Miért kakil a macska az alom mellé?

Dátum: 2019. december

Nagyon kétségbeejtő lehet, ha egyszer csak minden látszólagos ok nélkül a nálunk lakó már régóta szobatiszta macska hibázik az illemhely használatát illetően. Kerülhet az alom mellé, a virágföldbe, de akár még az ágyunkra, kanapénkra is termetes tócsa vagy akár egy-két hurka. Miért kakil a macska az alom mellé? Miért teszi ezt velünk a cicánk? Miért utált meg bennünket hirtelen?

Jobb esetben ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel bombázzuk magunkat egy-egy kellemetlen helyen felfedezett nedves folt láttán. Rosszabb az, ha agresszívan fordulunk a macska felé, ha netán félresikerül a szobatisztaság. Fontos tisztázni, hogy ha már van egy kialakult szokása a cicának, (és most nemcsak a szobatisztaságról, hanem gyakorlatilag bármelyik szokásáról beszélhetnék) akkor azon csak mindig nagyon nyomós okkal változtat.

 

A macska szereti az állandóságot. Akkor érzi magát biztonságban, ha kiszámítható a környezete, állandó a napirendje. Amint ez felborul, a cica valahogyan le fogja reagálni. Személyiségétől függ, hogy melyik cica hogyan viseli a változó életkörülményeket. Egy azonban biztos, nem szabad ezért haragudjunk rájuk! Akármilyen kellemetlen számunkra a cicánk megváltozott szobatisztasági szokása (hajnalban az ágy alatti produktum szagára ébredni, vagy érezni a váratlanul átnedvesedő zokninkat), ez inkább egy komoly problémára hívja fel a figyelmünket. Semmiképpen nem ellenünk irányuló bosszúhadjárat a cicánk részéről!

 

Igyekezzünk feltárni a problémát, és amennyire lehetséges szűntessük meg azt. Ezzel megszűnnek a macskaalom körüli bajok is. Legyünk türelmesek, együttérzőek és kitartóak.

A cikk folytatásáért amiben a lakás egyéb helységeiben történő piszkítást elemzem az alábbi szövegre kattintva olvashatsz: A macska mindenhova odapisil

 

Íme egy rövid tartalom, hogy valóban azt olvasd el, amit szeretnél:

 

  1. Miért nem szobatiszta a macska?
  2. Mi a szobatisztasági probléma fajtája?
  3. Miért kakil a macska az alom mellé?
   1. Belemászik, szagolgatja, majd keres másik helyet.
   2. Közvetlenül a tál mellé pottyant, kifolyik a pisi
   3. Egyáltalán nem használja, bele sem mászik
   4. Egészgéses a cica, tiszta a tál, mégis mellé sikerül
   5. Vadonat új tál, drága macskaalom, mégsem kell a cicának

 

 

Miért nem szobatiszta a macska?

 

A cicák kétféle indittatásból pisilnek, így a felmerülő problémákat is külön kell tárgyalni. Mivel más a kiváltó inger, más a probléma gyökere, eltérő lesz a megoldás is.

 

Az egyik szobatisztasági probléma a territoriális viselkedésükből adódik, amikor mindent körbe jelölnek. Ilyenkor néhány cseppet spriccelnek magas, függőleges felületre. Nagyon domináns macska pedig simán ott hagyja fedetlenül a placc közepén a termetes hurkáit. Ezzel gyakorlatilag megjelöli az adott tárgyat, szobát. Mintegy ráteszi a névjegyét. Az márpedig az övé. A leglehetetlenebb helyek egyszercsak iszonyat szagokat képesek árasztani magukból. Szerencsére sokszor van megoldás a kellemetlen jelölési szokás megszűntetésére.

 

A másik, a szükségből eredő pisilés és kakilás, ami pontosan olyan, mint amikor mi megyünk el wc-re. Ezen tevékenység a macska életét képezi, így ha együtt szeretnénk élni a cicával, mindenképpen fel kell készülnünk megfelelő minőségű és mennyiségű pisilési és kakilási lehetőséggel számukra. A cicák hamar megtanulják a macska wc használatát, főleg ha segítségükre vagyunk ebben.

 

Néhányszor azonban mellé sikerül a szobatisztaság, és hatalmas pocsolyákat, itt-ott elrejtett hurkákat fedezünk fel a lakás legkülönbözőbb pontjain. Mivel a cica természetéből adódóan nem piszkít össze-vissza, ha a lakásunkban egyszer csak felveszi ezt a rossz szokást, azt minden esetben komolyan kell venni. Elemezni kell a helyzetet, majd a kiváltó okot megszűntetni. Ebben lesz segítségedre ez a cikk. (A kakilási és szükségből eredő pisilési problémákat egy kalap alá veszem, hiszen azonos a cél, és jóesetben a helyszín is hasonló.)

 

 

Mi a szobatisztasági probléma fajtája?

 

Amikor hozzánk kerül egy új cica mindig legyünk vele türelmesek. Figyeljük néhány napig, segítsük őt a lakás felfedezésében. Ne haragudjunk rá, ha eleinte nem az általunk kijelölt helyre végzi a dolgát. Idegen neki a terület, még frusztrált a cica. Ha biztosítjuk neki az állandóságot, a nyugalmat, hamar megnyugszik, és a megfelelő helyre fogja végezni a dolgát.

 

A szükségből eredő szobatisztasági problémákat két részre osztom, és külön tárgyalom. Egyik rész, amikor az almos tál környékén, azonos helységben történik a piszkítás. Ez az egyszerűbb eset a probléma megszűntetsének érdekében.

A másik, amikor nem az almos tál környékére, hanem gyakorlatilag bárhova a lakásban végzi a cica a dolgát. Ilyenkor nehezebb a dolgunk, de egyáltalán nem esélytelen!

Nézzük sorban.

 

 

Miért kakil a macska az alom mellé?

 

Akármennyire is kellemetlen számunkra, esetben könnyebb dolgunk van. Azonban fontos megérteni, hogy a cicánk gyakorlatilag elfogadja a helyet, amit választottunk számára, azonban valami miatt nem tudja, nem akarja használni a macskaalmot (írja a Házi Patika internetes portál). Ha már eddig szobatiszta volt a cica, és mindig a kijelölt helyre sikerült a piszkítás, akkor először is gondoljuk át, hogy most miben változott meg a szituáció.

 

 

Belemászik, szagolgatja, majd keres másik helyet.

 

Sokszor azért piszkít az almostálja mellé, mert nem találja elég tisztának. Mivel a természetben sem végzi mindig pontosan ugyanoda a dolgát, így ha otthon ott marad a szag (netán maga a produktum is), akkor kénytelen keresni egy másik helyet magának. Nem szívesen lép bele a saját piszkába, még pontosabban egyáltalán nem fog belelépni ha csak teheti.

Megoldás: Tartsuk tisztán ugyanúgy, ahogyan a saját fürdőszobánkat is tisztán tarjuk. Ha kell naponta többször takarítsuk. Hetente végezzük el a teljes alomcserét, néhány hetente pedig egy fertőtlenítő mosást, ami után alaposan megszáradhat az almos tál. Macskánként egy plusz egy almostálra lesz szükségünk. (tehát 3 macskánál 3+1, azaz 4). Ha nincs lehetőségünk ennyi tálat elhelyezni, ideig óráig el lehet lavírozni kevesebbel is, azonban mind n esetben gyakrabban takarítsuk ilyenkor.

Türelemmel a saját wc-nket is be lehet fogni cica wc-nek. sok türelemmel és empátiával próbálkozzunk, és ne éljük meg kudarcnak, ha nem sikerül. Nem mindegyik cica fogadja el az ember wc-t, nem várhatjuk el tőlük.

 

 

Közvetlenül a tál mellé pottyant, kifolyik a pisi

 

Belemászik ugyan, de a popsija kilóg, így bár használja az almot, de az mindig mellé megy. Betakarni sem tudja, még akár véletlenül bele is lép és hordja szét a lakásban.

Megoldás: elemezzük a problémát. Lehet, hogy kinőtte a tálat a cica. Ha túl kicsi neki, nem tudja úgy felvenni a kényelmes ürítési testhelyzetet, hogy a hátsója ne lógjon ki a ládából. Mindig válasszunk a cica méretének megfelelő nagyságú almos tálat. Ami megfelel egy néhány hetes cicának, az egy felnőtt macskának már nagyon kicsi.

 

Válasszunk a cica méretének megfelelő almos tálat

 

Egyáltalán nem használja, bele sem mászik

 

A környéken végzi el a dolgát, de nem a tálban. Ez általában akkor fordul elő, ha valami miatt nem tudja használni. Lehet ez testi probléma, de lelki gond is. Például idősebb a cica és nehéz számára egy magas falú almos tálba beugrani. Ugyan fiatal a cica, de van valamilyen mozgásszervi fájdalma. Kiscica még és magas a tálca fala.

Megoldás: ha testileg nem képes használni az almos tálat, akkor válasszunk olyat, amibe kényelmesen bele tud mászni, vagy ugrani a macskánk. Figyeljük meg, mit csinál, milyen testhelyzetet vesz fel ilyenkor. Látni lehet rajta, ha fájdalmai vannak. Ez esetben haladéktalanul vigyük állatorvoshoz, ne hagyjuk szenvedni. Amíg meggyógyul biztosítsunk számára alacsonyabb falú, könnyebben megközelíthető, nagyobb méretű almos tálat.

 

 

Egészgéses a cica, tiszta a tál, mégis mellé sikerül

 

Előfordul, hogy magát a tálat nem fogadja el a cicánk. Igen jellemző ez a manapság divatos fedett macskaalmos megoldásoknál. Gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy macska hordozó, de lyukak nélkül az oldalán. A természetben a macskák szeretik belátni a környéket amikor a dolgukat végzik. Fontos számukra, hogy hamar észrevegyék az ellenséget, és fel tudjanak készülni a fogadására. Ezt az ösztönüket megtartják a lakásban is, így előfordulhat hogy nem szívesen fogja használni a fedeles almos tálat, vagy ha olyan a tál elhelyezkedése, hogy a cica nem látja be a környéket. Egészen egyszerűen nem érzi magát biztonságban, feszült lesz. Az illemhelyen pedig csak ellazultan lehet produkálni.

 

Ez a jelenség sokkal jobban megfigyelhető, ha több cica is van a lakásban. Ha például az egyik aktívabb, vagy egyszerűen genyább, képes lesben megvárni amíg a másik végez. Amint az a dolgát végezve kilépett a wc-ről, azonnal ráugrik. Akár még a cica wc tetején is képes várakozni egy jó baráti birkózás érdekében. Az éppen a wc-n lévő cica persze hallja ezt. tisztában van vele, hogy a környéken várakozik a társa és csak arra vár, hogy lecsapjon rá. Képzeljük magunkat a cica helyébe. Így nem lehet nyugodtan wc-zni, nekünk sem sikerülne.

 

Megoldás: ne használjunk fedeles almos tálat, vagy legyen átlátszó a fala. Foglaljuk le a másik cicát, biztosítsunk számára izgalmas teret. Van aki ilyen esetben hoz egy harmadik macsekot a házhoz, így amíg ők ketten egymással vannak elfoglalva, addig a a harmadik nyugodtan elvonulhat az illemhelyre.

 

 

Vadonat új tál, drága macskaalom, mégsem kell a cicának

 

A macskák szeretik az állandóságot életük minden területén. Ha egyszer megszokták az illemhelyüket, ferdén fognak nézni minden újításra. Náha elkerülhetetlen, hogy lecseréljük az almos tálat, vagy kicsit áthelyezzük azt. A megszokott macskaalom sem biztos, hogy mindig kapható, kénytelenek vagyunk másikat beszerezni.

Fontos tisztában lennünk azonban azzal, hogy ezzel esetleg szobatisztasági problémát válthatunk ki a cicánknál. Egyes macsekok még az almos tál színének megváltozását is fenntartással veszik (kottára ugyanolyan tálat sikerült beszereznünk, ugyanoda tettük, ugyanaz a macskaalom, csak a tál színe más).

 

Megoldás: ilyen esetben előre kell gondolkoznunk, és ha módosítani szeretnénk idejekorán megkezdeni az előkészületeket. Egyszerre csak egy dolgot változtassunk. Tehát vagy az almos tálat, vagy az almot, vagy a helyszínt módosítsuk kissé.

Igyekezzünk ugyanolyan tálat vásárolni, mint amilyen a régi volt, de legalább nagyon hasonlót. Ha van lehetőségünk vehetünk egyszerre több ugyanolyat, így letudva néhány évre ezt a problémát.

Ha kénytelenek vagyunk másik almot vásárolni, akkor eleinte megoldás lehet, ha keverjük a régivel, majd mindig növelve az új alom arányát szépen lassan áttérhetünk a régiről. Itt is fontos az előre gondolkozás, tehát még mielőtt teljesen elfogyna a régi alom szerezzük be az újat. Így amíg tart a régi apránként bele lehet adagolni az újat.

 

Az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak nem tetszik neki a tál, vagy a macskaalom. Ezt sajnos csak adott esetben hosszú kísérletezéssel tudjuk megoldani. Rengeteg féle, fajta megoldás található, az ideális megoldást csak ti találhatjátok meg együtt. Segítségképpen olvasd el egy másik cikkemet az ideális macska wc-ről a szövegre kattintva.

 

 

A cikk folytatásáért amiben a lakás egyéb helységeiben történő piszkítást elemzem az alábbi címre kattintva olvashatsz:

A macska mindenhova odapisil