Macska mindenhova odapisil

Dátum: 2019. december

Nagyon dühítő, amikor a macska mindenhova odapisil. A kedvenc fotelünkbe nem tudunk leülni, vagy minden egyes nap kénytelenek vagyunk lecserélni az ágynemű huzatot, mert a cicánknak épp ott támadt kedve elvégezni a dolgát. Előfordulhat, hogy észre sem vesszük, csak a szagát érezzük, majd lázasan kutatva fedzzük fel a kijelölt macskaillemhelytől igencsak távol egy félreeső helyen. Igen bosszantó és aggodalomra is okot ad, ha a cicánk egyszer csak úgy gondolja, az egész lakásunk egy komplett macskaalom.

 

A cicák szobatisztaságát, és a kijelölt almostál környékén előforduló baleseteket a Miért kakil a macska az alom mellé cikkemben elemeztem. Ebben a részben azokat az eseteket veszek górcső alá, amikor a macska mindenhova odapisil, bármennyire is tökéletes illemhelyet varázsoltunk számára.

 

Íme egy rövid tartalom, hogy valóban azt olvasd el, amit szeretnél:

 

  1. A lakás egyéb helységeiben történik a baleset
   1. Új cica költözik be hozzánk
   2. Újdonság a megszokott macska wc környékén
   3. Stressz éri a cicát
   4. Bezavar a másik cica
  2. Egészségügyi problémák miatt pisil össze mindent a cica
   1. Láthatatlan betegségek
   2. Mozgásszervi problémák
  3. Rossz élmény miatt pisil mindenhova a macska
   1. Radikálisan változtassuk meg a macskaalom környezetét
   2. Helyezzük át ideiglenesen máshova a macska wc-t
  4. Még mindig mindenhova odapisil a macska

 

A lakás egyéb helységeiben történik a baleset

 

Ez egy kicsit nehezebb probléma, mint amikor a kijelölt macskaalom közvetlen közelében végzi el a dolgát. Itt is nagyon lényeges kideríteni a valódi okot, hiszen egészen boztosan nem a mi bosszantásunk miatt piszkít össze-vissza a lakásban. Érdemes lehet naplót is vezetni (javasolja a Bien online magazin), főleg ha csak egyszer-egyszer ordul elő a probléma. Általában sok türelemmel, kitartással ez a probléma is megoldható. Igyekezzünk a kiváltó okot megszűntetni és a számunkra ideális helyet pedig vonzóvá tenni a macsek számára.

 

 

Új cica költözik be hozzánk

 

Teljesen természetes, ha nem találja a helyét. Még minden új neki, minden idegen. Hagyjunk neki időt felfedezni. Mivel ösztöneitől vezérelve szobatiszta állat a macska, valamint az új környezetben szinte biztos, hogy nem érzi magát dominánsnak, így hamar keresni fog olyan helyet, amit illemhelyként használhat.

 

Megoldás: válasszunk ki egy-két helységet, amit bejárhat, ami az övé, majd ha ott már biztonságban érzi magát, akkor engedjük a lakás többi szobájába. Amikor hozzám került cica általában úgy adtam át neki a házat, hogy már eleve az általam kijelölt macskaalmos helységhez hozzáfért. Tehát az előszobába engedtem be, ahol kialakítottam neki fekhelyet, etetőtálat helyeztem el, illetve innen nyílt a vendég wc is, ahova az almos tálat is tettem. Így ezt a néhány négyzetmétert hamar birtokba vehette, és megnyílhatott számára a lakás többi ajtaja is.

 

 

Újdonság a megszokott macska wc környékén

 

Sok cica nehezen viseli a megváltozott körülményeket az illemhely körül. Bármi féle változás megzavarhatja, félelmet, bizonytalanságot, bizalmatlanságot ébreszthet benne.

Ha például új, számára elfogadhatatlan a macskaalom, akkor keresni fog a lakásban másik, számára megfelelő helyet, ahol kis gödröt áshat, majd be is temetheti azt dolga végeztével. Ez lehet akár a virágföld is, sőt, akár még az ágyunk, pokrócunk is. Csak az összegyűrt takarót látjuk, azt hihetjük, hogy játszott a cica, azonban felhajtva kellemetlen meglepetés érhet minket.

Ha valami ijesztő, elrettendő változás történt a macskaalmos tál közvetlen környezetében. Ilyen lehet például egy új mosógép, vagy akár egy a cica számára nehezen elviselhető tisztítószer szaga.

 

Megoldás: gondoljuk végig, mi változott meg az eddig jól funkcionáló macska wc környékén, és igyekezzünk visszaállítani a régi, megszokott rendet. Ha ez nem lehetséges, próbáljunk másik illemhelyet választani a macskánknak. Ha például a mosógép hangos számára, igyekezzünk minél ritkábban, vagy időzítve mosni. Megfigyelhetjük, hogy mikor végzi a cica a dolgát, és közvetlenül utána beindítani a mosást. Váltsunk kevésbé erős szagú, lehetőleg természetes összetevőjű tisztítószerre. Legyünk kreatívak, a legtöbb esetben némi kisérletezést követően megtaláljuk a mindkét fél számára ideális megoldást.

 

 

Stressz éri a cicát

 

A cica életében bármiféle pozitív vagy negatív változás bezavarhat a szobatisztaságba is. Ilyen lehet bármi, ami a családon belül, de a közvetlen környezetében történik. Részletesen a jelölési problémákról szóló cikkemben írtam erről a jelenségről. Igen lényeges itt is, hogy végig gondoljuk, mi változott meg a cica életében.

Új családtag érkezése általában elég nyomós ok arra, hogy ne csak a jelölési szokásait változtassa meg a cica, hanem a szükségből eredő wc használatról is megváltozzon a véleménye. Megváltozik a hierarchia ilyenkor amíg ki nem alakul az új rangsor előfordul, hogy az összezavarodott macsek nem találja a helyét.

Előfordulhat, hogy az új családtag frusztrálja a macskánkat miközben a dolgát végzi. Például a gyerkőcünk elkezdett kúszni-mászni, előszeretettel turkál a kis kezeivel a macskaalomban. Ez teljesen természetes a kisgyerekeknél, de a cicánkat annyira frusztrálhatja, hogy kénytelen másik helyet keresni magának. Ha idősebb az új lakó, esetleg ijesztőnek tűnhet, esetleg piszkálja a cicánkat miközben a dolgát végzi. Soszor egyszerűen csak annyi az ok, hogy a macske nem bízik eléggé az új lakóban, és nem tudja magát elengedni, ha a közelben van az új családtag. Ha sok időt tölt a macska alom környezetében (pl szeret órákig a fürdőkádban fürdeni), de a cica nem bízik benne, ugyanakkor már nagyon kell neki, kénytelen keresni egy másik helyet magának. Főleg, ha esetleg az illető családtam még be is zárja azt az ajtót, ami a cicavécéhez vezet.

Megoldás: igyekezzünk az újonnan érkező családtagokkal elfogadtatni a macska illemhely körüli szabályokat. Ha kisgyermek okozza a feszültséget, tegyük számára elérhetetlenné a macska wc-t. Kedvesen, de határozottan értessük meg az új lakókkal, hogy nem szükséges maguk után becsukni a macska wc-t is tartalmazó helység ajtaját. Kérjük meg őket, hogy amíg nem fogadja el őket a cica, legyenek kicsit tekintettel őrá is.

 

 

Bezavar a másik cica

 

Ha több macskánk van, szembesülhetünk azzal a problémával, hogy a domináns macska szó szerint nem engedi az illemhely környékére a rangban alatta álló cicát. Előfordul, hogy bár elég nagy helység áll rendelkezésükre megfelelő mennyiségű macska almos tállal, de egy kis bejárat vezet abba a helységbe. A domináns macska képes befeküdni az útvonalba, ezzel kényszertve a többit, hogy máshova végezze a dolgát.

 

 

Megoldás: több helységben helyezzünk el macska illemhelyet. Egy domináns macska egyszerre csak egy helyszínt tud ellenőrzése alatt tartani.

 

 

Egészségügyi problémák miatt pisil össze mindent a cica

 

Előfordulhat, hogy látszólag minden rendben, mégis össze-vissza piszkít a cica. Könnyen előfordulhat, hogy orvosi probléma áll a háttérben. Azonban mielőtt azonnal rohannál az állatorvoshoz mindenképpen figyeld meg a cicádat. Pontosan mit csinál, hogyan csinálja. Az orvosnak így jobban körül tudod írni a problémát, jobb rálátása lesz a cicádra. Könnyebben rátalál az egészségügyi gondra, a kezelés is célravezetőbb pontosabb, hatákonyabb (és olcsóbb) lesz, mintha kisérleteznie kellene.

Természetesen ha egyértelmű, hogy akot egészségügyi problémája van (pl a macskaalom felett görnyed és közben sír), akkor haladéktalanul keresd fel az orvost.

 

 

Láthatatlan betegségek

 

Természetesen csak az állatorvos tud pontos diagnózist felállítani. Azonban árulkodó lehet számodra néhány jel. Ha például a cica több helyre, de kicsit pisil, előfordulhat, hogy valami gyulladás áll a háttérben. Egy húgyuti gyulladás a cicáknál is ugyanúgy működik, mint az embernél. Sokszor kell menni, és iszonyatosan fájdalmas.

A cica hamar összeköti a pisilés helyét a fájdalommal. Nem azt fogja gondolni, hogy na, hólyaggyulladásom van ezért fáj a pisilés. Dehogy! Azt jegyzi meg, hogy azon a helyen amikor éppen pisilt az neki fájdalmas volt. Igyekszik hát elkerülni a fájdalmat. Más lehetősége nem lévén kipróbál másik helyet, hátha ott nem fog fájni neki a pisilés. Ha gyulladás áll a háttérben, akkor természetesen az új helyszínen is fájni fog, ezért keres egy még újabbat. És így tovább.

Megoldás: ÁLLATORVOS MINÉL ELŐBB! Előfordul, hogy a gyógyulást követően is fennmarad a rossz szokás. Legyünk türelemmel. Itt segíthet ha radikálisan megváltoztatjuk a macskaalmot. Cseréljük le a tálat, helyezzük arrébb akár csak néhány centire, hogy egy új még nem próbált helyszínnek vehesse, ahol még nem érte fájdalom.

 

A beteg cicának mielőbbi orvosi ellátásra van szüksége

 

Egyes cicánkál különböző megváltozott egészségügy állapot következtében kialakulhat inkontinencia. Ez szintén nem feltűnő, ha csak a macskát nézzük. Nem jár fájdalommal, csak a megváltozott szobatisztasági szokásokon vehetjük észre. Sok oka lehet, akár élettanlag is, ha kiscicákat vár a macskánk, vagy nem sokkal korábban szült (tudom, a macskák elleni szoktak, azonban a családtagok szülni). Idős cicánál szintén nem szokatlan ez a betegség.

Megoldás: helyezzünk el több helyszínen macskaalmot. Vizsgáljuk meg, hogy kényelmesen elérhető-e számára. (nagy pocakkal is be tud-e mászni a vemhes mami)

 

Öreg macskánk esetleg szó szerint elfelejtheti, hogy hol a macskaalom. Náluk is jellemző lehet a szenilitás. Igyekezzünk tisztelettel fordulni felé, és nézzük el neki ezt a problémát. Mint ahogy egy idősebb ember rokonunkra sem haragszunk ezért.

Megoldás: több helyre helyezzünk el macskaalmot, hogy biztosan találjon egyet magának. Sok időskori betegég a macskáknál sem ritka, ezért kérjük ki egy állatorvos véleményét.

 

 

Mozgásszervi problémák

 

A macskák igen mozgékonyak, és könnyen megközelítenek szinte bármit. Ha valamilyen mozgásszervi problémája van, a mindennapi élete során is könnyen észrevehetjük. Figyeljük meg hogyan játszik, hogyan ugrik fel bárhova. Előfordulhat, hogy csak annyit veszünk észre, hogy nem lelünk macska lábnyomokat az asztal tetején. Ha ezek az árulkodó szokás változások szomatisztasági problémával együtt jelentkeznek, előfordulhat, hogy mozgásszervi fájdalmai vannak a cicánknak.

 

Az esetek többségében állatorvosra lesz szükséged. Mielőtt elvinnéd a cicád figyeld meg a viselkedését. Írd össze mi az, amit eddig csinált a cica és mi az, amiben mostanában megváltozott. Jegyezd fel a kedvenc helyeit ahova eddig felugrott, de már nem teszi. Hirtelen megváltozott játék szokásait, megváltozott pihenő testhelyzeteit. Minden apró változás árulkodó lehet. Ezeket elmondhatod az állatorvosnak, ő pedig könnyebben rátalál a probléma gyökerére.

 

Megoldás: amíg az állatorvosi kezelés nem éri el a célját segíts a cicádnak könnyebben elérni a macskaalmot. Cseréld ki alacsonyabb falú és nagyobb tálra, tegyél több helyszínre. Ha több szintes a lakás legyen mindegyik szinten, hogy ne kelljen lépcsőt másznia a cicának (ezt az összes többi szobatisztasági problémánál is alkalmazhatod).

ha bántalmazod a pisilés miatt, akkor állandósulhat a rossz szokás. megtanulja, hogy pisilt, akkor kikap. nem köti helyhez, összevissza fog pisilni.

 

 

Rossz élmény miatt pisil mindenhova a macska

 

A cicák nagyon hamar megjegyzik a kellemetlen élményt. Elegendő, ha csak egyszer is fájdalmat, félelmet éreztek a macska wc környékén, akár örökre elszokhatnak onnan. Hiába szűnik meg a probléma (meggyógyul a cica, kiiktatjuk a zajforrást, megszokja az új családtagokat), a rossz emlék megmarad. Könnyen előfordulhat, hogy nem fogja többet használni az almot.

 

 

Radikálisan változtassuk meg a macskaalom környezetét

 

Sokszor segít, ha az adott helységet átrendezzük. Máshova helyezzük az almos tálat, le is cseréljük, radikálisan megváltoztatjuk. Más a színe, formája, mérete. Más tárgyakat helyezünk köré, más tisztítószert használunk.

 

Helyezzük át ideiglenesen máshova a macska wc-t

 

Ha ez nem segít, figyeljük meg, hogy hova piszkít, és ideiglenesen helyezzük oda az almos tálat. Igyekezzünk azt elfogadtatni vele. Várjuk meg, hogy megszavazza a bizalmat, majd centiméterről centiméterre helyezzük át az általunk elfogadott végleges helye felé. Igen, akár hetekig is eltarthat mir a macskawc a végleges helyére araszol.

Ha arrébb helyeztük és a cicánk ferde szemmel néz rá, akkor toljuk kicsit vissza a tálat. Ez egy végtelennek tűnő türelemjáték, de az eredmény érdekében mindenképpen érdemes lejátszani.

 

 

Még mindig mindenhova odapisil a macska

 

Semmiképpen ne bántsd a cicát! Ne nyomd be az orrát például, ne kiabálj rá, ne verd meg. Ez nem működik, csak egyetlen dolgot érsz el vele. Lerombolja a kapcsolatotokat. Főleg ha azért piszkít máshova, mert fél és még te is bántod állandosulni fog ez a rossz szokása.

 

Ne ijeszd meg a cicát! Csaphatsz valami zajt a számodra nem megfelelő új macskawc közelében. Csak természetesen. Figyeld meg a cicát, és amikor elvonul a kanapé mögé egyszerűen például vedd elő a porszívót, és kezdj el takarítani a közelében. Ne nézz rá, „ne vedd észre” a cicát. Hamar rájön arra, hogy az a hely nem eléggé nyugalmas illemhelynek és elszokik onnan.

 

Rendezd át a szobát, tedd közszemlére és forgalmas hellyé a cicád által választott macskawc-t. Helyezz rá bútort. Természetesen előtte alaposan takarítsd fel.

 

Ha végképp nem boldogulsz, vedd fel a kapcsolatot egy macska pszichológussal. Ők sok hasonló esettel találkoztak már, van tapasztalatuk ezzel a problémával is.