Macskabiztos romantika

Dátum: 2020. február

Sokat gondolkoztam, hogy milyen téma köré írjam meg az egyik legfondotabb macskavédelmi témáról a gondolataimat. Hogyan osszam meg a lakásban tartott cicák és az otthoni gyertyaégetés kapcsolatáról lévő tapasztalataimat, tudásomat. Mivel a gyertyák nem csak az ünnepek része, akár egész évben hozzájárulnak a meghitt, belsőséges hangulathoz, így született meg a macskabiztos romantika cikk.

 

 

Íme egy rövid tartalom, hogy valóban azt olvasd el, amit szeretnél:

  1. Macskabiztos gyertyafényes romantika
  2. Furcsán viselkedik a macska gyertyaégetéskor?
  3. Milyen óvintézkedéseket tegyünk meg, ha gyertyát szeretnénk égetni otthon?
  4. Milyen gyertyák nem ártalmasak a cicákra?
  5. Macskabiztos romantika a gyakorlatban

 

Örök dilemma, hogy egy cica miatt mennyire változtassuk meg a szokásainkat, miről mondjunk le. Hajlandóak vagyunk-e gyökeresen átgondolni az életünket és mindent eltávolítani, ami a cicára veszélyes lehet? Hiszen csak egy macska! Csak egy állat.

Mindenki, aki lakásban tart macskát élettársként tekint rá. A macska családtag. Óvjuk, féltjük, játszunk vele. Lehetnek eltérő vélemények arról, hogy ki mennyire osztja meg az életét bársonytalpú lakótársával (például beengedi-e az ágyába), de a lényeg nem változik. Egy élőlény, ránk van utalva (bármennyire is szeretné elhitetni velünk ennek ellenkezőjét), felelősséggel tartozunk felé akkor is, ha mégsem tekintjük családtagnak.

Ennek a cikknek nem tárgya, nekem pedig nem stílusom megítélni másokat, és pálcát törni az egyes macskatartói szokások ellen, vagy mellett. Csak arra térek ki, hogy hogyan lehet a saját életünket összeegyeztetni a cicákkal, hogy mindkét fél számára élménydús és biztonságos legyen.

 

 

Macskabiztos gyertyafényes romantika

 

Egy ünnepi, meghitt hangulat szinte elengedhetetlen hozzávalója a gyertya. Ki ne szeretne gyönyörködni a tűz szívet-lelket melengető lángocskájában. Akár egy fárasztó nap után csak begubózunk a kedvenc könyvünkkel, egy bögre meleg teával a puha fotelunkba megnyugodni, piheni kicsit. Akár szeretnénk romantikus hangulatot teremteni egy gyertyafényes vacsorával. Vagy csak szeretnénk kis fényt varázsolni a hosszú téli szürke hétföznapokba. Egy gyertya mindig jó ötlet, mindig segít nekünk megteremteni a meghitt hangulatot.

 

Azonban ha cica is van a lakásban számára igen balesetveszélyes lehet a nyílt láng. Hosszú szőrébe hamar belekap a tűz. Mindenki tudja, milyen gyorsan ég a haj, hiszen gyerekkori csínytevéseink során az elsők között ezt próbáltuk ki.

Képzeljük el, milyen gyorsan ég több millió „hajszál”? Elmondom, nagyon gyorsan. Néhány másodperc alatt komoly égési sérüléseket szerezhet a cicánk, pedig csak elsétált a gyertya mellett felemelt farkincával udvarolva nekünk. A kis „buta” épp arra lendítette a farka végét, pusztán nekitolta a fenekét az asztalnak, amin a gyertya is volt. Máris belekapott a láng. Ha ott vagyunk, és azonnal látjuk, akkor még időben megelőzhetjük a nagy bajt, így ha nem pánikolunk be, a cica esetleg észre sem vesz semmit.

Azonban ha a cica rájön, hogy ég a bundája, majd megijed és eszeveszetten lángoló farokkal elkezd rohanni, nos annak beláthatatlan következményei lehetnek mind a cicára, mind a lakásra nézve.

 

Bikfic, szeretett maine coon cicánk mindig ott volt, ahol mi (sajnos már nincs közöttünk). Előszeretettel udvarolt nekünk hatalmas hosszúszőrű farkával az ég felé emelve, dorombolva.

 

Bikfic maine coon cicánk - Pegimacsek

 

Párommal imádunk gyertyázni. Egy meghitt, beszélgetős, romantikus estén szinte hiányérzetünk van, ha nincs gyertya. Egyik estén Bikfic épp udvarolt, miközben a kis aszalon égett a gyertya. Ahogy tette magát a farka vége lángot kapott. Mivel ott voltunk, azonnal el tudtuk fújni a lángot, így épp csak 2 centi égett le a hosszú szőrszálakból. Szerencsére a maine coonoknak hosszúszőrű farka van, ami ugyan előbb kap lángra, de könnyebb anélkül eloltani, hogy a cica megsérülne. Mivel mindketten képesek vagyunk higgadtak maradni vészhelyzetben, így pánikroham nélkül eloltottuk Bikfic farkát, majd a utána esett le, hogy mi minden történhetett volna. Mondanom sem kell, véget ért a romantikus hangulat. Csak erről tudtunk már beszélgetni, miközben az égett bunda utánozhatatlan és egyáltalán nem romantikus „illata” lengte be a szobát.

 

 

Furcsán viselkedik a macska gyertyaégetéskor?

 

Könnyen előfordulhat az is, hogy cicánkat megbűvöli a gyertya lángja, vagy ellenségnek tekinti, esetleg játszani akar vele. Az ebből adódó baleseteket könnyen el tudjuk kerülni, ha macskabiztos helyre tesszük a gyertyákat, illetve csak akkor égetjük, ha a helységben tartózkodunk. Igen, ha csak kilépünk pisilni, akkor is érdemes eloltani a gyertyát, akár csak 1 percre is. Soha ne hagyjunk felügyelet nélkül gyertyát, főleg, ha szabadon járkáló gyerek, vagy állat van a lakásban! Minderre a gyertyák csomagolásán, vagy a rajtuk lévő gyertya biztonsági matricán külön felhívják a figyelmünket.

 

De mi van akkor, ha minden óvintézkedést megtettünk, semmi baleset nem történt, a cicánk mégis olyan furán kezd el viselkedni nem sokkal azután, hogy meggyújtottuk a gyertyát. Nos, könnyen előfordulhat, hogy a gyertya alapanyaga, vagy a benne lévő illatanyag olyan vegyszert tartalmaz, ami emberre teljesen ártalmatlan, a cicák szervezetére viszont nagyon is ártalmas.

 

A gyertyák általában paraffinból készülnek, és az illatot adó olaj is iparilag előállított termék. Ezek ember számára esetleg nyugtatóan, frissítően hatnak, azonban cicánkra veszélyesek lehetnek. Enyhébb esetben csak viselkedésváltozást fedezünk fel a macsekon. Példéul bágyadt, támolyog, vagy épp ellenkezőleg, hirtelen hiperaktívvá vagy agresszívvá válik. Súlyosabb esetben azonban ájulást is okozhat, vagy akár végzetes is lehet. Természetesen nem kell megijedni, nem egy szál gyertya, vagy füstölő elégetéséről van szó. A súlyos esetekhez pedig nem elegendő a cicának belélegeznie, más módon is kell érintkeznie a gyertyával (vagy füstölővel), például meg kell rágcsálnia, rá kell feküdnie. Azonban mindenképpen igyekezzünk elkerülni az ilyen eseteket!

 

 

Milyen óvintézkedéseket tegyünk meg, ha gyertyát szeretnénk égetni otthon?

 

Természetesen nem kell lemondani az otthoni gyerytafényről akkor sem, ha cicánk van. Sőt, ha szeretnénk gyertyafény mellett pihenni, attól még lehet cicánk, a kettő nem zárja ki egymást. Azonban a legalapabb óvintézkedéseket be kell tartanunk.

Hova helyezzük a gyertyát, ha cicánk van? Nos, ezt nehéz meghatározni.

 • A macska biztosan érdeklődve igyekszik megvizsgálni majd a gyertyát, hiszen mozog, fényes, az árnyékok is állandó mozgásban vannak. Izgalmas számára. Első találkozáskor mindenképpen legyünk ott. Hamar rájön, hogy nem játék, nem ehető és főleg arra, hogy forró. Gyorsan elveszti az érdeklődését… remélhetőleg, bár macskánál ezt sosem lehet tudni.
 • Semmiképpen ne tegyük olyan helyre, ahol mi nehezen érjük el. Ne kerüljön szekrény, vagy hűtő tetejére, könyvespolc magasabb polcaira. A cicánknak nem akadály felugrani oda, nekünk azonban elhárítani a balesetet már nehezebb.
 • Helyezzük mécsestartóba, magasabb falú üvegbe a gyertyát, az első néhány alkalommal mindenképpen.
 • Mindig biztos, stabil helyre tegyük a gyertyát. A cica dörgölőzik, ha például egy imbolygó asztalra tesszük a gyertyát, annak a cica nekisimulva könnyen mgbillenti, a gyertya feldőlve, szőnyegre esve nagyobb tüzet okozhat.
 • Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyertyát, még egy percre sem! Egyetlen mozdulattal el lehet fújni, ennyit még a legsürgősebb telefon és a legtürelmetlenebb szomszéd is kibír.
 • Ismertessük meg a gyertyát a cicánkkal, a felügyeletünk alatt tapasztalja meg, hogy mi az. Hagyjunk számára időt az első néhány (jónéhány) gyertyagyújtáskor.
 • Készítsünk be mindig oltásra alkalmas mennyiségű vizet a gyertya közelébe. (akár két bögre tea is alkalmas lehet a kisebb tüzek megfékezésére, azonban a röviditalokkal csak óvatosan oltsunk tüzet)
 • Soha ne tegyük gyúlékony felületre a gyertyát. Ha csak ilyen felület áll rendelkezésre (fa, textil, műanyag, stb), mindenképpen a gyertya alá tegyünk akkora méretű alátétet, amekkora nagyobb, mint a gyertya magassága.
 • Vegyük figyelembe, hogy ünnepekkor mindenki emelkedett hangulatban van, ez pedig a cicánkra is ráragad. Ő is izgatott lesz, aktívabbá, pörgősebbé vális esetleg. Olyan mozdulatokat is tehet, amiket egy nyugodt hétköznapon eszébe sem jutna. Ha vendégjárás, vagy az ünnepek miatti pörgősebb időszak van éppen, még fokozottabban figyeljünk a macskánkra, még körültekintőbben gyertyázzunk, mint egy nyugis évközbeni estén.

 

 

Milyen gyertyák nem ártalmasak a cicákra?

 

Ma már szeretncsére újra választhatunk természetes alapanyagból készült gyertyát. Akár méhviaszból, akár sztearinból készülő gyertya tökéletesen alkalmas a macskabiztos romantika megteremtésére. Nem beszélve arról, hogy ezek a gyertyák a mi egészségünkre sem jelentenek veszélyt (a sztearint még az élelmiszeripar is használja adalék anyagként, olvashatjuk Meseláng oldalán), így ha cicánk van otthon, szinte csak az ilyen gyertyák javasoltak. Elképesztő látványával a sztearin gyertya az ünnep megkoronázása lehet, ugyanakkor érdemes csak 100% sztearinból készült gyertyát választani.

 

Ha nem áll módunkban sem méhviasz, sem sztearin gyertyát beszerezni, akkor az alábbi óvintézkedésekkel igyekezzünkmegelőzni cicánk megbetegedését:

 • Igyekezzünk minél természetesebb, illatanyag mentes gertyát gyújtani otthon.
 • Szellőztessünk sokat, ne hagyjuk, hogy az illat megálljon a szobában.
 • Hagyjuk, hogy a macskánk szabadon közlekedhessen a lakásban, biztosítsunk számára olyan helységet, ahol nincs gyertyaszag.
 • Ha új gyertyát próbálunk ki, folyamatosan figyeljük cicánk reakcióját. A legapróbb viselkedés változáskor azonnal oltsuk el a gyertyát, és alaposan szellőztessünk ki (még a legnagyobb zimankóban is nyissunk ablakot). A cicát azonnal vigyük friss levegőre.

 

 

Macskabiztos romantika a gyakorlatban

 

Láthatjuk tehát, hogy semmiképpen nem kell lemondaunk sem a cicatartásról ha szeretünk gyertyázni otthon, sem pedig egy gyertyafényes kellemes este hangulatáról, ha egy macsekkal osztjuk meg lakásunkat. Elegendő betartani a megfelelő óvintézkedéseket, illetve figyelni cicánk reakcióját.

Belegondolva azonban pontosan ezt tesszük! Kiskorunkban megtanultunk a tűzzel bánni, így most elegendő csak a cica szemszögéből is megvizsgálni a biztonságot. A macskánk viselkedését pedig amúgy is figyeljük, mindig résen vagyunk. Mivel együtt élünk vele, pontosan tudjuk, hogy mikor nem érzi jól magát, mi az, ami már nem fér bele a szokásos eszeveszett rohangálásba, bolondos ugrálásba.

Épp csak legyünk kicsivel nagyobb figyelemmel, ha gyertyázunk a cica mellett, de semmiképpen se fosszuk meg magunkat az ilyen élményektől!