Ihat tejet a macska?

Dátum: 2021. február

Szinte minden cica gazdiban felmerül a kérdés: ihat tejet a macska? Aki a Tom és Jerryn nőtt fel, egészen biztosan rávágja a helytelen választ: Igen! A macska és a tej kérdése állandó problémát okoz a cicás családokban, hiszen a legtöbb macska él-hal a tejért. Imádja az ízét, rajong az illatáért.

 

Tartalom, hogy azt olvashasd, amit szeretnél:

  1. Miért nem ihat tejet a macska?
  2. Az elhízás miatt sem érdemes tejet adni a cicának
  3. Hiánybetegségek is kialakulhatnak, ha sok tejet iszik a macska
  4. Laktóz mentes tejet ihat a macska
  5. Mit igyon tej helyett a macska?
  6. Más tejterméket sem ehet a macska?
  7. Szabad kecske tejet adni a macskának?

 

 

Miért nem ihat tejet a macska?

 

Sok macska tejcukor érzékeny. A kölyökként aktív tejcukor bontó enzimek csak néhány cicánál maradnak aktívak felnőtt korukban is, így a tehéntej adása a felnőtt cicáknak nem biztos, hogy jó ötlet.

 

A laktóz intolerancia ugyanúgy jelentkezik náluk is, mint az embernél, csak ők nem értik, hogy mi történik, így még jobban megszenvedik a hasi fájdalmas puffadást, görcsöket, hasmenést.

 

 

Az elhízás miatt sem érdemes tejet adni a cicának

 

A tej magas kalóriatartalommal rendelkezik, és túlzott mennyiségben való fogyasztása hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz, amely komoly egészségügyi problémákat okozhat a macskáknál.

A tej mellett a házikoszt sem mindig ideális a cicáknak. Milyen ételek jelentekónek még számára veszélyt? Olvasd el a Macskára mérgező ételek cikket.

 

 

Hiánybetegségek is kialakulhatnak, ha sok tejet iszik a macska

 

A tej a macskáknak étel és nem ital. Ha tejet iszik, akkor kevesebbet fog enni, hiszen jól lakott a tejjel. A tej azonban alapvetően nem fedezi a cica tápanyagszükségletét, sőt! Rengeteg olyan zsírt tartalmaz, ami elhízáshoz vezethet. A cica a tej fogyasztása mellett kevesebb egyéb ennivalót fog enni, hiszen eltelik a zsíros tejjel. A kevesebb macskatáp miatt kevesebb tápanyagot tud magához venni, így hamar hiánybetegségek alakulnak ki nála, ha folyamatosan kap nagyobb mennyiségű tejet.

 

 

Laktóz mentes tejet ihat a macska

 

Ha a macskád imádja a tej ízét, és szeretnél neki valami hasonló finomságot adni, akkor érdemes kipróbálni a laktóz mentes tejeket. Ezeket kifejezetten cicáknak fejlesztették ki. Annak ellenére, hogy a cicatej csökkentett laktózt tartalmaz, még előfordulhat, hogy érzékenyen reagál a macska rá. Ráadásul a többlet kalória bevitel és az elhízás továbbra is problémát jelent, ezért inkább csak alkalmanként kényeztesd a cicád a macska tejjel.

Az én macskáim persze fintorognak a macskatejtől. Beleszagolnak, majd kérdőn néznek rám. Így sajnos, nem sajnos, leszoktunk a tejről.

 

Tejet isznak a macskák

 

 

Mit igyon tej helyett a macska?

 

Vizet. A friss víz mindig a legjobb választás minden felnőtt állatnak. Régi öregek tapasztalták, de ma már kutatás is van ebben az irányban, hogy minden állat, így a macska is jobban szereti az állott vizet. Ha valóban a cica kedvében szeretnél járni, hagyd állni a friss vizet, majd utána add neki oda.

Ha azt látod, hogy nem iszik eleget a cicád, próbálkozz nedves táppal, aminek szintén magas a nedvesség tartalma. Mennyi folyadékra, nedvességre van szüksége a cicának, és miért az egér a legjobb eledel számára? Olvasd el a Mit egyen a macska cikket!

 

 

Más tejterméket sem ehet a macska?

 

Az én cicáim imádják a tejtermékeket. Mivel számukra a tejcukor okozza a problémát, és a savanyított tejtermékekben már nincs tejcukor, vagy csak elvétve, ezért én probléma nélkül adom nekik a túrót, tejfölt, joghurtot. Ők szokták lenyalni a tejfölös doboz fólia tetejét mielőtt kidobom a szemetesbe.

A tejszínt is imádják, de a tejcukor és a magas zsírtartalma miatt csak elvétve szoktak kapni egy-egy nyalintást.

Mindig natúr tejterméket adok és adj te is a cicádnak. Semmi szükségük az ízesített, agyon cukrozott gyümölcsjoghurtokra és hasonlókra.

 

 

Szabad kecske tejet adni a macskának?

 

A kecsketej összetétele eltér a tehéntejtől. Szintén tartalmaz tejcukrot, azonban olyan erős immunanyagok is jelen vannak, hogy ha a cica nem érzékeny a tejcukorra, megfelelő lehet. Én több gyenge, elesett macskát és néhány idősebb, de még választási korban lévő anyátlan kismacskát neveltem kecsketejjel. Nagyon beteg cicáimnak orvosi javaslatra is adtam kecsketejet, amit szívesen fogyasztottak.