Tippek, hogy a cica első napja kevésbé legyen megterhelő

Dátum: 2022. május

A cica első napja az új lakásban mindenki számára izgalommal jár. Amíg a család izgatottan várja a kis jövevényt, beszélgessetek el, hogy kinek, mi lesz a feladata. A macska szereti az állandóságot. Jó, ha ugyanabban az időben kap enni például, és eleinte leglaábbis ugyanattól a személytől. Ez biztonságot jelent számára.

Ha kisgyerek is van a családban, nagyon fontos, hogy olyan búvóhelyet alakítsatok ki a cicának, ahol a kisgyerek nem éri el és nem tudja egyéb módon sem zavarni.

Ha a gyors tippeknél kicsit többet szeretnél olvasni a témában, ajánlom neked az Új cica a lakásban cikket itt a blogon.

 

 

Készítsd fel a lakásod az új cicára

 

Biztosítsd az ajtókat, ablakokat. A cicák nagy szabadulóművészek. Ha félelemből menekülnek, akkor még olyan pici lyukakon is átférnek, amit nyugalomban meg sem próbálna. Nagyon vakmerő az ijedt macska, így bizonyosodj meg róla, hogy minden ajtó és ablak jól be van csukva és nem is lehet kinyitni.

A cica, felugrik, megrágcsál, karmolászik, szaladgál. Ellenőrizd a könnyen lehulló dísztárgyakat, instabil bútorokat. Helyezz el neki kaparófát, és emellett védd a bútoraidat is.

Alakíts ki nyugodt helyet az evésnek, ivásnak és az almos tálnak is. (link az almos tálhoz)

Készíts neki egy helyet, ahova elbújhat, ezt béleld ki puha textíliával.

Távolítsd el a számára mérgező szobanövényeket. A többi növény földjét takard le. A cicák előszeretettel használják a nagyobb szobanövények földjét almos tál gyanánt.

Ha másik cica is lakik már a lakásban, egyesek szerint jó ötlet beszerezni feromon diffúzort. Én személy szerint soha nem használtam ilyesmit. El tudom azonban képzelni, hogy talán extrém esetben lehet rá szükség.

 

 

Az új cica első napja a lakásban

 

Amikor megérkezik, vidd egyenesen a számára előkészített helységbe.

Lassan tedd a padlóra a szállító ládát, lehetőleg a búvóhely közelében, majd nyisd ki.

Engedd, hogy magától jöjjön ki a cica. Ilyenkor ő szabadon eldöntheti, hogy azonnal kiszalad, vagy lassan, óvatosan először szaglászik, majd kimerészkedik.

Ha lehet, húzódj ilyenkor távolabb, akár a szobából is kimehetsz és becsukhatod magad mögött az ajtót.

Hagyd magára, ő fel fogja lassan fedezni a környezetét, ha nem talál semmi fenyegetőt.

Legyen ideje az etetésnek, az alomtakarításnak, de ne csak erre az időpontokra korlátozd az új cicával való érintkezést. Ülj be hozzá, olvass, telefonozz, legyél vele egy légtérben, halkan beszélhetsz is hozzá megnyugtató, lágy hangon. De engedd, hogy ő közeledjen hozzád.

 

 

Ez a kezdeti időszak eltarthat néhány órától (tapasztalatom szerint néha percektől) akár néhány hétig is.

Legyél vele türelmes, igyekezz megfejteni a viselkedését, megtanulni a kommunikációját. Legyél ott, de ne „telepedj rá”, engedd, hogy ő tegye meg a lépéseket feléd olyan tempóban, amilyenben szeretné.