatol a macska szemébe, akár egy autó fényszórójából, akár egy lámpából, a fénysugarak nem nyelődnek el a retina festégrétegében (mint az embernél), hanem a tapetum lucidum tükörhöz hasonlóan visszaveri azt. Így teszi lehetővé, hogy a fény ismét áthaladjon a retinán. Ez „második esélyt” biztosít a fény számára, hogy stimulálja a fényérzékeny sejteket a retinában, lehetővé téve a macska számára, hogy akár 50%-kal hatékonyabban használja fel a rendelkezésre álló fényt.

 

 

Mindegyik állat szeme világít a sötétben?

Azok az állatok, amik éjszaka keresnek élelmet, illetve vadásznak, rendelkeznek ezzel a fényvisszaverő réteggel.  Sőt, még a vízben élő állatok is rendelkeznek ilyen kristályos réteggel, hogy jobban lássanak a zavaros vízben.

Azonban néhány háziasított kis kedvenc (főleg fehér-, vagy világos szőrű, kék szemű kutyusok és cicák) szeme már nem világít a sötétben, elvesztették ezt a tulajdonságukat.

Az emberen kívül a madarak nagy része, a hüllők, a sertések, sok rágcsáló és főemlős szeme sem rendelkezik tapetum lucidum réteggel.

 

 

Mikor nem lát sötétben a macska?

A macskák nem mindig látnak tökéletesen teljes sötétségben. Éjszakai látásuk kivételes, de abszolút sötétben nem működik. Némi fényre mindenképpen szükségük van, de elegendő számukra az emberi látáshoz szükséges fény kevesebb, mint egy ötöde.

 

 

A macska szeme a történelem során:

A macska valóban ötször jobban lát a sötétben, mint az ember, nappali fénynél hétszer homályosabb a látása. Tehát hétszer olyan közel kell lennie egy adott tárgyhoz, hogy élesen láthassa.

Az ókori egyiptomiak úgy gondolták, hogy a macska szeme magába zárja a lenyugvó nap és a hold fényét és reggelig biztonságban őrzik. Úgy vélték, a macskák fénylő szemei képesek megvédeni őket a gonosz szellemektől.

Az ókori görögök úgy tartották, hogy a macska szemének belsejében egy olyan fényforrás van, mint a tűz.

Az ókori rómaiak a macskák szemének ragyogását természetfölötti képességnek tartották.

A középkori babonák szerint a fekete macskák világító szemével az ördög néz ránk.

A Japán kultúrában a macskák csillogó szeme összefüggött a gazdagsággal és a jó szerencsével.