Macskára mérgező ételek

Dátum: 2020. november

Vajon macskára mérgező ételek kerülnek az asztalunkra? Sok cica előszeretettel válogat a mi étlapunkról, azonban ez nem azt jelenti, hogy amit megeszik, számára is annyira tökéletes táplálék, mint nekünk. Egyes ételek, amik minket egészségesebbé tesznek, esetleg rajongunk értük, mert finomak, a macskákra egyenesen veszélyesek lehetnek.

 

Szerencsére nem minden esetben van ez így, és természetesen számít az elfogyasztott mennyiség és a gyakoriság is. ugyanakkor érdemes néhány emberi fogyasztásra szánt ételtől megkímélni a cicánkat, még akkor is, ha sóvárgó tekintettel nyávogva követeli az adagját.

 

Tartalom, hogy azonnal megtaláld, amire kiváncsi vagy:

 1. Milyen macskára mérgező ételek találhatók a konyhánkban?
  1. Hagyma és fokhagyma
  2. Csokoládé
  3. Cukor
  4. Alkohol
  5. Koffein
  6. Csontok és csontszilánkok
  7. Tej és tejtermékek
  8. Élesztő
  9. Rágógumi
  10. Cseresznye/meggy és egyéb magok
  11. Gyógyszerek
  12. Gyümölcsök, zöldségek
 2. Hogyan előzheted meg, hogy macskára mérgező ételek kerüljenek a cicád közelébe?

 

 

Milyen macskára mérgező ételek találhatók a konyhánkban?

Az alábbiakban felsorolok néhány ételféleséget, amelyek macskákra mérgezők lehetnek. Fontos tudni, hogy a felsorolt hatások egyáltalán nem általánosak. Mindegyik cica eltérően reagál az egyes élelmiszerekre. Van, amelyik például él-hal a tejért és semmi problémája vele, a másik messze elkerüli és a szagát sem bírja, a harmadik imádja, de hasmenése lesz tőle.

Én általában úgy szoktam a saját ennivalóinkat adni a cicáimnak, hogy tudatában vagyok, mit adtam nekik, és figyelem őket. Természetesen elkerülöm a fő probléma okozókat.

 

Hagyma és fokhagyma

Mind a hagyma, mind a fokhagyma mérgező lehet a macskák számára, és súlyos emésztőrendszeri problémákat okozhat. Ennek ellenére néhány cica él-hal a hagymáért, a teraszon lévő snidlinget is előszeretettel nassolja valamelyikük. Én már csak a lerágott hagymavégeket látom, amikor a családi vacsorához lépek ki a teraszra kis fűszerért.

 

Csokoládé

A csokoládé tartalmaz teobromint, ami mérgező lehet a macskák számára és súlyos idegrendszeri tüneteket okozhat. A csokit és általában a cukros ételeket én sem szoktam adni, mivel nem tudnak fogat mosni. Szerintem a csoki és a cukrok általában a fogaik romlásához vezetnek. Persze ez az én véleményem, és nem orvosi vélemény.

 

Cukor

Afent említett fogproblémákon túl a cicák a természetben nem igazán találkoznak ennyire instant cukorral, mint a mi kristálycukrunk. Van ugyan az egér vérében is cukor, de mellette rengeteg más tápanyag is. Olvasd el, hogy miért ideális táplálék az egér a cicáknak?

Sajnos sok macskatáp is tartalmaz cukrot, ami talán nem teljesen egészséges a cicák számára, de még egyszer, ez az én véleményem, és nem megalapozott.

 

Alkohol

Az alkohol fogyasztása súlyos mérgezést és akár életveszélyes problémákat is okozhat a macskák számára is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy például a szájában egy sebet nem lehet alkohollal lefertőtleníteni, amíg az állatorvoshoz nem érünk. Ez annyit jelent, hogy ők még érzékenyebbek az alkoholra, mint az emberek.

 

Koffein

A koffein tartalmú italok és ételek, mint a kávé vagy energiaitalok, veszélyesek lehetnek a macskák számára, és szívproblémákat okozhatnak. Persze itt is a rendszeresség és főleg a gyakoriság a szempont. Ha a cica elcsen a táskánkból egy kávés csokit, semmi súlyos baja nem lesz valószínűleg.

 

Csontok és csontszilánkok

Könnyen megvághatják a macska emésztőrendszerét. Ez számomra örök dilemma. Tény, hogy például a disznócsont túl kemény a cicáknak. A pulykacsont is az, de a fiatal csibe csontot már szívesen elrágcsálja. Valójában a természetben is eszik csontot a macska. Én arra figyelek, hogy a csirke alsócomb szúrós csontját ne adjam oda nekik, illetve igyekszem a közelben lenni, amikor csont van előttük. Néhányszor beakadt a foguk közé a csontszilánk.

 

Tej és tejtermékek

Bár sokan gondolják, hogy a macskák szeretik a tejet, sok macska laktóz érzékeny, ezért a tej és tejtermékek és emésztőproblémákat okozhatnak. Ez azonban egyáltalán nem mindegyik cicánál van így. A boltban kapható cicatej is okozhat hasmenést, és a laktózmentes tejben is van tejfehérje, amire szintén érzékeny lehet a cica. Itt olvashatsz bővebben arról, hogy ihat tejet a macska, vagy inkább ne.

 

Élesztő

Az élesztő fogyasztása a macska gyomrában erjedéshez vezethet, ami súlyos gázokat és emésztőrendszeri problémákat okozhat.

 

Rágógumi

Bevallom, amikor megláttam, hogy valaki rágót ad a cicának, elképedtem. Aztán rájöttem, hogy akár játékból, kíváncsiságból is hozzájuthat, egyáltalán nem biztos, hogy a gazdi a felelőtlen. Amellett, hogy a rágóban lévő cukor vagy édesítőszer eleve káros a cicáknak, komoly fulladásveszéllyel is jár. Nem beszélve az emésztőrendszeri súlyosabb problémákról.

 

Cseresznye/meggy és egyéb magok

Bár nem kifejezetten ennivaló, és nem is mérgezés, mégis előfordulhat a cicás lakásban. A cicák, főleg a kisebbek szívesen játszanak a magvakkal, a szájukba veszik, dobálják. Ezek a magok annyira kicsik, könnyen lenyelhetik, vagy meg is akadhat a torkukon.

 

Gyümölcsök, zöldségek

Néhány cica előszeretettel rágcsál zöldséget, illetve falatozik a gyümölcskosárból az étkező asztalon. Nem mindegyik cica gyomra bírja, bár konkrétan nem jellemző, hogy mérgező lenne rájuk nézve.

 

Gyógyszerek

Az ember számára készült gyógyszerek általában veszélyesek a cicákra. Mindig kérd ki állatorvos véleményét, és tarts otthon a cicák számára is házipatikát. Az emberi fogyasztásra szánt vitaminkészítmények sem alkalmasak cicák számára. Ide tartozik a kutyabolha sampon használata is. A cica lenyalja a rovarirtót, ami súlyos tüneteket okozhat nála, a lehetséges bőrirritáció mellett. Ha mégis kutyasamponnal fürdetted meg a cicát, alaposan, többször öblítsd le és alaposan szárítsd meg. Ezután figyeld, és ha furcsán viselkedik, menj vele orvoshoz.

 

Cuki cicánk éppen ebédel

 

 

Hogyan előzheted meg, hogy macskára mérgező ételek kerüljenek a cicád közelébe?

 

Mindig rakd el az ételeket, ennivalókat zárt helyre. A hűtőszekrényt néhány cica könnyen ki tudja nyitni, ahogyan a spájz illetve szekrény ajtót is. Ha nálatok is ez a helyzet, beszerezhetsz gyermekzárat. Az asztalon olyan jól mutató, és praktikus gyümölcskosárnak is más helyet kell keresni, vagy egyszerűen takard le tortahálóval. Így a család is falatozhat, csipegethet ha arra jár, és a cica sem kóstol bele a gyümölcsökbe.

 

Ne szoktasd rá, hogy az asztalról ehet. Legyen külön helye és külön ideje annak, amikor ő eszik. Én mindig úgy adok nekik, hogy a mi étkezésünk előtt kb fél órával. Tehát amikor mi vacsorázunk például, akkor már nem éhesek, de ki is szaladgálta magát az evés hatására felélénkült banda és elvonult valahova szunyókálni. Persze ha hal a vacsora, mindegyiknek sürgős dolga akad az étkezőben.