Mit egyen a macska, avagy miért ideális a cicának az egér?

Dátum: 2020. szeptember

Arra a kérdésre, hogy mit egyen a macska egyszerű a válasz. Az egerek lennének a macskák számára a legideálisabb táplálék. Egy egér minden szempontból megfelel a cicák tápanyag szükségletének, és vadász​​ösztönüket is kielégíti. Az egerek kis emlősök, és mozgékony, gyorsan reagáló célpontok, amelyek a macskák figyelmét és ragadozó ösztöneit serkentik.

 

(Vedd figyelembe, hogy nem vagyok állatorvos, a cikk nem tekinthető tanácsnak, csak személyes véleményemet és tapasztalatomat és olvasmányaim alapján kialakított tudásomat írom le.)

 

 

Mit egyen a macska, hogy fedezze a tápanyagszükségletét

 

Mint ragadozó, elsődleges zsákmánya a hús. És itt nem a boltban vásárolható színhúsra kell gondolni, amit gondosan felkockázunk a cicánknak, hanem a hús szőröstül-bőröstül. Csonttal, belsőségekkel együtt.

 

Az egerek húsa esszenciális (a macska számára nélkülözhetetlen) fehérjékben gazdag, mint például a taurin és az arginin. A fehérje az izomzat fenntartásához, az immunrendszer erősítéséhez, látáshoz, szaporodáshoz is elengedhetetlen. A taurin hiány szívbetegségeket okozhat.  A kutyával ellentétben a macska nem képes a taurint szintetizálni, többek között ezért sem alkalmas a kutyatáp a macskák számára hosszú távon, ha a cica nem fogyaszthat például szabadon egeret is. Kiváló taurin forrás még a máj és a keményed dolgozó izmok, mint a szív, vagy a comb, ha például csirkehúst szeretnél adni a cicának.

 

Az egerek húsában található tápanyagok jótékony hatással vannak a macska szőrzetére és bőrére is.

 

Egy felnőtt egér 11% fehérjét, 6% zsírt, 3% rostot 80% nedvességet tartalmaz. Ezen kívül az egérhús gazdag vasban, kálciumban és foszforban is. Kis mennyiségben B vitaminokat, A és E vitamint is tartalmaz.

 

Az egér gyomrában található növényi rostok szintén lényeges pontját képezik a macska táplálkozásának. Ezek az előemésztett növényi rostok nem terhelik meg annyira a ragadozó gyomrot,, valamint szimbiotikus baktériumokat is tartalmaznak, amik tovább segítik az emésztést, gátolják a káros baktériumok szaporodását, és vitaminokat termelnek . Forrás Hare Today.

 

A cica az egész egeret képes megenni és hasznosítani.

 

Az egér csak minimális szénhidrátot tartalmaz, ami tökéletesen elegendő a macskák számára.

 

Egy egérben 35-40 ml folyadék van. Egy felnőtt, átlagos méretű cicának naponta körülbelül 250 ml folyadékra van szüksége, amit 6-7 egér elfogyasztásával képes lehet fedezni. Általában a legtöbb cica nem eszik meg naponta ennyi egeret, szüksége van vízre. Itt olvashatsz arról, hogy ihat tejet a macska?

 

Az egérben található zsírok szintén esszenciális zsírsavak a cicák számára. Könnyen emésztik meg, illetve a zsírban oldódó vitaminok miatt is szükségük van rá. A zsírok energiával látják el a cicát, bőr és szőrzet nélkülözhetetlen építői, és a gyulladáscsökkentésben is fontos szerepet játszanak.

 

 

A kis házivadász

 

A vadászat és az egerek elfogása olyan tevékenység, amely kielégíti a macskák természetes ösztöneit és szükségleteit. Az egerészés segít a macskának levezetni energiáját, megőrizni izomtömegét és testsúlyát. Csökkenti a stresszt és a szorongást, javítja a cica önbizalmát.

 

A macska, ahogy játszik az egérrel, az egér szervezetében adrenalin hatására cukor szabadul fel, ezáltal édesebb lesz a vére. Így nemcsak a vadász ösztönét elégíti ki a cica, hanem a desszertről is gondoskodik.

 

Az egerek elfogása során a macskák is mentálisan aktívak maradnak, megfigyelik a célpont mozgását és taktikáját, és fejlesztik vadászati ​​képességeiket.

 

A fentiek miatt, ha a cica nem tud a szabadban vadászni, nekünk kell biztosítani ezt az élményt és a kielégítő táplálékot számára.

 

 

Miért lehet veszélyes, hogy a macskánk egeret eszik

 

Sajnos ha az egér patkánymérget evett, akkor mozgása lelassul, könnyű prédává válik a cicánknak. Ha a cica megeszi, az ő szervezetébe is bekerül a méreg, és számára is veszélyes. Elkerülni nem nagyon lehet, talán csak úgy, ha a környéken mindenki mechanikus egércsapdákat helyez ki vagy hang hullámmal működő, úgynevezett szonikus egérriasztót használ.  A patkányméreg alapvetően belső vérzést okoz. A patkánymérgezés további tünete idegrendszeri tünet, légzési nehézség, görcsrohamok. Azonnal menjetek állatorvoshoz a cicával!

 

Az egerekben lehetnek különféle paraziták. Akár bolha, atka a szőrükben, akár különféle férgek a szervezetükben. Ez ellen csak a rendszeres élősködő elleni védelemmel tudod felvenni a harcot. Rendszeres féreghajtó, és tarkóra csepegtethető rovarriasztó cseppek jelentették nálunk a megoldást.

 

Néha a cica ajándékként hozza nekünk, szánalmas és életképtelen embereknek az egeret, hogy ne haljunk éhen, vagy mert annyira büszke a tudományára. Ez felvet némi higiéniai problémát, ha például a táskánkba, vagy akár az ágyunkba hozza az egeret szeretett négylábú családtagunk. Leszidni nem szabad ezért, hiszen csak jót akar.

 

 

Fontos megjegyeznem, hogy nem vagyok állatorvos, csak egy lelkes és tapasztalt cica gazdi. Ha bármilyen problémád, kérdésed merül fel, vagy valami gyanúsat veszel észre a cicádon, fordulj egy állatorvoshoz.