A lakásban tartott macska etetése

Dátum: 2021. október

A lakásban tartott macska etetése sok gazdi számára jelent kihívást. A macskatáp jelenti a legfőbb költséget a lakásban tartott cicáknál. Nem mindegy, hogy milyen tápot vásárolunk, hogy azt fogyasztva egészséges és hosszú életű legyen szeretett kis társunk.

 

 

Mivel etessem a lakásban tartott macskámat?

 

A macskák számára gyártott száraz és konzerv macskaeledelek ideálisak lehetnek számukra. Persze nem mindegyik íze felel meg a válogatós négylábúnak, igyekezzünk kiválasztani konzervet is és szárazat is. A szárított eledel segíti a fogak tisztítását is, míg a konzerv ízletesebb lehet, a általában alacsonyabb a szénhidrát tartalma (nehezebb elhízni tőle), és a keveset ivó macskák számára jó kiegészítő folyadék forrás, segíthet a veseproblémák kialakulását csökkenteni.

 

 

Válassz neki való macskaeledelt

 

Más macskatáp való a kiscicáknak, más a felnőtteknek, más a kasztrált lustább macskáknak és az időseknek. Mást javasolnak a hosszú szőrűeknek, megint mást ha a fogait szeretnéd tisztán tartani, és akkor még nem beszéltünk a speciális tápokról, amikor a cicának valamilyen krónikus betegsége van. Ilyen lehet például a másvédő, vesevédő táp. Szinte végtelen mennyiségű macskatáp márka és íz található a boltok polcain, nem csoda, ha nehéz a döntés.

 

 

A kinti cica és a lakásban tartott macska etetése

 

Ők ehetik ugyanazt, azzal a különbséggel, hogy a benti cica valószínűleg kevesebbet mozog, kisebb a kalória igénye, így kevesebb táp szükséges számára. Már néhány nap alatt észre lehet venni, hogy gyarapodott, vagy fogyott a cica, így ennek tudatában tudod módosítani az adagját. Választhatsz kifejezetten benti macskáknak való ennivalót számára. Legyél figyelemmel arra is, hogy a benti cica kevesebb csontot eszik, így a fogait kevésbé tudja tisztán tartani. Ez alapján száraz eledelre mindenképpen szüksége van.

Ha nem tudod figyelemmel kísárni, hogy menynit eszik a cicád, illetve ha szeret sokat enni, akkor fontold meg a kifejezetten lakásban tartott macskáknak (indoor cats) készült tápokat. Ezek kevesebb kalóriát tartalmaznak, illetve sokban megtalálható a szőrlabda csökkentő formula. Ezek általában valamivel több rostot tartalmaznak, így segítik, hogy a cicák emésztőrendszerében kevésbé halmozódjon fel a szőr.

 

 

Adhatok emberi ételt a macskának?

 

A macskák előszeretettel kérnek a családi asztalról is fogukra való falatokat. Sokan a főzés során lehullott nyers nyesedéket is odaadják a cicáknak. Szárnyasok, hal (szálka nélkül) minden további nélkül eléjük kerülhet, azonban nyers disznó és marhahúst ne adjunk nekik.

Kaphat lényegében mindent, amit te eszel. A tejről később lesz szó, főtt tojást kaphat és savanyított natúr tejtermékeket is. Cukorra, csokira nincs szüksége a cicának. Néhány kutatás összefüggést talált a rendszeres csoki evés és szívbetegség között a cicáknál.

 

 

Miért ne etesd egyoldalúan a lakásban tartott macskádat?

 

Sajnos a kizárólagos és egyoldalú táplálás is hiánybetegséget okoz. Ha minden jó szándékkal csak megfelelő méretű kockákra vágott friss csirkemellel eteted, komoly betegségeket okozhatsz neki. Egy cicánk kizárólag nyers csirkemellet kapott egész addigi életében a gazdájánál. Amikor elhoztuk hasmenése volt és kilátszottak a bordái, és néha szipogva vette a levegőt, pedig jó étvágyú macska volt. Elkezdtük neki adni a minőségi macska eledelt és a hasmenés néhány nap alatt elmúlt, pár hét alatt szépen eltűntek a bordái is. A szipogás már csak évente talán egyszer jön elő.

 

 

Számít a minőség!

 

Az olcsó macskaeledelek sok töltelék és térfogat növelő adalékanyagot tartalmazhatnak, ami hosszú távon betegséget okozhat. Válassz a cicádnak magas fehérje tartalmú eledelt. A szárnyas és a hal könnyű fehérjék nemcsak az ember számára, hanem a cicáknak is. Az állatorvosok szerint a naponta elfogyasztott táplálék 30-40%-a legyen jó minőségű fehérje.

Lehetetlen itt felsorolni az összes összetevőt és azok szerepét, ráadásul mindig újabb és újabb kutatások látnak napvilágot. Sajnos a macskatápoknál is van olyan, amelyiknek jó a marketingje, ezért drágábban lehet eladni a kevésbé népszerű és olcsóbb márkánál, amit nem kaptak fel. Mindig szánj időt arra, hogy elolvasod a csomagolás címkéjét, és válassz olyat, ami leginkább a cicád életmódjának való. Ha sokfélére lenne egyszerre szükség, vegyél mindegyikből kisebb kiszerelést és add felváltva. (Nálunk van idősebb cica, akinek már jobban kell vigyázni a veséjére és a fogaira, van hosszúszőrű is, és vérbeli falusi macska is. Így nálunk mindig 2-3 féle száraz táp van bontva, és ezeket felváltva adom nekik.)  Végül pedig kérdezd meg a cicádat is, hogy mi a véleménye a kosztról.

 

 

Hányszor kapjon a cica enni?

 

Szakértők azt javasolják, hogy egyszer adj neki nedves ételt, majd a száraz eledel akár egész nap előtte maradhat. A macskák normál körülmények között nem eszik tele magukat és az ennivalóért meg kell küzdeni. Többször esznek keveset. A kismacskák és az idősebb cicák, de az összes szeret nassolni. Ha biztosítod neki az egész napos evési lehetőséget, nem fog falni, amikor végre ételhez jut.

Fontos azonban, hogy ne etesd túl a macskát. Tapasztald ki, hogy mennyi ételre van szüksége, és csak annyit adj neki. Minden cica más, eltérő mennyiségű táplálékra lehet szüksége. A konzerveken és az interneten található információk jó irányt mutatnak, azonban nem jó megoldás, ha azért adsz neki többet, mert a mérleg szerint több et kellene ennie. Ha tisztában van a cica azzal, hogy nem fog éhezni, akkor nem fog falni. Még a befogadott kóbormacskákat is le lehet (többé-kevésbé) szoktatni a habzsolásról, hiszen a természete az apróbb mennyiségek fogyasztása felé hajtja.

 

 

Az önetetők a lakásban tartott macska etetése kényelmének érdekében

 

Egy lakásban tartott macska akár játékból, akár unalomból képes a kelleténél sokkal többet enni. Az, hogy előtte van a száraz táp akár egész nap nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben fér hozzá. A csordultig telt önetető kifejezetten káros a cica egészségére, hiszen szinte bármennyit ehet. Ha unatkozik, akkor annyit is fog enni. A cicák elé mindig egy adag száraz táp kerüljön, de nem feltétel, hogy azonnal meg is egye azt. Míg a nedves ételt egyes szakértők szerint jobb elvenni a cica elől ha már nem eszik belőle (ami főleg nyáron igen hasznos megoldás), addig a száraz táp nyugodtan ott maradhat. De csak egy adag belőle. A saját kényelmünk érdekében semmiképpen ne használjunk önetetőket.

 

 

Legyél következetes

 

Igyekezz mindig hasonló időpontban, hasonló módon enni adni a cicádnak. Miután kitapasztaltad, hogy melyik az az étel, amit szívesen fogad, lehetőleg ne változtass rajta. Ha mégis szükséges a módosítás, tedd azt fokozatosan.

Sajnos néha előfordul, hogy ideiglenesen, vagy véglegesen nem kapható az a táp, amit annyira szeret a cica. Mi mindig korábban beszerezzük a macskakonzerveket, amikor még a régi konzervekből jópár napra való mennyiség van. Ha kénytelenek vagyunk másik márkát, vagy ízt vásárolni, akkor apró adagokban, akár összekeverve kezdem el a cicáknak adni az új konzervet. Mindig növelem az új táp arányát, így mire elfogy a régi, már át is álltunk az újra.

 

 

A lakásban tartott macska etetése és a higiénia

 

Talán mondanom sem kell, hogy rendszeresen mosogasd el a macska tálat, és tartsd messze az almos táltól. A cicák ahogy ásnak az alomban, sokszor kifötrik az almot. Nem igazán gusztusos, ha az az enni-, vagy az innivalóba esik.

 

 

Víz, mint kizárólagos innivaló

 

A lakásban tartott macska is vizet iszik. A tej nem helyettesíti a vizet, hanem inkább ennivalónak számít. Egyedül a kismacska iszik tejet a természetes környezetben, így tejre a felnőtt macskának nincs szüksége. Sok cica nem is tudja megemészteni a tejet, esetleg más tejterméket sem, és hasmenéssel reagál. Akár kap tejet a macska, akár nem, mindig legyen előtte friss víz is korlátlan mennyiségben.

Alkohol sem való a macskának. Rájuk is hasonlóan részegítő hatása van az alkoholnak, de egyes szakértők szerint már egy evőkanál alkohol is komoly máj, szív vagy agykárosodást okozhat a cicáknak.

 

 

Macskafű

 

Bár a macska nem növényevő, előszeretettel rágcsál füvet, hogy segítse az emésztését. A boltokban általában valamiylen szemes gabonát árulnak macskafű néven. Ez általában árpa, rozs, esetleg zab. Nem szükséges megvenned a drága macskafüvet, takarmányboltban olcsóbban vásárolhatsz gabonát, azt elvetve egy-két héten belül kész is a csemege a cicád számára.

 

a lakásban tartott macska is eszik füvet

 

 

Nem szereti a bolti macskafüvet?

Az én macskáim csak végső elkeseredésükben harapnak bele a bolti macskafűbe, viszont a kertben lévő fűből szívesen falatoztak. Amikor lakásba költöztünk, nem volt kérdés, hogy a teraszon egy cserepet fűmaggal vetünk be a cicák számára. Próbáld ki te is, ha a cicád nem hajlandó a bolti macskafűre ránézni.

 

 

Etethetem kutyatáppal a macskámat?

 

Hiába ragadozó, emlős és háziállat, a kutya és a macska tápanyagszükséglete olyan szinten eltér, hogy a cicád egészségét kockáztathatod, ha kizárólag kutyáknak szánt étellel eteted. Természetesen nem probléma, ha a kutyával együtt tartott cicus beleeszik barátja ennivalójába, és az időszakos házikoszt, az asztalról leeső húsdarabok sincsenek ellenére. Mégis, komoly hiánybetegséget okozhat, ha nem a neki való étrendet követi.

Az egyik legfőbb összetevő, amit tartalmaznia kell a macska étrendjének a taurin. Csak olyan konzervet válassz a cicádnak, amiben ez az aminosav megtalálható. A kutyatápokban nincs, vagy nincs feltűntetve, így nem tudod teljes bizonyossággal megállapítani, hogy megfelelő lenne-e a cicádnak.

Más a helyzet a falusi, kijáró, vagy kinti macskákkal. Ha van lehetősége vadászni, egeret, madarat fogni és megenni, akkor elegendő tápanyaghoz juthat még ha otthon kutyatápot eszik is. (igen, a macska legideálisabb tápláléka az egér, a második legjobb választás a kistestű madár) Természetesen lehetetlen kiszámolni, hogy mennyit vadászott, mennyire telített a szervezete a létfontosságú mikro tápanyagokkal. A hiánybetegség alattomos dolog, amikor megjelennek a tünetek, már nagyon sok behozni valónk van, és általában sürgősen kell cselekedni.

 

 

Tudtad?

 

Létezik egér ízű macskakonzerv.

A macska nem vegetáriánus, nem is vegán. Szüksége van állati fehérjére. Nem helyettesíthető hosszú távon semmivel az állati fehérje a cicád számára.

A szabadon élő és ragadozó macska növényi rosthoz a zsákmánya gyomrát elfogyasztva is hozzájut.

Néha képeses extrém ízeket is megkóstolni. Az első Maine Coon cicám például egy fél fej vöröshagymát vágott be (és nem lett semmi baja tőle, de soha többet nem ment a hagyma közelébe).

Egyes állatorvosok kifejezetten ellenzik a száraz táppal való etetést. Úgy tűnik, hogy még nem született szakmai egyetértés ebben a témában, mint ahogy a kizárólag házikoszttal való etetésről sem. Logikus mindkét érvelés, csak szegény gazdi nem tudja, mit tegyen. Olvass utána, tapasztalj, kérdezz. A saját macskád táplálásáért minden esetben te vagy a felelős.