Macska dorombolás, avagy miért jó a cica a háznál?

Dátum: 2021. július

A macska dorombolás egy folyamatos, lágy vibráló hang, amit a légáramlás szabályzásával adnak ki a gége és a rekeszizom segítségével.

 

 

Mivel dorombol a macska?

Az, hogy mivel dorombol a macska még ma is kutatás tárgya. Régebben úgy gondolták, hogy a vér áramlása a mellkasban okozza. A mai kutatások szerint a macska gégéjéhez kapcsolódik egy olyan izom, ami ha megfeszül, vibrációt hoz létre a gégében. A macska nem tudatosan mozgatja ezt az izmot, hanem központi idegrendszeri irányítás által lép működésbe. Magyarán az agy küld jeleket az izomnak, mégpedig a macska hangulata, és érzései alapján. Kiváltó inger lehet például az emberi kéz, vagy a szopizó kismacska. Ahogy a levegő áramlik ki és belégzésnél, a vibráló gégeizom okozza a hangszalagok rezgését, amit dorombolásnak hallunk.

Általában azt mondják, hogy jó kedvű, vagy nyugodt a macska, amikor dorombol. Azonban sokszor dorombol, amikor nem érzi jól magát és a társaságunkra vágyik. Ha segítséget kér sérülésnél, vagy például szülésnél ha nem szeretne egyedül maradni. Összességében a dorombolás egy társas közeledés a macska részéről, ami barátságot, jó szándékot fejez ki. Örül, hogy a szituációban ott van a másik, köszöni amit kap, bármi is az éppen, bátorít minket, hogy folytassuk, amit éppen teszünk. Az biztos, hogy biztonságban érzi magát, amikor dorombol, és mutatja, hogy nem fog támadni. De a pontos ismereteink még hiányoznak. Összefoglalás a Wikipedia – Dorombolás cikk alapján (angol nyelvű).

 

 

Mikor dorombol a macska?

A kiscicák már két napos korukban elkezdenek dorombolni, ami valami olyasmit jelent a cicamamának, hogy „jól vagyok, de kérek még, maradj itt”. A mami pedig szintén dorombol, mintegy megnyugtatásként részben a kiscicák, részben saját maga miatt. A dorombolás segít ellazítani az izmokat, így a simaizmokat is, amik a tejleadásért felelnek. A dorombolás segít tájékozódni a kiscicáknak az első hetekben, amíg még nem nyílt ki a szemük.

 

Boldog

Dorombolhat a cica boldogság jeleként, amikor simogatod, ölbe veszed, pihent, elégedett. Ilyenkor a testtartása is ellazult, zárt, vagy félig zárt szemekkel, illetve a farka is nyugalomban, ellazultan van.

 

Feszült

Ilyenkor a dorombolás mellett jellegzetes feszült testtartást figyelhetsz meg. A szemei tágra nyitottak akár, lehet, hogy a háta púpos, esetleg remeg, reszket a cica. Tipikus ilyen szituáció, amikor a cica az állatorvosnál van. Ilyenkor a cica a dorombolással nyugtatja magát, hiszen a dorombolásnak izomlazító és nyugtató hatása is van.

 

Játék közben is dorombolhat

Ilyenkor a macska aktív, maga a játék hozza ki belőle a dorombolást indukáló érzést.

 

Beteg, vagy fáj valamije

A fájdalom enyhítésére, az izmok ellazítására. A testhelyzete azonban árulkodhat arról, hogy valójában nem érzi jól magát. Azonban ha nagy fájdalmai vannak, már nem szokott dorombolni.

 

Dorombolással erősíti a társas kapcsolatot

Amikor dorombol, azt közli, hogy megbízik a másikban, és neki sem áll szándékában támadni. Velünk is ezt szeretné tudatni. Bízik bennünk, hozzátartozónak gondol minket.

 

 

A macska dorombolás egészségügyi hatása az emberre

A macska dorombolás ránk is pozitív hatással van, ami természetesen személyenként változó. Nem mindenki reagál ugyanúgy a cica dorombolására, sőt van, akit kifejezetten negatívan érint.

 

Csökkenti a stresszt

A macska dorombolás az számunkra is nyugtató hatású. Csökkentheti a feszültséget, enyhítheti a szorongást.

 

Fájdalomcsillapító

Már kutatások is bebizonyították, hogy a macska dorombolása enyhíti a fájdalmat kiváltképp, ha izmoknak is van szerepe a fájdalmunkban. Ilyen például a migrén, vagy bármilyen izomfájdalom.

 

Óvja a szívünket

Mivel a cica dorombolás csökkenti a stresszt, valamint boldog, kellemes érzéseket nyújt nekünk is, így csökkenhet a vérnyomás, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának kockázata is.

 

Letargia, depresszió ellen

A macska dorombolása általában kellemes az emberi fülnek. A macska szőrének érintése szintén nyugtató, biztonságot adó hatással van ránk, így összességében javítja a hangulatod, ha egy doromboló cicát simogatsz, talán még össze is bújsz vele. Már a macskás videók nézése is növeli a pozitív és csökkenti a negatív érzéseinket. Legalábbis erre jutott az Indiana University Bloomington7000 fő bevonásával készült kutatása.

 

Jobban alszunk

Egyes kutatások azt találták, hogy néhány macskát tartó nő jobban alszik a macskájával, mint a párjával.

 

Csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát

2002-ben a National Institutes of Health kiadott tanulmánya szerint azoknál a kisgyerekeknél, akik egy éves koruk előtt találkoztak hosszabb időn keresztül macskákkal, csökkent a bármiféle allergia kialakulásának kockázata. (nemcsak az állatszőr allergia, hanem a pollen, a poratka, stb. A munka/iskolaallergiáról nem beszél a tanulmány)

 

 

Macska dorombolás érdekességek

Érdekes, hogy a nagymacskák csak kilégzéskor dorombolnak, és amelyik macska ordít (oroszlán, leopárd, tigris, jaguár) azok nem tudnak dorombolni. Azonban a hópárducés a gepárd képes mindkettőre.

Érdekes, egyes kutatások arra következtettek, hogy szüléskor azért dorombol a macska, mert ezáltal ösztönzi az agyat hogy izomlazító hormonokat juttasson a vérbe.

Érdekes, hogy már bizonyítékok is vannak arra vonatkozóan, hogy a macskák dorombolása fokozza a csontsűrűséget és elősegíti az izmok, inak gyógyulását. Írja egy gyógytornász specialista.

Férfiként vonzóbbnak találnak a nők. A nők jobban vonzódnak a macskákhoz, így ha férfiként cicád van, számíthatsz rá, hogy a nők körében is sikeresebb lehetsz. A nők a macskás férfiakat gondoskodóbbnak, kedvesebbnek gondolják.