Móricz Zsigmond: Iciri-piciri

Dátum: 2021. november

Móricz Zsigmond: Iciri-piciri

 

Hol volt, hol nem volt. . .
Volt egyszer egy iciri piciri házacska;
ott lakott egy iciri piciri kis macska.

Volt annak két iciri piciri kis ökre,
rákaptak egy iciri piciri kis tökre.

Csizmát húz az iciri piciri kis macska,
hová lett az iciri piciri barmocska.

Bejárja az iciri piciri kis erdőt,
s nem leli az iciri piciri tekergőt.

Bejárja az iciri piciri kaszálót,
s nem látja az iciri piciri kószálót.

Rátalál egy iciri piciri kis tökre,
bánatában iciri picirit meglökte.

Felfordult az iciri piciri tököcske,
benne a két iciri piciri ökröcske.
Megörült két iciri piciri ökrének:
vége van az iciri piciri mesének!

 

Ez a verse az egyik legnépszerűbb a mai napig a kisgyermekek körében. Az Iciri-piciri egyszerű kis történetét könnyen tudják a kicsik követni, a kismacskával együtt érezni, amikor eltűntek a kis ökrei, majd a vers végén közösen örülni a cicával. A macska, mint kedves, puha, és még a gyerekeknél is kisebb állat világába könnyen bele tudják magukat képzelni. A vers dallamos, ritmusos, fülbemászó, szövege miatt is szeretik annyira, de nem csak ezért. Ahogy anyuka szavalja a kicsire nézve, a sok „i” betűt kimondva szinte folyamatosan mosolyog a kisgyermekére. Ezt mérhetetlenül élvezik a kisgyermekek. Az egyszerű és népszerű versből számtalan képeskönyvet nyomtattak, amit a kicsik is könnyen tudnak követni, a kemény kötésűeket akár egyedül nézegetni.

Móricz Zsigmond művei a mai kor számára is tartogatnak tanulságokat, meséit többször is feldolgozták diaflilmre adaptálva. Nem egy művét megfilmesítették, már 1935-től egészen 2019-ig összesen 21 film látta meg a napvilágot az ő regényeit alapul véve.

Az Iciri-piciri verses mese könnyen elvarázsolja a gyermekeket, így a fejlesztőpedagógusok is előszeretettel ajánlják és használják a foglalkozásaikon, hiszen az egyszerű versikék, mondókák alapvetően fejlesztik a kicsi gyerekek szókincsét, ritmusérzékét és memóriáját is. A könyvkiadók szerint 2-4 éves korosztálynak ajánlott, de bevallom, én is szívesen mondókáztam, és sokszor amikor eszembe jut, bizony végigszavalom magamban és szívesen felidézem a kedves képeket, emlékeket.