Új cica a lakásban

Dátum: 2022. március

Az új cica hazaérése izgalmas pillanat lehet, de fontos tisztában lenni azzal, mire számíthatsz, és készülni az új családtag fogadására. Az egyik leglényegesebb és egyben legnehezebb a gazdi számára, hogy engedje, a cica egyedül fedezze fel az új lakhelyét. Adj neki biztonságot, de ne akarjatok minden áron mellette, vagy a közelében lenni. Persze ha kisgyerek is van a családban, ez az egyik legnehezebb feladat, de képzeld magad a cica helyébe. Nem elég, hogy elszakadt a régi, megszokott otthonából, még vadidegenek simogatják, nyúzzák, olyan dolgokat tesznek vele, amit lehet, hogy ő egyáltalán nem szeretne. Mit tehetsz azért, hogy az új cica a lakásban gyorsan megszokja a légkört?

 

Tartalom, hogy csak azt olvashasd, amit igazán szeretnél:

  1. Felkészülés az első találkozásra
  2. Legyél vele türelmes
  3. Néhány tipp, hogy az új cica a lakásban hamar megszokja a helyet
  4. Kinek nem való a macska?
  5. Kiscicát, vagy felnőtt macskát válassz?
   1. Kiscica befogadása
   2. Mit kell megfontolni ha kiscica költözik a lakásba?
   3. Felnőtt Macska Befogadása
   4. Mit tarts szem előtt, ha felnőtt macskát szeretnél befogadni?

 

 

Felkészülés az első találkozásra

 

Az új cica fogadására való felkészülés fontos, hogy az új kis családtag életét megkönnyítsd az első napokban. Először is, biztosítsd, hogy otthonod cica-barát legyen. Cica biztonságos szobák, kényelmes alvóhelyek és különféle játékok biztosításával teremts megfelelő körülményeket. Mit jelent ez a gyakorlatban? A cicák szeretnek elbújni ágyak, tűzhely alá, mögé, akár a szekrények belsejébe is. Ha fél, vagy szorong, a legeldugottabb helyet fogja magának megtalálni.

Biztosítsd az ajtókat, ablakokat. Záródjanak biztonságosan, az ablakokat ne hagyd bukó állásban, ha ott a cica. Ha kijárhat majd a teraszra, ideje fontolóra venned egy cicaháló, vagy csirkeháló felszerelését. (nem ugyanaz, mint a szúnyogháló!). Olvasd el, milyen tárgyak lehetnek még veszélyesek a cica számára.

Az első napokban készülhetsz számára egy külön helységgel, ahol kicsi a nyüzsgés. Készíts ebbe a szobába mindent, mintha csak ekkora lenne a lakás. Legyen almos tál, etető, itató tál, fekvő- és búvóhely is. A következő hetekben, amikor a cica már szabadon járkál a lakásban, akkor is legyen számára elérhető ez a szoba, mert eleinte kizárólag itt fogja biztonságban érezni magát. Sajnos a külön helység nem mindig opció. Sok macskatartó kis lakásban kénytelen tartani a cicát, akár többet is. Ez azonban kevésbé megterhelő számukra, mint amennyire mi annak gondoljuk, ne aggódj. Olvasd el a Cica tartás kis lakásban cikket.

 

 

Legyél vele türelmes

 

Az új cica hazaérkezése valószínűleg hatalmas stresszt okoz számára. Adj neki időt, nyugalmat. Nem kell halkabban beszélni, de a kiabálást és a hangosabb beszédet kicsit mellőzzétek a cica közelében. Figyelj oda az ő szükségeire, de légy türelmes is. A bizalom és a kötelék kiépítése időbe telik. Ha felnőtt, érettebb cica költözik hozzád, készülj fel, hogy lassabban épül ki a bizalom közöttetek.

Próbáljatok meg kicsit uralkodni magatokon, és bármennyire is cuki és pihe-puha, mégse simogassátok, főleg ne emeljétek fel az első időkben. Ha megszokta nálatok, és tőletek sem tart már, élvezni fogja a simogatást, a kézbe vételhez is hozzá lehet szoktatni. De nem az első napon.

Eleinte egészen biztosan fog rongálni, számotokra helytelen dolgokat művelni. Még az idősebb macskák is megtaníthatók, a rosszabb szokásokról leszoktathatók. Mindez persze sok türelemmel és szeretettel. Készülj fel, hogy esetleg néhány bútor, vagy törékeny dísztárgy bánja az új cica első heteit.

Ha van már cica a lakásban, akkor kicsit más, speciálisabb szempontokat is figyelembe kell venned. Erről kérlek a Két cica egy lakásban cikkemet olvasd el.

 

 

Néhány tipp, hogy az új cica a lakásban hamar megszokja a helyet

 

Mindig guggolj le hozzá, vagy térdelj, ülj a padlóra. Így nem tűnsz annyira félelmetes óriásnak számára, aki csak letaglózni szeretné.

Halkan beszélj, ne végezz hirtelen mozdulatokat, ne nézz a szemébe. Kivétel, ha ismered a macskák szemének kommunikációját. Ők kissé hunyorognak, mintha álmosak lennének lassúakat pislognak, ha nyugodt a hangulatuk. Ha magabiztosan használod ezt a testbeszédet, megpróbálhatsz ezzel kommunikálni az új cica felé ha rád néz.

Van, aki azt javasolja, hogy legyél vele, legalább a közelében amikor eszik, mert így téged kellemes érzéssel (ennivaló) fog összekötni.

Olvass további tippeket arról, hogy hogyan lehet a cica első napja zökkenőmentesebb.

 

 

Kinek nem való a macska?

 

A macska hosszú távú elkötelezettséget igényel, és azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak elegendő időt és figyelmet fordítani rá, a macska tartása nem megfelelő döntés. Azért, hogy a cica valóban öröm forrása és csodálatos élmény legyen a család számára, felelősségteljesen kell hozzáállni. Egészen biztosan lesznek hullámvölgyek a cica életében, ilyenkor is szeretettel kell felé közeledni.

Az tévhit viszont, hogy aki allergiás a macskákra, nem lehet cicája. Érdemes tisztázni, hogy macskaszőr allergiáról van-e szó, vagy a macskanyálban lévő fehérjére allergiás az illető. Ha csak a szőrre érzékeny, egy kopasz macskafajta, mint például a szfinx megfelelő választás lehet a cicabarát gazdijelöltnek.

 

 

Kiscicát, vagy felnőtt macskát válassz?

 

Az új macska befogadása előtt döntést kell hoznod: inkább kiscicát vagy felnőtt macskát szeretnél? Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Vedd fontolóra, mérlegelj.

 

Kiscica Befogadása

Egy kiscica igazán aranyos tud lenni. Tele van energiával, vakmerősége sokszor veszélybe is sodorhatja. A bátorsága és a kíváncsisága ragadóssá válhat, egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy valahogy többet bolondozunk, könnyebben kaphatóak vagynk egy kis játékra.

Ha a kiscica nálad nől föl, sokkal mélyebb kötelék alakulhat ki a családtagokkal, mint egy idősebb macska befogadásakor. Egy ragaszkodó, teljes értékű családtaggá fog cseperedni, aki mindig számít rátok, de ős is családtagként viselkedik veletek szemben.

A kiscicákat könnyebb tanítani az alapvető szokásokra, illetve mivel még fiatal, az esetleges rossz szokásokról könnyebb lenevelni őket. A kisgyerekekkel is könnyebben összeszokik, mivel ők is folyamatosan nyúzzák egymást a testvéreivel, nem annyira megterhelő számára, ha a kúszni tanuló kisbabánk első célja a kiscica farkának megkóstolása lesz.

 

Mit kell megfontolni ha kiscica költözik a lakásba?

Sokkal több időt igényelnek, mint a felnőtt macskák. Összességében többet fognak rongálni is köszönhetően szeleburdiságuknak. Könnyen lehet, hogy kiválasztja az egyik családtagot anyukájának, és hónapokig igényli a folyamatos közelséget. Ez igen terhes tud lenni némely szituációkban. A személyisége is alakulóban van, bár a szociális környezet jobban számít, mégis igaz a mondás, a vér nem válik vízzé. Az öröklött személyiségjegyek is fel-feltűnhetnek felnőtt korban.

 

 

Felnőtt Macska Befogadása

A felnőtt macskák személyisége már kialakult, így tudhatod, mire számíthatsz tőlük. Általában már lassabbak, kevesebb időt energiát igényelnek az emberektől, így akár alkalmasak lehetnek idősek, vagy nagyon elfoglalt gazdik számára.

Az idősebb vagy felnőtt macskák befogadásával segíthetsz nekik megtalálni az új otthonukat. Igazán hálásak és sokkal hűségesebbek, tiszteletteljesebbek lehetnek az új családjukkal szemben, ahol végre szeretik őt. Sok cicának örökre ott marad a hála a szemében, amikor a „megmentőjére” néz.

 

Mit tarts szem előtt, ha felnőtt macskát szeretnél befogadni?

A felnőtt macskának már lehetnek kialakult szokások és tapasztalatok, amelyeknek meg kell felelned. Például, ha a cica nem szocializált, időbe telhet, mire megszokja a te jelenlétedet. Ha megszokta, hogy a kukában turkál, időbe telhet leszoktatni róla, ha egyáltalán lehetséges. Sokkal valószínűbb, hogy megtanulja ugyan türtőztetni magát, ám egy stresszesebb szituációban újra előjönnek a korábbi rossz szokásai. Például hogy mindenhova oda pisil.

Ha kisbaba, vagy kisgyermek is él a családban, esetleg egy idősebb macska rossz néven veszi a kicsik felfedező vágyát. Talán oda is kap, ha a gyermek meg szeretné kicsit, amolyan gyerek módra fejjel lefelé ölelgetni.

Felnőtt macska befogadásakor érdemes meggyőződni az állat egészségi állapotáról. Mivel nem minden esetben lehet tudni, hogy milyen körülmények között élt korábban, előfordulhat, hogy egész életében orvosi kezelésre fog szorulni. Az is lehetséges, hogy ez csak azután derül ki, miután már beköltözött hozzátok. Ne tedd meg a cicával, hogy ezért eldobod magadtól, ő számít rád. Inkább még az összeköltözés előtt mérlegelj, hogy tudod-e viselni az akár rendszeres állatorvosi költségeket.