A híres Deja Vu fekete macska a Mátrix filmben

Dátum: 2022. február

Ki ne ismerné a híres Deja Vu fekete macska jelenetét a Mátrixban, amikor először feltűnik a lépcsőházban. Valójában a film egészen addig csak bemutatja, hogy hogyan működik a Mátrix, a fekete cica jelenettel változik meg a cselekmény dinamikája.

 

 

Mit jelent a fekete macska a Mátrixban?

 

A fekete macskát általában balszerencsének tartják, amikor keresztezi az utat. Az árnyékba bújt, nehezen észrevehető cica szinte a semmiből kerül az ember útjába, és menekül valami olyasmi elől, amit lát, szagol vagy hall – amit te nem is érzékelsz. ilyenkor a legjobban teszed, ha megbízol a macska érzékeiben, és fokozott figyelemmel haladsz tovább. Ha figyelmen kívül hagyod a macskát, merőlegesen belesétálhatsz egy balesetbe, amely csak rád várt.

 

Ezt láthatjuk a Mátrixban is. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a deja vu-kat, mert akkor szinte biztos a kudarc.

 

„A deja vu fekete macska a Mátrix csapdáira emlékeztet, ami végső soron veszélyekkel teli álomvilág az ébredni vágyók számára.„ Forrás Quora

 

 

Deja vu a Mátrix képregényben is

 

A mátrix meghibásodásának jelensége az egyik Mátrix-képregényben is megjelenik Déjà Vu címmel. Ebben a narrátor felesége állandóan furcsa ismerős érzést érez mindennapi életében, vagy átél dolgokat, mielőtt azok megtörténnének. A valóságban ezt a „hibát” az aratóhüvely hibája okozta (amiben folyadékban elmerülve fekszenek az emberek). Itt a nő csak félig merült el a folyadékban, így képes észlelni a „valóság”-ot is. Elmosódott a határvonal a valóság és a szimuláció között, ez okozza a rémálmait.

 

 

Mátrix és Baudrillard?

 

Igen érdekes feltevés szerint a Mátrix deja vu macskája és valójában az egész Mátrix triológia összefüggésbe hozható Baudrillard francia filozófus és szociológus téziseivel. Ha csak a Wikipediában fellelhető Baudrillard cikkeket olvassuk, és már láttuk a Mátrix filmeket (akár csak az első részt) komoly hasonlóságokat vélhetünk felfeldezni.

 

 

A fekete macska visszatér

 

Először a Forradalmak részben láthatjuk újra a fekete macskát, Sati mellett, amikor Neo legyőzte Smith ügynököt és a Mátrix újra indult.  A cica ébreszti fel a kislányt. Elemzők szerint ezt úgy lehet elképzelni, mint amikor egy videójáték egy korábbi mentési állapotból indul újra.

 

 

Fekete cica a Feltámadások részben

 

Deja Vu fekete macska az első rész után akkora sikernek örvendett, annyi találgatás született, hogy csoda lett volna, ha nem hozzák vissza a negyedik részben is. Itt azonban sokkal nagyobb szerepet kapott, mint azot valójában első ránézésre gondolnánk. Az Elemző, aki Thomas Anderson terapeutájaként követte nyomon Neo lépéseit. A terapeuta fekete macskája deja vu érzéseket okoz Neo-nak, de ő nem tudja hova tenni ezeket.

Egyes teóriák szerint a visszatérő fekete macska utalhat arra a kvantumelméletre, hogy a végtelen valójában egy önmagába visszatérő végtelen hurok. A negyedik részben is erre találhatunk úgymond bizonyítékot. A hurkot a fekete macska tartja fenn. A filmet tovább nézve a fekete macska még komoly szerepet kap, de nem szeretném lelőni a történetet.

A Mátrix története annyira összetett és szerteágazó, kimeríti ennek a blognak a kereteit. Ha szereted a sci-fi illetve az elgondolkodtató filmeket, érdemes megnézni a Mátrixokat, már csak a fekete macska miatt is.