Macskára veszélyes tárgyak a lakásban

Dátum: 2021. június

Még a leggondoskodóbb cicagazdinál is előfordulhatnak macskára veszélyes tárgyak a lakásban. A cicák nagyon kreatívak, bármi lehet veszélyes számukra, ezért mindig oda kell figyelni rájuk, azonban van néhány gyakori veszélyforrás, amikre odafigyelve nagyban csökkenthetjük a balesetveszélyt.

 

 

Macskára veszélyes szobanövények

 

A legtöbb szobanövény veszélyes lehet a macskákra még akkor is, ha előszeretettel rágcsálják őket. Igyekezz kevésbé veszélyes növényeket tartani otthon, illetve biztosíts a cicának elegendő neki való füvet (macskafű, vagy vetett fűmag), amivel kielégítheti a friss zöld iránti igényét. Itt utána tudsz nézni, hogy melyek a veszélyes növények(angol nyelvű, de képekkel, így könnyen felismerhetőek a növények). Itt pedig az én Macskára veszélyes növények cikkemet olvashatod.

 

 

Nyitott ablakok, bukó ablakok

 

A nyitott ablakon a hancúrozó macska könnyen kiesik. Ha bukóra van nyitva az ablak, és megpróbál kiugrani rajta, akár az életét is veszheti, ahogyan beszorul. Hihetetlen veszélyes, sosem szabad bukó ablakot nyitva hagyni, ha a cica könnyen meg tudja közelíteni!

 

 

Erkélyek

 

Mindannyian tudjuk, hogy a macskák kitűnően tudnak egyensúlyozni. Magabiztos légtornászok, és ezt tudják is magukról. Elegendő egy hűvösebb párás nap, vagy kis eső, és az erkélykorlát azonnal csúszóssá válik. A cica magabiztosan felugrik, hiszen már annyiszor járt ott, de nem számít arra, hogy csúszni fog a korlát, hiszen nem tud következtetéseket levonni. Nem rakja össze, hogy esett az eső, csúszni fog a korlát. Erra csak az ember képes. Megcsúszik és könnyen leeshet.

De nem kell mindent az időjárásra fogni. Elegendő egy tapasztalatlanabb cica, aki egy madarat, vagy legyet lát, ami után utána kap, és máris a több emelet mélység tátong alatta.

 

 

Veszélyes tárgyak a kábelek, vezetékek is

 

Ki ne ismerné a Karácsonyi vakáció filmet, amikor a cica a fotel alá húzza a karácsonyfa izzósorának vezetékét. Ahogy Clark bedugja a konnektorba a kirántott dugót, az áram megcsapja a cicát. Bár a film egy paródia és ilyesmi nem gyakori, mégis a cicák előszeretettel rágcsálják meg a kábeleket. Ha utána használni szeretnénk, esetleg minket ráz meg az áram. De ne legyen ekkora a baj. Én nem tudom összeszámolni, hány fülhallgató, telefontöltő és egyéb kábelt rágcsáltak már meg a cicáim az évek alatt.

 

 

Igen veszélyes tárgyak a kötelek és a fonalak

 

A madzag, a cérna, szalagok lenyelve életveszélyesek lehetnek a cica számára. Ha a cérnát a tűpárnából húzta ki, vagy egy leesett és rég elfeledett varrótűt talál meg, az szintén súlyos belső problémákat okozhat. A legjobb vigyázat ellenére is előfordulhat és állatorvos segítségére van szükség! Az első Maine Coon cicám, Bikfic valahogyan kinyitotta a varrós dobozomat és egy cérnával elkezdett játszani, aminek a végén tű volt. Lenyelte a tűt, én csak a szájából kilógó cérnát láttam már. Szaladtunk az állatorvoshoz, ahol elkábították a cicát, megröntgenezték, és kiderült, hogy hatalmas szerencséjére a nyelvébe fúródott a tű, és nem ment mélyebbre. Hatalmasra feszítették a száját, és ki tudták szedni a tűt.

Az erősebb fonalak a macskára tekeredve vérkeringést is elszoríthatják, vagy akár fulladást is okozhatnak.

 

 

Nylon zacskók és cellux

 

Sok cica szereti megrágcsálni a csomagolócelofánt, vagy a nylon zacskókat. Néhány állatorvos szerint ez hiánybetegségre utal, mások szerint rossz szokás. A lényeg ugyanaz. Lenyelheti a lerágott műanyag darabokat, amit a legjobb esetben kiöklendezik, mintha macskaszőr lenne. Rosszabb esetben tovább halad az emésztőcsatornán és akár orvosi kezelésre is szüksége lehet. Ha ilyet tapasztalsz, hívd fel az orvost.

 

A celluxnál a szituáció hasonló, mint a nylon zacskókkal. Nem tudom, miért, talán a ragasztó íze lehet édeskés, de egyes cicák rajonganak a celluxért.

 

 

Befőttes gumik, hajgumik, fültisztító pálcikák, fogselyem

 

Aki egy macskával él együtt, bizony állandóan hajgumi, befőttes gumi hiányban szenved. Egészen addig, amíg egy nagyobb takarítás, vagy festés során nincsenek elmozgatva a bútorok, és a komplett többévnyi gumigyűjtemény napvilágra nem kerül.

Valóban cuki, ahogy egy macska játszik a befőttes gumival, azonban lenyelve ezek is súlyos bélproblémákat okozhatnak.

 

Macskára veszélyes a befőttes gumi is

 

 

 

Apró magvak, füldugók

 

Apró magvakat lenyelve félrenyelhetik, fulladást okozhatnak. Ha mégis sikerül lenyelni, emésztési problémák lehetnek. Milyen ételek jelentenek még veszélyt a cicákra? Olvasd el a Macskára mérgező ételek című cikkemet.

 

A füldugókkal hasonló a helyzet. Igyekezz ezeket a cica számára nem elérhető helyen tárolni.

 

 

Kifejezetten veszélyes tárgyak a mosó- és szárítógépek

 

Sok cica szeret ücsörögni a mosó illetve a szárítógépekben. Nem is csoda, hiszen meleg, viszonylag zárt, csendes hely. Igazi cicának való kuckó lehetne. Ha a gazdi nem figyel, könnyen a cicával együtt indíthatja be ezeket a gépeket. Egy Natasa nevű cica túlélt egy 35 perces mosási ciklust, de a legtöbb macskának nincs ekkora szerencséje.

 

 

Kihúzható kanapék és fotelek, ágyneműtartók

 

Sok cica szereti befészkelni magát a legszűkebb helyekre. Ha van nálatok kihúzható lábtartós fotel, vagy a vendégágy egy kihúzható kapané, mindig ellenőrizd, hogy nincs-e cica alatta, mielőtt visszatolod eredeti méretére a bútort, vagy lecsukod az ágyneműtartót.

 

Könnyen beszorul a cica a kanapé mögé

 

 

 

Nyílt láng

 

Gyertya, gáztűzhely, kerti grill. A cicák szeretik a meleg helyeket, képesek túlságosan is közel kucorodni a parázshoz.

Más téma a gyertya. A cica alapvetően kerüli a tüzet, de ha a dohányzó asztalra tett romantikus gyertya mellé felugrik a cica, óhatatlanul is belelóghat a farka a tűzbe, ami egy pillanat alatt lángra kap. saját tapasztalat. A cicának nem történt baja, de iszonyú büdös égett macskaszőr szag lett a szobában. A teljes sztorit elolvashatod a Macskabiztos romantika bejegyzésben.

 

 

Dekorációk

 

Legyen szó bármilyen ünnepről akár húsvét, karácsony, születésnap, szeretjük feldíszíteni a lakást. Ezek a többnyire műanyag és üveg díszek hihetetlen veszélyforrás a cicákra nézve.

 

 

Szemetes kuka

 

A szemetes kuka sok cica számára lehet vonzó. Szeretnek kutatni, turkálni, ha még finom illata is van, valószínűleg megpróbál a kukába mászni. Azonban nemcsak a finom illatos szalámi csomagolást dobjuk ki, bár ez önmagában is veszélyes a cicákra nézve. A szemetesben lehetnek éles tárgyak, vagy egyéb cicára veszélyes dolgok. A legjobb, amit tehetsz, ha elzárva tartod a szemetest, vagy legalább tetőt teszel rá, amit nem tud könnyen lelökni a cica.

 

 

Háttámlás székek

Sok cica szeret bohóckodni a támlás székeken. Felugrik, a saját farkát vadássza, másik cicával fogócskázik, vagy csak ennivalót kunyerál. Ha nem stabil a szék, vagy a cica túl nagy lendülettel ugrik rá, felborulhat, és ráeshet a macskára. Komoly sérülések, akár csonttörés is lehet a vége.

 

A cicákra veszélyesek lehetnek a támlás szépek

 

 

 

A lista koránt sem teljes. Minden cica hihetetlenül kreatív, és bármivel képes aját magára bajt hozni. Természetesen minden cica más és más, nem szabad általánosítani. Mégis, igyekezni kell ezentúl más szemmel tekinteni a lakás berendezésére és lehetőleg elkerülni a macskára veszélyes tárgyak beszerzését.