Macska jelölés ellen mit lehet tenni?

Dátum: 2019. december

Sok cicatartó szembesül a macska szobatisztasági problémával. Egyik napról a másikra elfogadhatatlan szagot kezdett árasztani a lakásunk, és ennek semmi köze a macskaalom tisztaságához. A cicánk körbepisilte a bútorokat, a falat, a függönyt, mindent! Lehetetlen megmaradni a lakásban. A leglehetetlenebb helyek bűzlenek és nedvesek a macskapisitől. Valamit tenni kell!

 

 

Nagyon lényeges és elengedhetetlen elfogadni, hogy minden ilyesmi problémának oka van. Ismerjük a macskákat, tudjuk, hogy nagyon szeretnek seggfejként viselkedni. Ugyanakkor bármennyi is az ezzel kapcsolatos mém, vagy szeretnénk azt hinni, hogy szándékosan tette ezt velünk, valójában szó sincs bosszúról. Némely esetben valóban lehet szándékos, azonban ennek semmi köze az ellenünk irányuló revans hadjárathoz. Igyekezzünk megérteni a cicánkat, gondolkozzunk el, hogy vajon miért változott meg a viselkedése?

 

 

Íme egy rövid tartalom, hogy valóban azt olvasd el, amit szeretnél:

 

 1. Milyen szobatisztasági problémával állunk szemben?
 2. A macska jelölés, mint kellemetlen szokás
 3. Minden cica jelöl?
 4. Mi az oka a macska jelölésnek?
 5. Mit tehetsz a jelölés megszüntetése érdekében?
  1. Keresd meg a kiváltó okot
  2. Néhány árulkodó jel, ami a segítségedre lehet
  3. Szüntesd meg az össze-vissza jelölés ingerét
 6. Mit tehetsz, ha több cicád van?
 7. Mivel takarítsd le?
 8. Összefoglalva a macska jelölés problémát

 

 

Milyen szobatisztasági problémával állunk szemben?

 

Először is mindenképpen különbséget kell tenni a kétféle macskapisilés között. Az egyik, amikor azért pisil, mert kell neki. Mint amikor mi megyünk el wcre ez ügyben a szükségünket elintézni.

A másik pedig, amikor jelölésnek használja. Odaspriccel néhány cseppet a magasabb felületekre, ajtófélfára, kanapéra. Ez olyan, mint amikor mi kitesszük a postaládánkra a nevünket.

 

Ez a kettő teljesen eltérő területe a pisilésnek, teljesen már megközelítést kíván részünkről is a probléma megoldása is eltér. Erről a kétféle pisilésről bővebben a Macska alomra szoktatása cikkemben írok. Itt most a jelöléssel kapcsolatos problémák megoldására szeretnék tippeket adni.

 

 

A macska jelölés, mint kellemetlen szokás

 

A macska territoriális állat, egy adott területet jár be, itt vadászik, itt alszik, itt él. Éppen, mint mi emberek a lakásunkat tartjuk magunkénak, a cicának is van egy területe, amit a magáénak vall. Lakásban tartott macskánál a falak jelentik számára a területet, kijáró cicánál általában az ember által használt udvar, hiszen családtagként tekint ránk, ami a miénk, az az övé is. Ha felügyelet nélkül is kint lehet a cica, hatalmas területet képes bejárni, és valamilyen szinten birtokba venni. (GPS-es nyomkövető kisérleteket végeztek a cicák útvonaláról)

 

Tehát a jelölés számára ösztönös és nem a mi bosszantásunk miatt csinálja. Ezzel teszi ki a névjegyét a saját lakhelyére, mint ahogyan mi is kiírjuk a postaládára vagy a házunk falára a nevünket. Ezt kénytelenek vagyunk elfogadni valamilyen szinten. Ha cicánk van, néhány helyen időszakosan előfordulhat jelölés. Ilyenkor késztetést érez, hogy másoknak megmutassa, ő ott lakik, az az ő területe (háza, kanapéja, gazdája).

 

 

Minden cica jelöl?

 

Nem.

Nagyon fontos, hogy biztonságban érezze magát, hogy pontosan tudja, mi vár rá a szobasarkon befordulva. Pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy mikor kap reggelit, vagy kik a családtagok. Egyáltalán mire számíthat a nap folyamán.

 

Nagyon is jól tudja és elfogadja, hogy a lakás a mién. Mi vagyunk az erősebbek, a nagyobbak, az életrevalóbbak. Tudják, hogy tőlünk függenek, hiszen tőlünk kapják az ételt, és az anyai simogatást (a mi kezünk mérete hozzájuk képest nagyban hasonlít az újszülött kiscica és anyacica nyelvének arányához. Így amikor simogatjuk, visszarepítjük őket lélekben a puha, biztonságos anyatej szagú életbe). Elfogadják, hogy mi vagyunk a dominánsak, így ha elkezd jelölni, annak nagyon nyomós oka van.

 

Elmondhatjuk, hogy ha kiegyensúlyozott életet él a cicánk, állandó szokásokkal, biztonságban érzi magát, akkor nagy valószínűséggel nem fog jelölni. Azonban amint valami megváltozik körülötte, bizony elkezdheti ezt a kellemetlen szokást.

 

 

Mi az oka a macska jelölésnek?

 

Természetéből adódóan jelöl a cica, ez nála ösztön. Azonban ha eddig nem csinált ilyet, járjunk utána a dolognak, mert valami oka van az új szokásának. Valami miatt úgy érzi a cica, hogy újra és újra ki kell jelölnie a teritóriumát, meg kell erősítenie a hova tartozását. Összefügg azzal, hogy biztonságban érzi-e magát, gyakran változik-e a környezete és ezért üzeneteket kell hagynia újra és újra és újra.

 

Ilyen bizonytalan érzést gyakorlatilag bármi féle változás okozhat a macsek közvetlen környezetében, ami kizökkenti a cicát a megszokott életéből.

 

 • új családtag érkezése (kisbaba születik, beköltözik a párod, másik cica érkezik, kiskutyával gyarapodunk)
 • vendégek érkeztek, bulit tartottunk
 • veszekedtünk, gyász ért minket
 • megváltozik a cica környezete (lakásfelújítás, bútorok átrendezése)
 • új cica érkezik a szomszédba, főleg ha még találkoznak is a kertben, lépcsőházban vagy látják egymást a teraszon
 • új szomszéd érkezik, aki a cicánk számára félelmetes (például hangos, vagy ijesztgeti a cicánkat)
 • bármi egyéb ok, ami felzaklatta a macskánkat

 

Természetesen ivarérett ivaros macska is jelöl. Ennek szintén semmi köze a mi bosszantásunkhoz. Egy nagyon mély és erős ősi ösztön, a fajfentartás váltja ki ezt a viselkedést. Sajnos azt lehet mondani, hogy ha ellenedre van ez a viselkedés, és nincs különösebb okod arra, hogy ne ivartalaníttasd (kicsi, beteges, gyenge, tenyész céljaid vannak vele), érdemes elvégezni ezt a beavatozást. Lehet ezzel vitatkozni, de egy dolog biztos. Amíg ivaros cica lakik a lakásodban, mindig lesznek jelölések.

 

 

Mit tehetsz a jelölés megszüntetése érdekében?

 

Először is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a bármiféle fenyítés, bántalmazás egyetlen egy dologra alkalmas. Meggyengíti a bizalmi kapcsolatodat a cicáddal, vagy akár teljesen le is rombolhatja. Nagyon nehéz újra felépíteni a harmonikus kapcsolatot, ha egyáltalán lehetséges. A problémák ellen az agresszív fellépés azonban biztosan nem jelent megoldást a macska szobatisztasági problémáira. Sőt még akár olajat is önthetsz a tűzre.

 

 

 

Először is igyekezz kitalálni, hogy mi lehet az oka a cicád megváltozott szokásának. Vedd sorra, mi zaklathatta fel a cicádat. Figyeld meg őt, mert esetleg számodra nem is feltűnő kiváltó okról van szó. Például a szomszéd ordítva hallgatja a tévét, vagy zenekari próbát tart a haverokkal a közvetlen mellettetek lévő szobában amikor te éppen dolgozol. Vagy egy másik cica mászkál az ablak előtt, amit nem biztos, hogy észreveszel. Bármi lehet. Szánj rá néhány napot, hogy kiderítsd, mi lehet a probléma gyökere.  Mi zaklathatta fel, mi ébreszthetett benne bizonytalanságot, félelmet, frusztrációt, magamutogatási kényszert? Próbáld meg kitalálni, hogy miért kezdett el jelölni, és igyekezz állandó, biztonságos életteret biztosítani számára.

 

Természetesen más a helyzet, ha új felnőtt cica most költözött be hozzád. Ekkor teljesen természetes, hogy eleinte jelölni fog, az ivartalan cica is. Hagyj neki időt. Engedd, hogy lenyugodjon, felfedezze a lakást, megszokja az új életét. Amint biztonságban érzi magát megszűnik a jelölési probléma is.

 

 

Néhány árulkodó jel, ami a segítségedre lehet

 

 • bejárathoz, territorium határhoz közel jelöl (ajtó, ablak, függöny, telekhatár falfelület) akkor a „szomszédtól” fél. Lehet az macska, kutya, ember, építkezés, bárki és bármi a jelölés túloldalán. A cica képes akár az egész falfelületet is végigjelölni, de általában az ugyanarra a félelmet keltő dologra vonatkozik. A jelölések száma a félelem mértékével függ össze, és nem a számával. (tehát ha az ablakon 3 foltot látunk, akkor valószínüleg nem 3 macska mászkál kint az udvaron, hanem csak egy, de az aggodalmat ébreszt a cicánkban)
 • a lakásban jelöl össze-vissza, akkor valószínű valami belső dolog izgatta fel. Bármi, ami a falakon belül zajlik.
 • a dominánsnak elfogadott, anyának tekintett főgondozó kedvenc foteljét, ágyát, ruháit, táskáját stb jelöli meg (bármit, ahol érzi az illető feromonjait), akkor az mindig az adott embernek szól. De nem bosszúhadjárat, inkább segélykiáltás a cica részéről. Magányos, fájdalma van, fél hogy elveszít, bármi. Egy biztos, az illetőtől várja a segítséget. (ez a viselkedés nemcsak a jelölésre vonatkozik, hanem a komplett pisilésre is)
 • az ivaros fiatal lánycica az ablak közelébe fog pisilni. Itt hagyom a névjegyem, hátha egy fess fiatalember erre sétál, és észreveszi, hogy én itt vagyok. Ez teljesen természetes részéről.
 • ivaros kandúr szintén ugyanezen ok miatt jelöl.
 • Előfordul, hogy már ivartalaníttattuk a cicánkat, azonban megtartotta ezt a szokását. Sajnos, ha későn ivartalaníttattuk, akkor már nem csak az ösztöne, hanem a szokása is a jelölésre készteti. Maga a nemi hormon is legalább 3-4 hónap, mire teljesen kiürül a szervezetéből (ez minden emlősre igaz, még az emberre is. Ezért javasolják, hogy a kívánt teherbeesés időpontja előtt legalább 3 hónappal el kell hagyni a fogamzásgátló használatát), a rossz szokásnak pedig akár több, mint egy év is. Így mindig legyél nagyon türelmes a cicáddal, és igyekezz minél korábban elvégeztetni ezt a műtétet.

 

 

Szüntesd meg az össze-vissza jelölés ingerét

 

Csak akkor lesz hatásos a hadjáratod a macskád szobatisztasági problémának megoldásában, ha két fronton indítod a megoldást. Egyrészt a cica lelkét is igyekszel rendbe tenni, valamint a kellemetlen jeleket is nyom nélkül eltakarítod. Előfordul, hogy már sikerült a macsek lelkiállapotát újra egyensúlyba hozni, azonban  a kanapé sarka még mindig „illatozik”, így vonzóvá teszi a rossz szokás folytatását.

 

Nagyon fontos, hogy igyekezz minden esetben, minden helyen, rendszeresen és alaposan letakarítani a pisi nyomokat. Ha csak egy csepp is ott marad, vagy nem megfelelő tisztítószert használtunk és csak elhalványult a szag, a cicánk késztetést fog érezni arra, hogy „felfrissítse” a névjegyét. (Ha a mi nevünket is kiszívta a nap a postaládánkon, mi is lecseréljük újra).

 

 

Mit tehetsz, ha több cicád van?

 

Több macskás lakásban nehezebb a macskák szobatisztasági problémáinak megoldása. Ha a mennyiség nincs arányban a macskák számával, akkor ki kell deríteni, hogy ki piszkít össze-vissza. Lényeges, hogy amint észreveszed ezt az újdonsült rossz szokást, azonnal el kell indulni a megoldás útján és megelőzni a lavinát. Sokszor előfordul, hogy az egyik elkezdi, majd a többi is „kedvet kap” és bekapcsolódik. Kialakul egy végeláthatatlan harc a jelölésmentes lakótérért.

 

Próbáld meg fülön csípni, lefülelni, hogy melyik lehetett. Ne indulj ki abból, hogy melyik cicád milyen magas és milyen magasan vannak az árulkodó jelek. Nagyon kreatívak a macskák, ha jelölésről van szó, még a kicsi cica is képes megdöbbentően magasra jelölni.

Semmiképpen ne kiabálj rá ilyenkor, vagy fenyítsd meg.

 

Ha végképp nem tudod kitalálni melyik macska jelöl, alkalmazhatod Constache Böhle macskaterapeuta javaslatát, kérhetsz az állatorvostól speciális ételbe keverhető port, amitől eltérően fog fluoreszkálni a jelölés a sötétben. A macskapisi alapban fluoreszkál, de az adaléktól más lesz. Természetesen UV lámpára szükséged lesz a kisérlethez. Nagyon figyelj azonban, hogy csak a kisérleti alany egyen abból az ételből, semelyik másik ne nyaljon bele. Néhány nap alatt kiürül a cica szervezetéből ez az adalék, és ha nem ő volt a tettes, akkor belecsempészheted a következő cica reggelijébe. És így tovább, amíg meg nem találod a tettest.

 

 

Mivel takarítsd le?

 

 • semmiképpen ne használj ammónia tartalmú tisztítószert. Mivel a pisi is azt tartalmazza, úgy érezheti a cica, hogy egy másik ismeretlen macska rájelölt az ő jelölésére. Kénytelen lesz felfrissíteni azt
 • elsőként használj ecetes vizet. Ez eléggé elnyomja a szagot
 • előfordul, hogy az ecetes víz kevés. Ilyen esetben jöhet valami mentholos illat (szájvíz), vagy molyírtó spray (írja a haziallat.hu)
 • sajnos sok lakásban található felület beissza a nedvességet (szövet, beton, szivacs, cserép, fúga stb). Ezeknél sajnos hosszabb, kitartóbb hadjáratra lesz szükség. Esetleg kipróbálhatjuk Constance javaslatát. Ő már sok hasonló problémával küzdő cicatulajdonosnak segített. Azt javasolja, hogy egy bizonyos növénytápoldatot használjunk ilyen makacs esetben. EM1 effective microorganism soil conditioner néven beszerezhető mikroorganizmusokat tartalmazó oldat mélyen beivódik a felület anyagába, és „felfalja” a pisiszagért felelős anyagokat. Mindig próbáld ki használat előtt! Mivel enyhén barnás színű, fehér felületen sajnos nyomot fog hagyni, de barnás színű vagy tarka anyagoknál tartós megoldást jelenthet. 1:50-es higításban alkalmazva először fura savanykás szagot érezhetsz, de ez 2-3 nap alatt megszűnik.

 

 

Összefoglalva a macska jelölés problémát

 

A fentiekből nagyon jól látszik, hogy a macskák nem pimaszságból, vgay haragból jelölnek. Nagyfokú félelmet, aggodalmat éreznek, és kétségbeesésükben piszkítják össze a lakásunkat. A fenti ötleteket, módszereket alkalmazva általában megoldhatjuk a problémát. Ugyanakkor ha semmi nem segít, érdemes lehet igénybe venni egy macska pszichológus segítségét.

 

Egy azonban egészen biztos. A macska családtag (a kutya is és minden háziállat), a jelölés pedig a legtöbb esetben orvosolható. Semmi nem indokolja, hogy eltávolítsuk a macskát a lakásból, pláne az életünkből. Igyekezzünk megtalálni a megoldást, hogy harmonikus és békés örömteli egymással élés alakulhasson ki cicánkkal.