Két cica egy lakásban

Dátum: 2021. január

A két cica egy lakásban sok örömöt hozhat az életedbe, és sok esetben a macskáknak is előnyére válik. Ugyanakkor kihívásokat is jelenthet, ha több cica él együtt. Kiváltképpen, ha a két cica nem ismeri egymást, hanem a második később kerül hozzád.

 

 

Miért legyen két macska egy lakásban?

 

Sok gazdi úgy érzi, hogy unatkozik a cicája, amíg ő nincs otthon. Sajnálja, szeretne valami megoldást találni, mert nem szeret belenézni a cica szomorú szemeibe. Úgy gondolja, jó ötlet lehet egy második macskát befogadni. Valóban a macskatársaság igen jót tehet az unatkozó cicánknak. Kis körültekintéssel és türelemmel a cicák össze tudnak szokni, mégha nem is lesznek kebelbarátok, tudják, hogy számíthatnak egymásra.

 

 

Két cica egy lakásban = dupla annyi eszköz, dupla annyi munka?

 

Igen is, meg nem is. Van, amiből duplázni kell, sőt! De sok mindent közösen tudnak használni. Ha pedig az unalomból összetörött dísztárgyakat vesszük számításba, azokat könnyen lehet, hogy ezentúl felváltják a fogócskázás során levert dísztárgyak. A végeredmény a dísztárgyaknál egyenlő.

 

 

Mit tehetsz, hogy megkönnyítsd az első napokat?

 

Ha van lehetőség új cicát választani, akkor kicsit meg tudod könnyíteni a régi cicád helyzetét. Hasonló a hasonlóhoz vonzódik. Ha a régi cicád pörgős, aktív, keress ilyen cicát második macskának. Tapasztalatom szerint azonban, miután lecsengett a kezdeti morgásos, egymásra fújásos időszak, még a nyugodtabb macskák is szívesen fogócskáztak az aktívabb, fiatalabb társukkal, és az aktív cica is nyugodtabban viselkedett. Kicsit közeledett egymáshoz a két véglet.

 

 

Fiatal, vagy idősebb macska legyen az új társ?

 

Jó ötlet, ha fiatal, vagy kiscicát hozol társnak az idősebb mellé. Egyrészt a kölyök állatok a legtöbb felnőtt szemében tilos bántani, legfeljebb nevelni szabad. Tehát a nagyobb csatáknak így elejét veheted. A fiatal cica könnyebben is alkalmazkodik. Ha pedig vehemensebb, pörgősebb családból származik, akkor könnyen lehet, hogy már megszokta a pofonokat és a fújkodást, nem fogja lereagálni a nagy műsorát, ami így érdeklődés hiányában lassan el fog maradni.

Meggondolandó, hogy ne egy, hanem két kiscicát hozz, főleg ha nagyon nagy a korkülönbség a régi és az új(ak) között. Kiváltképp, ha van lehetőséged testvérpárt befogadni. Ők zavartalanul el tudnak játszani, a régi cica pedig bekapcsolódik, ha akar, mégis több inget kap anélkül, hogy fel kelljen adni az eddigi függetlenségét.

Nálunk előfordult olyan több ízben is, hogy idősebb cicát kellett örökbe fogadnunk. Az a tapasztalatom, hogy az időseb macskák bár lassabban, de be tudnak illeszkedni a csapatba. Talán nem lesznek soha puszipajtások, de kialakul a hierarchia idővel. Az eleinte gyanakvó új szenior cicához legyél türelmes és biztosíts számára olyan időt, amikor csak vele foglalkozol, persze úgy, hogy a másik ne legyen féltékeny ezért.

 

 

Mire készülj, mielőtt odaköltözik az új cica?

 

Az új jövevényre fel kell készülnöd. Lelkileg is és ami a felszerelést illeti szintén.

 

Legyen külön hely enni, inni

Akár eleinte messze is teheted egymástól az etető tálakat. Ahogy összeszoknak, és elkezdenek egymás táljából is enni, akkor közelebb teheted fokozatosan. Mégis csak jobb, ha egyetlen helyen vannak a tál mellé kicsámcsogva a macskatáp darabok.

Itató tálból is lehet eleinte kettő. Bár a macskák találékonyak és képesek a kádból, mosdóból, elöl felejtett vizes poharakból, akváriumból is inni, mégis eleinte talán jó megoldás, ha külön saját helyük van, ahol ihatnak.

 

Legyen hely aludni

Igyekezz eloszlatni a féltékenykedést. A régi cicának maradjon meg a helye. Ha eddig a párnádon aludt, engedd oda őt továbbra is, akár úgy, hogy a másik cicának tilos eleinte a párnád. Ez biztonságot ad a sértett félnek.

Nappali pihenőhelyek számát is növeld meg, legyen helye mindkét cicának teljes nyugalomban elvonulni és pihenni egyet.

 

Elegendő almos tál

Almos tálból ha eddig egy volt, mindenképpen kell még egy, de ha van hely, eleinte akár kettő is, egymástól távol. Készülj fel, hogy eleinte gyakrabban kell takarítani az almos tálakat. A pisi, kaki mind territoriális jelzés a macskáknak. Ha az új cica pisil, akkor gyakorlatilag egyúttal azt is jelzi, hogy ez az ő területe. Ezt a régi cicánk nem nézi jó szemmel, gyorsan neki is sürgős dolga akad ugyanabban az almos tálban. Ha csak két cseppet sikerül kipréselni, akkor is. Ez a rutin úgy tűnik kikerülhetetlen.

 

Legyen hely karmolászni

A karomélezés is területkijelölésnek számít. Könnyen elképzelhető, hogy a régi cica hirtelen ott is elkezd karmolászni, ahol eddig nem tette. Könnyen lehet, hogy ez valami illegális hely, például a fotel karfája. Ne engedd neki ezt szokássá fajulni. Szerezz be még kaparási, jelölési helyet.

 

 

 

Készülj úgy, hogy egy ideig a lakásban kell maradni

 

Az új cica ahogy megérkezik, lassan fedezi fel a környezetét, mindig nagyobb és nagyobb területet birtokba véve. Az első hetekben ne engedd ki a cicát, előbb szokja meg a négy fal között. Ismerje meg a hangokat, neszeket, szagokat. Az első kiengedést szintén igyekezz úgy időzíteni, hogy ott lehess te is. Valószínűleg nem fog messze menni. Hagyd nyitva a ház ajtaját, hogy az első riadalomra visszaszaladhasson a biztonságot jelentő falak közé. Esetleg a cicapóráz is megoldás lehet, ha forgalmas helyen laksz.

 

 

Végre itt van!

 

Elérkezett a nagy pillanat, végre megérkezett az új cica!

Talán az lenne az ideális megoldás, hogy az első napokban te is ott legyél velük. Így ki tudod elégíteni az új cica igényeit, gyorsabban felfedezed, hogy milyen a temperamentuma, hol szeret aludni, nézelődni és ennek megfelelően alakíthatod a lakást. A régi cicát pedig biztosíthatod a szeretetedről. Jelenléted biztonságérzetet nyújt számára.

Először egymás szagával ismertesd meg őket. Ehhez elegendő egy darabka textil, amivel az új cicát végig simogatod, majd megmutatod a régi cicának, és fordítva. A hordozóban lévő plédet is használd fel egy pihenő helyen, így a lakásban érezhető lesz az új cica pihenéshez való joga is.

Engedd össze őket. Hagyd, hogy felfedezzék egymást. Nem kell lefogni, nem kell hozzáérni egyikhez sem. Ezek mindenki számára feszült pillanatok.

Első találkozáskor figyeld őket, te pedig mindenképpen maradj nyugodt. Nem kell beleszólni, vagy noszogatni őket. Hagyj nekik időt és teret, húzódj távolabb, de maradj a közelben. Csak akkor avatkozz be, ha valóban vészhelyzet van, de ez nagyon ritka.

 

 

Mikor ne legyen két cica egy lakásban?

 

Van, amikor nem fér meg két macska egy lakásban. Ahogyan mi emberek sem szeretjük bármelyik másik ember társaságát, úgy a cicák is, ha tehetnék, megválogatnák a lakótársaikat. Minden macskának más a temperamentuma, más a mozgásigénye. Olyan cicát találni társnak az otthoni macskánk mellé, amelyik teljesen hasonlít hozzá, tű a szénakazalban.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy nem is szükséges, hogy hasonló vérmérsékletű legyen a két cica. Némi körültekintéssel zökkenő mentesebbé tehetjük az összeszoktatást.

Egy új cica beköltözése a régi cicának hatalmas stresszt okozhat. Főleg, ha sokáig lakott egyedül, nem érintkezett más macskákkal. Ilyenkor ideiglenesen felvehet rossz szokásokat, amiről lejjebb olvashatsz.

Ha nincs lehetőséged ivartalanított cicát örökbe fogadni, vállalnod kell a műtét költségét. A kandúrok előszeretettel uralkodnak a nőstények felett, ráadásul egy éven belül hatványozódhat a macskák száma a lakásban. Válassz körültekintően, ha pedig nincs lehetőséged erre, akkor készülj az ivartalanítás költségeire.

 

 

Számíts balesetekre amikor két cica egy lakásba költözik

 

Az alom mellé pisil, vagy bárhova a lakásban, rongálni kezd, többet bújuk, többet, vagy kevesebbet eszik. Ezek általában ideiglenes viselkedési problémák, és néhány nap, esetleg egy-két hét alatt elmúlnak. Ha még ezután is fennállnak ezek a negatív viselkedések, kérd ki egy állatorvos véleményét, esetleg keress fel egy macskapszichológust.

Eleinte furcsa hangon kommunikálhatnak. A régi cicád olyan hangokat használhat, amiket nem ismersz. Tudnod kell, hogy a macskák egymás között sokkal kifinomultabb eszközökkel kommunikálnak, mint az emberrel. Például egymáshoz nem nagyon szoktak nyávogni. Valószínűleg a régi cicád teljesen új oldalát ismered majd meg, ahogy felfedezik az együttélést.

A későbbiek során is bármikor előfordulhatnak morgások, odacsapások. Ezek általában nem komolyak, és csak figyelmeztetést szolgálnak. „Hohó, most nem vagyok olyan hangulatban, hogy szaladgáljak veled, hagyj békén!” Általában a másik megérti és talál magának valami más elfoglaltságot.

 

 

Legyél türelmes, és adj nekik lehetőséget összeszokni. Valószínűleg nem fogja magát annyira egyedül érezni a cicád, még akkor sem, ha megtartják az új macskával a távolságot.