Macskák animációs film

Dátum: 2020. október

A macskák animációs film egy könnyű délutáni gyermekfilm. Egy kóbor cicából a békés városi lakásban duci, lusta macskává cseperedett kandúr egyszer megfogadta, hogy soha el nem hagyja biztonságot és kényelmet jelentő lakás védelmét. Kisfia, Tigris azonban szeretne világot látni, és megtalálni Barackvölgy cicaparadicsomot, amiről apukája (Gombóc) oly sokszor mesélt már.

 

Véleményem:

Bájos grafika, egyszerűnek tűnő történet, ami tele van jellemfejlődéssel, a barátság értékével, hősiességgel és önmagunk legyőzésével.

A gyerekek is lehetnek okosak és ügyesek

A film kihangsúlyozza, hogy a gyerekek is lehetnek hősök és okosak, ügyesek, önállóak.

Igazán megható és értékes minta a gyerekeknek, elgondolkodtató a felnőtteknek.

A lassú történet miatt könnyű követni az eseményeket, cserébe a konfliktus megoldása is lassan jön el, ezért örülök, hogy ott voltam a gyerekekkel.

Máshol azt olvastam, hogy cicagazdiknak kötelező. Nos, talán… személy szerint egy könnyű délutáni filmnek elmegy. Tanultam belőle, jól esett a lelkemnek, de aki izgalomra, pörgésre és szórakozásra vágyik, annak szerintem nem való. Túlságosan tanító jellegű, így megfelelő hangulat szükséges ahhoz, hogy élvezetes legyen.

Fenntartásokkal ültem le a film elé. Talán a kultúrális különbségek miatt nekem, aki már (sajnos, vagy nem sajnos) az amerikai filmekhez vagyok hozzászokva, a keleti, ázsiai filmek túlságosan oktató jellegűek, ehhez pedig lehet, hogy a felnőtt, fáradt agyammal nem mindig van hangulatom. A film végére azonban megváltozott a véleményem. Teljesen váratlan konfliktusmegoldások, jellemfejlődések miatt kifejezetten élveztem mégfelnőttként is.Macskák animációs film a jellemfejlődésről

Szintén talán a más kultúrának köszönhető, amit más ázsiai filmeknél is megfigyeltem, az a látatlan jó, vagy rossz tiszteletének kihangsúlyozása. Mély tisztelettel lenni és rajongani, illetve rettegve félni olyasmitől, amit nem ismerünk, legfeljebb hallomásból és mások véleményéből tudunk róla valamit. Ezek manapság a nyugati liberális kultúrában kiveszőben lévő érzések. Furcsa volt újra felismerni, visszaemlékezni a gyerekkoromra, amikor a láthatatlantól, ismeretlentől lehetett rettegni, és szintén láthatatlanul lehetett tisztelni, akár szeretni azt, akit mások is tiszteltek és szerettek, holott nem voltunk tisztában vele, hogy kiről, miről is van szó. A mai nyugati világban ez már teljesen máshogy van.

A maga nemében nagyon klassz, könnyű kis film!

 

 

Kinek ajánlott szerintem?

 

Mivel a történet viszonylag egyszerű és lassabb a ma megszokottnál, kisgyerekeknek ideális lehet.

Én 6-9 éves gyerekekkel néztem végig. Talán kisebbeket is érdekelhet, de a nagyobbakat szerintem már nem nagyon kötné le.

Eleinte kissé vontatottnak tűnt számomra, talán unlmas is lehet, ha a mai filmek pörgéséhez szoktunk hozzá.

Vannak benne (számomra) túlságosan meghökkentően gonosz jelenetek, aminek kapcsán felmerültek kérdések a gyerekeim részéről, és örültem, hogy ott voltam, tudtam azonnal válaszolni, így nem maradt bennük feszültség.

 

 

Macskák animációs film – kérdések

 

Megnézném még egyszer?

Igen. Szerintem vannak benne még felfedezésre váró felismerés jellegű jelenetek, mint minden ázsiai jó filmben.

Gyerekek megnézhetik másodszor nélkülem?

Szerintem igen, de maradj a közelben szerintem a húzósabb részeknél. (szerencsére nem sok van)

Lehet mellette mással foglalkozni?

Általában igen, de az izgalmas részek már odaragasztották az én figyelmemet is. Tehát semmi olyan más tevékenységet nem javaslok, amit nem lehet bármikor félbehagyni. Én kézimunkáztam közben, az tökéletes volt.

 

 

Macskák animációs film adatai

 

Cím: Macskák

Premier éve: 2018

Ország: Kína

Rendező: Gary Wang

Hossz: 1:45