Macska alomra szoktatása

Dátum: 2019. december

Az eleinte cuki kiscicának még elnézzük, ha esetlenül, a helyét keresve az alom mellé piszkít. Hiszen a kisgyermek szobatisztaságához is idő kell, a babacicák felé is türelemmel fordulunk. Újonnan hozzánk érkező macskától sem várhatjuk el, hogy azonnal tisztában legyen a nálunk érvényes szabályokkal. Emberként is ha egy idegen lakásba érkezünk, megkeressük a megfelelő helyet a dolgunk elvégzésére. A cica is igyekszik egy számára elfogadható helyet választani. Segítsük őket abban, hogy olyan helyet találjanak maguknak, ami számunkra is megfelelő a békés együttélés érdekében.

 

Ahhoz, hogy a cicánk az általunk is elfogadott helyre végezze a dolgát elengedhetetlen ismernünk az ösztönös viselkedését. Ha sikerül figyelembe vennünk a természetben is előforduló szokásait és annak megfelelően alakítanunk az illemhelyet számára, könnyen megelőzhetjük a szobatisztasági problémákat. A családba érkező új cica is hamar megbékél, és elfogadja a körülményeket, tiszteletben tartva a lakásunk egyéb részeit.

 

Íme egy rövid tartalom, hogy valóban azt olvasd el, amit szeretnél:

 

 1. Hogyan végzik a macskák a természetben a dolgukat?
 2. A macska alom használata
 3. A cicák kreativitása nem ismer határokat még a macskaalom körül sem
 4. Hova helyezd a macska almot
 5. Milyen gyakran takarítsd az almos tálat?
 6. Hogyan előzd meg a szagokat?
 7. A macska ember wc-re szoktatása
 8. Kiscica szobatisztaságra nevelése
 9. A jelölés
 10. Összefoglalva a macskák alomra szoktatását

 

 

Hogyan végzik a macskák a természetben a dolgukat?

 

A macska természetéből adódóan territoriális állat. Minden cicának van egy területe, ami az övé, amit a magáénak vall. Ezt osztja fel különböző tevékenységek végzésére. Külön helyen eszik, máshol pihen, és ezektől teljesen elkülönülten végzi a dolgát.

 

A természetben a cica a saját területén belül egy viszonylag magasan fekvő, de mindenképpen jól belátható helyet választ WC gyanánt. Ez érthető, hiszen ilyenkor eléggé kiszolgáltatott helyzetben van. Nagyon fontos tehát számára, hogy időben észrevegye az esetleges ellenséget, be tudja fejezni a dolgát és még menekülni is legyen ideje (vagy felkészülni a támadásra).

 

Puha, nem nedves földet, homokos anyagot keres, amibe könnyen tud lyukat ásni. Mivel a pisi is és a kaki is képes információt hordozni a többi macska számára, ezért a nem domináns macskák eltemetik a saját produktumukat. Csak az igen domináns cicák hagyják közszemlére téve, így tudatva ország-világgal, hogy ott ők az urak (itt most az úr nem fiút jelent, hanem egy rangot).

 

Általában egy helyet választ ki, ugyanakkor soha nem végzi pontosan ugyanoda a dolgát. Nekünk embereknek van erre egy helységünk, egy adott pontos helyünk, és mindig pontosan csak azt használjuk. Ez a WC. A cicák ezzel szemben mindig kicsit arrébb mennek még akkor is, amikor a pisilés után közvetlenül kakilnak is. Mindig előbb eltemetik az elsőt, majd arrébb sétálnak, lyukat ásnak a következőnek, majd azt is eltemetik.

A macska nagyon tiszta állat, a természetben pedig nem lehet „lehúzni” a produktumot. Hiába temeti be, érzékeny orrával nagyon jól tudja, hogy ott mi van és nem szeret visszamenni ugyanarra a helyre összepiszkítani azzal a földdel a mancsát. (Mi sem szívesen lépnénk bele, pláne nem nyúlnánk bele a saját produktumunkba, majd vennénk a szánkba a kezünket, hogy lenyalogassuk…)

 

Ha kijárós a cicánk könnyen megfigyelhetjük a fent leírtakat.

 

 

A macska alom használata

 

A lakásban tartott cica a macskavécét pontosan ugyanúgy szeretné használni, ahogy a természetben is tenné. Ösztönei szerint egy jól belátható de félreeső helyet keres, kis gödröt ás, majd ha végzett, betemeti.

 

Természetesen az otthonunkban nem rendelkezünk magasabb helyekkel, dombokkal, és nem is igazán szeretnénk, ha a kelleténél nagyobb területet venne igénybe eme tevékenységre. Ugyanakkor a békés együttélés érdekében igyekezzünk számára is megfelelő helyet, almos tálat és almot választani. Ebben segítségedre lehet az ideális macska WC-ről szóló cikkem.

 

A lakásban tartott cicák általában eltemetik a dolgukat, hiszen mi vagyunk a családfők. Viszont ha több cica is él egy fedél alatt, akkor szinte biztosan lesz amelyik nem takarja be rendesen. Ezzel is biztosítja a többit arról, hogy a macskák között ki is a főnök. Amíg mindez az általunk kijelölt helyen történik, nem szabad ezzel foglalkoznunk. Ez egy teljesen természetes ösztönös viselkedés a részéről, és ha ez ellen igyekeznénk tenni bármit is, csak kudarcba és frusztrációba fulladna minden igyekezetünk. Hagyjuk meg ezt a hatalmi játszmát is számukra.

 

Segíthetjük a cicát, ha amikor hozzánk érkezik csak kis területet engedünk számára. Első napokban figyeljük. Legyünk nyugodtak, ne mozogjunk hirtelen, ne csapjunk nagy zajt. Engedjük, hogy ő maga felfedezhesse a lakást. Kis idő múlva megmutathatjuk neki az illemhelyet. Hagyjuk, hogy felfedezze, tudatosítsa magában.

 

Ha véletlenül máshova sikerül, ne mérgelődjünk. Rendesen takarítsuk fel. Ha sikerül, tehetünk az almos tálba a máshova sikerült pisiből és kakiból, majd ezt is mutassuk meg a cicának. Hamar összeköti a kettőt.

 

Tegyük elérhetetlenné számára azt a helyet, amit ő szeretne használni, de számunkra nem elfogadható.

További macska alom körüli problémákért erre a szövegre kattintva olvashatsz.

 

 

A cicák kreativitása nem ismer határokat még a macskaalom körül sem

 

A lakásban tartott macskáknak sokszor nincs sok lehetősége válogatni a megfelelő illemhelyek közül, így sok cica kreatívan elégíti ki ezt az ösztönét.

 

Van olyan cica, aki pisil, majd megy egy kört, és kis idő múlva visszatér és akkor „fedezi fel az új helyet” a kakilásra is. Ha éppen kitakarítottad a cicát, akkor frusztráló lehet 5 perc múlva azzal szembesülni, hogy újra piszkos az alom.

 

Van olyan cica, aki úgy időzíti a dolgait, hogy az ember azonnal ki is tudja takarítani. A mi egyik cicánk pontosan ilyen volt. Ha elvégezte a kis dolgát reggel, utána addig nyávogott az almos tálja mellett, amíg ki nem takarítottuk. Azután jólesően rátelepedett, és hunyorogva jöhetett a nagy dolog is. Mindezt képes volt úgy időzíteni, hogy mi is otthon legyünk, tehát reggel a közvetlenül a munkába indulás előtt. Kénytelenek voltunk ezért felkelni negyed órával korábban, hogy őnagyságát kitakaríthassuk.

 

Ha alacsonyabb rangú a cica, akkor mindig elássa, betemeti a dolgát. Olykor elég esetlenül sikerül, de a szándék megvan. Ha nagyon félénk a cicánk, akkor addig nem nyugszik, amíg kicsit is elégedetlen a betakarással. Adott esetben akár 20-30 percig is képes kapirgálni, nem kevés frusztrációt okozva nekünk. Főleg ha kicsi lakásban lakunk együtt, és mindezt végig kell hallgatnunk.

 

A megoldások száma végtelen, mindenki aki együtt él cicával tudna mesélni. Sokra mosolyogva gondolunk, még több mindent pedig elnézünk szeretett cicánknak.

 

 

Hova helyezd el a macska almot?

 

A velünk együtt élő, szocializálódott macskák elfogadták a mi szabályainkat. Tisztában vannak azzal, hogy az egész csapatot tekintve mi vagyunk a dominánsak, és mi határozzuk meg az evés, pihenés és illemhely helyét. Azonban ha a macskánk számára elfogadhatatlan a választásunk, vagy bármilyen ok miatt nem tud eleget tenni a kívánságunknak, kénytelen lesz megszedni a szabályainkat.

 

 • Helyezzük el a macska almot olyan helyre, ahol a cicának is és nekünk is elfogadható. Valószínűleg a hálószobában nem szeretnéd tenni, még a konyhába az ételed közelébe sem. A cicának is fontos a nyugodt hely, éppen, ahogyan nekünk. Keressünk számára olyan helyet, ahol nincs nagy jövés-menés, nyugodtan elvégezheti a dolgát. Gondold át, melyik az a fix hely a macskaalomnak a lakásban, ami megfelel mindenkinek.
 • többszintes háznál legyen mindegyik szinten almos tál. Ezzel csomó problémát meg tudunk előzni.
 • több cica esetén legyen több helységben almos tál, ne csak egymás mellé felsorakoztatva.
 • lehet a pincében a cica WC. Neki jó, mert eltűnhet az emberek szeme elől, nyugodt hely. Figyeljünk azonban, hogy attól még, hogy nem látjuk és érezzük a szagokat ne felejtsük el kitakarítani. Amikor többszintes házban laktunk, mi is a pincét választottuk az almos tálak elhelyezésére. Sajnos sokszor elfelejtettük kitakarítani, így kénytelen volt a cicánk az almos tál mellé piszkítani. Hamarosan az egész pince padlón megtalálható lett a mulasztásunk eredménye. Akkor még csak beton volt a pince padló, ami jól beitta a szagot… alig tudtunk lemenni a bűztől, mindig nagy levegővel indultunk neki macskaalmot pucolni. Így utólag csodálom, hogy a cicánk továbbra is oda járt a dolgát végezni. Akkor még csak egy megoldást ismertem a szag megszüntetésére. Alapos Hypós fertőtlenítést követően (inkább a Hypót szagolgattuk, mint a macska pisit és kakit) kénytelenek voltunk járólappal burkolni a pince padlót… drága mulatság.

 

 

Milyen gyakran takarítsd az almos tálat?

 

Egy dolog biztos, a cica nem szeret és lehetőség szerint nem is fogja piszkos alomba végezni a dolgát. Éppen ezért mindig legyen a megfelelő mennyiségű almos tál (macskák száma plusz egy), és azt naponta legalább egyszer de inkább kétszer szedjük ki belőle a piszkos almot.

 

Ha csak ritkán tudjuk takarítani, mert mondjuk épp nyaralni megyünk, akkor megoldás lehet, ha még ennél is több almos tálat helyezzünk el. Általában etetésre szívesen megkérjük egy kedves ismerősünket, de az alom tisztítására már nem annyira. Ugyanis továbbra is kedves ismerősök szeretnénk maradni, nem várjuk el tőle, hogy a macskánk WC-jében turkáljon.

 

Természetesen ha nincs lehetőséged plusz macskatálra, akkor ideig óráig el lehet lavírozni kevesebbel is. Mindenképpen készülj fel azonban balesetekre, és semmiképpen ne okold érte a cicát. Hiszen olyat kérsz tőle, ami természete ellen való.

 

Hetente egyszer szükség lesz egy nagyobb takarításra, amikor a teljes almot lecseréled és ha szükséges kimosod a tálat. Havonta egyszer azonban mindenképpen érdemes kifertőtleníteni (nem erős illatú és semmiképpen nem ammónia tartalmú tisztítószerrel), majd teljesen megszárítani. Időről időre új tálra is szükségünk lehet.

Természetesen mindezek igény szerint elvégezhetők gyakrabban, néha talán ritkábban is. Hallgassunk a cicánk véleményére és a saját józan eszünkre ebben a kérdésben.

 

Ha egy cica nem az almos táljába piszkít, akkor annak mindig van valami oka. Erről bővebben a Miért kakil a macska az alom mellé cikkemben olvashatsz.

 

Ha mindezt soknak és megterhelőnek találjuk képzeljük bele magunkat az cicánk helyzetébe. Mi sem szeretünk egy koszos, büdös vasúti illemhelyet használni, ahol más már otthagyta a saját produktumát, bármennyire is muszáj lenne gyorsan WC-re mennünk. A cicák pontosan ugyan ezt érzik, ha koszos az almos táljuk. Emberként hiába nem is gondolnánk ezt, nekik azonban sokkal jobb a szaglásuk, így sokszorosát érzik az általunk szagolható ingerküszöbön kívüli illatoknak. Segítsük hát őket az ösztönös szobatisztaságban azzal, hogy tisztán tartjuk az illemhelyüket.

 

 

Hogyan előzd meg a szagokat?

 

A cicák is úgy működnek, mint az emberek. Ami felül be, az alul ki. Ha számára nem megfelelő ételt eszik, akkor nem várható, hogy a végtermék illatozzon. Adj olyan kaját a cicának, amitől nem lesz büdös a macska alom.

Sokan nem ajánlják az emberi ételt. A macska ragadotó, teljesen más összetételű tápanyagra van szüksége. Ha érzékeny a cicád, akkor is érdemes spec macskakaját adni neki, esetleg magadnak elkészíteni az élelt a cicád számára. Van, aki csak marketingfogásnak veszi, hogy ha rá van írva, hogy macska, akkor azt el lehet adni drágábban. Itt is érvényes, hogy nem feltétlenül a legdrágább a legjobb. Ennek a cikknek nem tiszte az ételről beszélni. Annyit szeretnék csak, hogy figyeld meg mit eszik a cica, mitől lesz rettenet a macskaalom, majd vond le a következtetést. Ezzel is hozzá tudsz járulni a macskaalom körüli szagokhoz de főleg a cicád egészségéhez.

 

 

Macska ember wc-re szoktatása

 

Sok lakásban egészen egyszerűen nincs hely több almos tál elhelyezésére. Ilyenkor igyekezzünk mindig tisztán tartani az almos tálat, takarítsuk sokkal gyakrabban. Sokszor megoldás lehet az is, ha a mi saját vécénkre szoktatjuk a cicát.

 

Léteznek már erre kapható wc-re szoktató termékek, amik nagyon kreatívan először az emberi wc tetejére helyezhető almos tálként funkcionálnak. Amint ezt már megszokta a cica, lehetőség van a közepén először kicsi, majd mind nagyobb lyukat nyitni. Így nagyfokú türelemmel és empátiával, de hetek alatt elérhetjük, hogy a cicánk a saját wc-nket használja, akár még le is húzza maga után. Ebben a videóban pontosan egy ilyen wc-re szoktató szettet használó okos cicát láthatunk.

Fontos, hogy ha a cicánk a mi wc-nket használja, mindig legyen felhajtva a wc teteje. Mindig figyeljünk erre, ha vendégek érkeznek akár többször ellenőrizzük.

 

Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy vajon mennyire higiénikus. Bevallom őszintén, jómagam eddig nem alkalmaztam ezt a megoldást, mert mindig volt elegendő hely a megfelelő menyniségű macska almostálnak, emellett mindig volt kisgyermek is a családban. Számukra nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk nyitva a wc tetejét. Hamar rájön a gyerkőc, hogy mekkora buli, talált végre vizet, amiben bármikor pancsolhat. Pakolós korszakban előszeretettel dobálnak bele mindent, amit aztán nem igazán guszta kiszedni. Megunhatatlanul izgalmas belenézni, és körbe tapogatni a lakásnak ezen darabját, majd szájába venni a kezét. Akármennyit is takarítjuk, képtelenség minden használat után fertőtleníteni a helyet. Egy dolgot tehetünk, elzárjuk a gyerek elől. Vagy eleve nem engedjük be a helységbe, vagy a wc tetejét csukjuk le.

A wc-t használó cicának pedig pont, hogy mindig nyitva kellene hagyni a wc tetejét. Így mielőtt elkezdenénk ezt a szokást kialakínai a cicánknál, gondoljuk végig, hogy mekkora az esély arra, hogy az elkövetkező jónéhány évben (amíg azt szeretnénk, hogy a cicánk a mi wcnket használja) együtt fogunk élni egy 1-2 éves kisgyerekkel. Ha a válasz igen, akkor gondoljuk át, hogyan tesszük majd a cica számára elérhetővé a wc-t, de a kisgyerektől elzárva. Nem lehetetlen, csak tervezést és körültekintést igényel.

 

 

Kiscica szobatisztaságra nevelése

 

Ha hozzánk kerül egy kiscica, az első néhány órában midenképpen figyeljük, és ha látjuk, hogy kell neki, akkor tegyük a wc-jére. Hamar rájön, mire való. Anyjuk megtanítja őket, hogy mit kell tenni, ugyanakkor ha kerti cicakölyköt szeretnénk lakásba szoktatni, lehetnek anomáliák. Jobban fogja szeretni a puha virágföldet, mint a darabosabb macskaalmot, ugyanis ez hasonlít a legjobban az általa megszokotthoz. Legyünk vele türelmesek, válasszunk apróbb szemű macskaalmot eleinte, mégha az esetleg drágább is, illetve tegyük számára elérhetetlenné a virágcserepeket.

 

Eleinte mindenképpen csak kis területet engedjünk számára bejárni (ez érvényes az hozzánk kerülő felnőtt macskákra is). Válasszunk ki egy szobát, ami elég nagy ahhoz, hogy minden szükséges lehetőséget biztosítani tudunk számára, ugyanakkor elég kicsi is, hogy időben odaérjen az illemhelyre. A kiscicák, mint ahogy a kisgyerekek képesek belefeledkezni annyira a játékba, hogy csak az utolsó pillanatban indulnak el a wc irányába. Igen lényeges, hogy hamar odaérhessen.

 

Ha látjuk, hogy keresi a helyét, elkezd kapirgálni (akár a műanyag padlót is), akkor gyengéden vegyük fel, majd vigyük az almos tálba. Sokszor ilyenkor inkább visszatartja, fenntartással fogadja a helyet. Legyünk azonban résen, hiszen az már biztos, hogy kell neki, és mivel pici még, nem tudja sokáig tartani. Hamarosan újra fog próbálkozni. Lehet, hogy csak többszöri próbálkozásunk lesz sikeres.

Gyengéden tegyük a kiscicát az almos tálba

 

Ha mégis mellé megy, próbáljuk meg úgy felszedni, hogy valamennyit juttassunk az almos tálba is belőle. Ezután tereljük újra a tál felé a cicát. Bizonyosodjunk meg arról, hogy érezte, mi van ott. Hamar összeáll számára a kép.

 

Előfordul, hogy játszani fog az alomdarabkákkal, akár még meg is rágcsálja. Es teljesen természetes, és nem kell hosszútávú következtetéseket levonnunk.

 

Előfordul, hogy korai leválasztást követően tovább fog tartani a szobatisztaságra nevelés a hozzánk kerülő kiscicánál. Legyünk vele türelmesek.

 

 

 

A jelölés

 

A jelölés a pisilésnek egy teljesen eltérő fajtája, és semmiképpen nem keverendő a szükségből végzett pisiléssel. Ezzel valójában jelzi, hogy ez az ő területe, ő itt lakik. Mint amikor mi kitesszük az ajtónkra a mevünket, kiegészítve mindenféle információval. Fiú, lány, pontosan milyen régen járt arra, épp kölykei vannak-e, vagy szeretne kiscicákat, illetve mennyire uralja a területet.

 

Érthető, hogy a területének biztosítása érdekében és a kommunikáció miatt a magasabb felületeket megjelöli. Ezt több helyen teszi, általában valamilyen bejárathoz közel, vagy a territorium határán. Ebből elég sok konfliktus származik a macskákkal tartott együttélés során, aminek nagy részét szerencsére el lehet kerülni, illetve orvosolni lehet. A jelölésről, mint macska szobatisztasági problémáról a szövegre kattintva olvashatsz.

 

Kinti cicának és a kóbor macskáknak teljesen más a természetben való területe, léteznek átfedések, a nemek is eltérő terület mérettel és minőséggel rendelkeznek. Érdekesség képpen nézd meg a BBC felmérését, amiben 10 cica útvonalát láthatod. Ezek a macsekok amúgy saját embercsaláddal rendelkeznek, mégis hatalmas területet járnak be.

 

 

Összefoglalva a macskák alomra szoktatását

 

Egészséges, kiegyensúlyozott macska alapjáratban szobatiszta. Teremtsük meg számára a megfelelő feltételeket és legyünk türelmesek vele. Semmiképpen ne fenyítsük meg, ha esetleg félresikerül a dolog, inkább járjunk utána a kiváltó oknak.

Mindenki érdeke az örömteli együttélés érdekében, hogy a cica a megfelelő helyre végezze a dolgát. Segítsük őt ebben és így az ösztöneire hallgatva hamar szobatiszta cica válik belőle.