Rettegett toxoplazmosis: macska a lakásban terhesség alatt?

Dátum: 2019. november

Kismamaként és szülőként a legnagyobb rémálmunk, és félelmünk, hogy a gyermekünkkel bármi baj történhet. Mégis talán az összes kicsikre leselkedő veszély közül a méhen belüli megbetegedéseket éljük meg a legnagyobb tragédiának. Ezeket a legnehezebb tetten érni, megfogni, kivédeni, és gyógyítani.

Sok esetben hál Istennek felesleges a nagy izgalom, és végül kiderül, teljesen egészséges a kisbabánk. Ugyanakkor hajlandóak vagyunk bármit megtenni annak érdekében, hogy egészséges gyermekünk szülessen. Néha sajnos túl sokat is. Pusztán a barátok, rokonok jóindulatú tanácsaira hallgatva képesek vagyunk szeretett cicánktól is megválni.

 

Megnyugtatásként

 

Mindjárt az elején szeretnélek megnyugtatni! Nagyon, de nagyon valószínű, hogy nincs semmi baj!

 

Ha régebb óta van macskád, szinte biztos, hogy már átestél a fertőzésen és védett vagy. Ha pedig mégsem estél át, elegendő alaposan kezet mosni, és nem összebújni a cicával. Semmi ok megválni négylábú családtagodtól a szíved alatt hordott kincs miatt!

 

Mindenképpen menj el a nőgyógyászhoz, beszélj vele! Kérj vérvételt a toxoplazma fertőzés vizsgálatára. Ha nem tudod megjegyezni ezt a kifejezést, mondd neki, hogy van cicád, és emiatt szeretnél vérvételt. Tudni fogja. A toxoplasma ellenanyag vizsgálat nem a rutin vérvétel része, így nem biztos, hogy rákérdez a doki. Külön kell kérned, fel kell hívnod a figyelmét. Ha az első vizsgálaton szólsz, a többi vérvizsgálattal egy időben egy szúrással le tudják venni ehhez a vizsgálathoz a vért.

 

Ne aggódj! Tudom, könnyű mondani. Átérzem, én is keresztülestem ezen a tehetetlen bizonytalanságon. Nekem is volt szeretett cicám, és a kisfiam a szívem alatt. Iszonyatos lelki küzdelem volt számomra. Egyrészt nem tudtam volna elviselni, hogy betegen szülessen a kisfiam, vagy hogy a macskám miatt esetleg elveszítsem a gyermekem. Hogyan néztem volna a cicámra azután? Biztosan őt vádoltam volna egész életében, rányomva ezzel a bélyeget a kapcsolatunkra és életem végéig lelkifurdalásom lett volna a saját butaságom és felelőtlenségem miatt.

 

Ugyanakkor attól is féltem, hogy ha még sincs baj a babóval, a cica akkor sem maradhat, hiszen messzire el kell kerülnöm majd a várandósság alatt. Mi lesz akkor vele? Meg sem fogja érteni, miért kell elköltöznie tőlünk.

 

Sokat olvastam, tájékozódtam a témában, és természetesen elvégeztettem a vérvizsgálatot is. Nálunk semmi gond nem lett, én már átestem a fertőzésen. A teherbeesésem idejére már 4 éve volt kismacskám, akinek a szülei kijárós macskák voltak. Már ő is átesett a fertőzésen korábban.

 

 

Valójában mi az a toxoplasmosis?

 

Toxoplasmosis, vagy toxoplazmózis a Toxoplasma gondii nevű egysejtű parazita által okozott fertőzés.

 

A macskafélék a végső gazdái ennek a protozoon egysejtűnek. A köztes gazdák azonban más emlősök és madarak is lehetnek. Ők csak hordozók, viszont az egymással való verekedés, vagy dögevés során is fertőződhetnek. A macskák általában szinten verekedés, illetve fertőzött rágcsálók, madarak elfogyasztásával válnak fertőzötté. Azonban csak a macska képes üríteni, így közvetve terjeszteni, írja Dr. Dudás Györki Zoltán állatorvos.

 

Ugyanakkor a cicák száműzésével, illetve elkerülésével sem érezhetjük magunkat teljesen biztonságban! Ugyanis a termőföld is fertőzött lehet, így az azzal érintkező zöldségek, gyümölcsök szintén esetleges fertőzésforrások.

 

Ez minket annyiban érint, hogy az ember egy-két extrém esettől eltekintve csak macskától, illetve hiányosan előkészített és feldolgozott ételtől fertőződhet. Azonban ha az alap higiéniás szabályokat betartod, az ételeket megfelelően tisztítod, illetve hőkezeled, akkor szinte nullára csökkented a fertőződésed kockázatát.

 

Egyszerű vérvizsgálattal könnyen ellenőrizhető, hogy átestünk-e a fertőzésen, és ha igen, mikor. A vérben lévő ellenanyagok közül kettő meglétét vizsgálják ilyenkor. Az IgG-t és az IgM-et. Anélkül, hogy bővebben belemennénk az immunológiába, amit érdemes tudnunk hogy az IgG pozitivitás jelenti, hogy már lezajlott a fertőzés egy régebbi időpontban, tehát kialakult a védettség. Az IgM pedig akut, friss fertőzésre utal.

 

 

toxoplasmosis fertőzés lelete régebb óta macskával való együttélés során

 

Kismama toxoplasmosis fertőzése

 

Az ember szájon át képes toxoplazmosissal fertőződni. Ez gyakorlatilag a macskaalom takarítását követő kézmosás kihagyása jelentheti, illetve a cicasimogatás utáni szennyezett kézzel való ételkészítés és evés. Most lehet, hogy mosolyogsz, te ilyet sosem szoktál, mindig tiszta kézzel nyúlsz az ételhez. Nos, én is így voltam vele, aztán elkezdtem figyelni magamat. Valljuk be, hányszor volt, hogy ölünkbe ugrott a cicánk vacsora közben, mi csak reflex szerűen megsimogattuk. Talán észre sem vettük a mozdulatot, annyira természetes reakció a részünkről. Azonban ha a cica frissen ferőzött, akkor a tisztálkodása során a szőrére is kerülhet a parazitából, így a simogatásukkal a mi kezünkre is juthat belőle…

 

Azonban a toxoplazmózis fertőzés csak a nagyon súlyosan legyendült immunrendszerű emberekre veszélyes. Ilyen lehet például a HIV, rák, egyéb súlyos immunbetegség. Egészséges, átlagos immunrendszerű ember könnyebb megfázásos, influenza szerű, hurutos tünetekkel átvészeli az akut fertőzést. „Áh, csak nem húztam sapkát.” Sőt, akár még teljesen tünetmentesen is túleshet rajta.

 

Ha babát tervezel, érdemes elvégeztetni ezt a vizsgáltatot. Ha van cicád, és amúgy is mész a nőgyógyászhoz a rutin vizsgálatra, bátran kérj tőle papírt a vérvételre. Hamar kiderülhet, hogy már régen átestél a fertőzésen, így egész életedre nyugodt lehetsz.

 

Ha már várandós vagy, mindenképpen kérj erre vonatkozó vizsgálatot. Hamar megvan a lelet, és ha valóban friss fertőzés áll fenn, az orvos gyógyszer szedését rendelheti el. Ebben ő dönt, hallgass rá! Aggodalom helyett azonban először is gondold végig, hogy mióta van nálad a cica. Kijárós? Találkozott más macskákkal? Fogyasztottál nyers, nem jól átsütött húst? Ettél nyers zöldséget, gyümölcsöt alapos mosás nélkül? Sok esetben sikerül kicsit megnyugodni, amíg megérkezik az eredmény.

 

Ha a vérvétel igazolta a friss fertőzést, akkor a várandósság végéig szedni kell az orvos által felírt gyógyszert (Ne most kisérletezzünk a természetes gyógymódokkal!). Azonban a nőgyógyász elővigyázatosságból valószínűleg az összes rutin vérvételnél fogja kérni ezt a kiegészítő vizsgálatot. Hiába vagy elvileg 100%-osan védett, az orvos ezzel igyekszik kizárni azt, hogy a meglévő védettség ellenére mégis felülfertőződj. Tehát ha viszed a vérvételi beutalókat a laborba, és meglátod közöttük a toxoplasma kérést is, ne ess kétségbe. Ez nem azt jelenti, hogy veszélyben lennél, azt viszont igen, hogy jó kezekben vagy, az orvosod vigyáz rátok.

 

 

Amikor én voltam ebben a helyzetben…

 

Nem tudom, ki hogy van vele, nekem kismamaként a legrosszabb a bizonytalanság volt. Amikor először hallottam a védőnőtől, hogy ilyen megbetegedés egyáltalán létezik, megcsuklott a lábam, és elöntött a forróság. Ő látta a macsakát a lakásban, és rákérdezett, majd csak hümögött, semmi megnyugtató szót nem kaptam tőle.

 

Én rohantam a nőgyógyászhoz, ott elmondtam a panaszom. A doki rákérdezett, hogy mióta van cicám, én pucolom-e, puszilgatom-e, közben gyorsan írta a vérvételi papírt. Igyekezett megnyugtatni a maga atyáskodó stílusával, ami elég röhelyes volt, hiszen inkább a férjem lehetett volna, de az apám semmiképpen. Mondta, hogy valószínű már védett vagyok, de azért lehetőleg ezentúl ne én takarítsam, ne bújjak össze a cicácskámmal.

 

A megnyugvás azonban esélytelen volt. Egy várandós kismamát megnyugtatni, ha akármekkora esély van bármi nemű gyermek betegségre lehetetlen. Napokig nem aludtam, pedig tudtam, hogy a stressz is legalább annyira káros a babának.

 

Néhány napon belül meg volt az eredmény, de a doki csak egy hét múlva rendelt megint, a lelet pedig hozzá érkezett. Eszeveszetten őrjítő tehetetlen várakozással csigatempóban teltek a napok… Rohantam, kérdeztem. Már átestem a fertőzésen, nincs gond, és nem is volt egyik várandósságom alatt sem.

 

 

A cica toxoplasmosis fertőzése

 

A macskák is védettek lesznek, ha egyszer megfertőződtek. Egyedül a frissen fertőződött cica üríti a parazitákat, és ő is csak 10 napig. Így könnyen kiszámolhatjuk, hogy ha hozzánk kerül egy cica, és közvetlenül az elhozása előtt fertőződött meg, akkor legkésőbb 4-5 hét múlva már nem jelent veszélyt számunkra. Hiszen a betegség lappangása 2-3 hét, az aktív parazita ürítéses szakasz 10 nap. (Igen, jól számolok. Tisztában vagyok vele, hogy ez így nem 4-5 hét. Ugyanakkor mindig szeretek biztonsági okból hozzáadni másfél-két hetet, bármi betegséggel, gyógyszerszedéssel kapcsolatos témáról is legyen szó.)

 

Ha már átesett négylábú társunk a fertőzésen, akkor ő sem üríti többet a parazitát, ő is „védettnek” számít. Azonban továbbra is maradjunk óvatosak, hisen nem csak tőle kaphatjuk el a toxoplasmosist.

 

Az is előfordulhat, hogy cicánk még nem esett át a fertőzésen. Nekik is létezik egyszerű vérvétel, ami alapján meg lehet állapítani, hogy átesett-e egyáltalán a macsek és ha igen, mikor. Akár biztosak vagyunk benne, hogy nem fertőződött (mert olyan tenyésztőtől hoztuk, ahol biztosan negatívak a szülők, és nálunk sem találkozott másik állattal), akár csak gyanítjuk, érdemes erre a néhány hétre a lakásban tartani, és igyekezzünk elkerülni, hogy kiszökjön. A vadászösztön nagyon erős, hamar elkaphat egy madarat, vagy egeret, így a fertőzést is.

 

 

 

Hogyan lehet megelőzni a toxoplasmosis fertőzést?

 

A jó öreg higiéniás szabályok betartásával, és a várandósokra érvényes fokozott körültekintéssel hatékonyan megelőzhető a fertőződés, ha a vérvizsgálat negatív lett mindkét értékre.

Melyek ezek az alap higiéniás szabályok? Alaposan kezet mosol cicasimogatás után, evés előtt, macskaalom takarítás után. A cicaalmot rendszeresen tisztán tartod, sőt lehetőség szerint bízd rá másra. A macska fürdetés azonban nem tartozik ide. Semmit nem teszel a toxoplazmózis fertőződésed megelőzése ellen, ha gyakrabban fürdeted a cicád. Sőt, akár még nagyobb esélyt adhatsz egyéb betegségeknek, ha esetleg megkarmol a macskád a felesleges tortúra során.

 

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy könnyebb elkapni a friss fertőzést egy nem jól megmosott zöldségtől, nem jól átsütött hústól. Terhesség alatt amúgy sem ajánlott a nyers hús fogyasztása, és eleve jobban figyelünk a higiéniára. Ha nem vagy biztos a dolgodban, ezekkel kapcsolatban fordulj bizalommal a védőnődhöz.

 

A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan most meg, a húst hosszan főzd, jól süsd át. Idegen helyen se egyél nyers zöldséget, vagy félig átsütött húst. Se barátoknál, se étteremben. Néhány hónapot biztosan kibírsz, ha amúgy a tatárbífsztek a kedvenc ételed, a barátok pedig meg fogják érteni.

 

 

Csak a macska jelent veszélyt a kismamákra?

 

szinte mindenhol a cicákat teszik felelőssé, és utasítják a kismamát, távolítsa el otthonából a macsekot. most már látjuk, hogy ez alaptalan, és a megoldást is ismerjük.

 

Azonban a jóakaróink is tájékozódnak közben, és hamar kiderítik, hogy a papagájok is hordozók, így azokat is kerülje el, ajándékozza el a várandós anyuka. Mi már látjuk, hogy ez egyrészt alaptalan, másrészt itt is érvényes ugyanaz, mint a cicáknál. Lehetőleg ne te takarítsd, ne puszilgasd, ne etesd a szádból, és moss kezet alaposan.

 

Nem kell mellőzni a simogatást. Kis kedvencünk nem fogja érteni, hogy miért lettünk olyan hidegek vele egyik napról a másikra, és talán viselkedés zavarokkal reagálna. De legyünk résen! Igyekezzünk elkapni a saját mozdulatainkat. Amikor megsimogatjuk a cicát, vagy bármelyik állatkánkat, utána feltétlenül alaposan mossunk kezet.

 

 

Szóval veszélyes a macska a pocaklakóra?

 

A fertőződés veszélye megvan, de csak nagyon kicsi rá a lehetőség. Az alábbiaknak egyszerre kell teljesülniük:

  • a cica frissen fertőződőtt (2-3 hét lappangással és 10 nap ürítéssel számoljunk)
  • a kismama még nem esett át a fertőzésen
  • a frissen fertőzött cica az első két trimeszterben érkezik a családba
  • a kismama beengedi az ágyába, takaritja, puszilgatja, simogatás után nem mos keze

Belátható, hogy mindezek együttes meglétére vajmi kevés az esély, de biztosat csak a vérvizsgálat mondhat. Mindenképpen jelezzük a nőgyógyászunknak, hogy van cicánk.

 

 

És a kisbabára sem jelent veszélyt a macska?

 

Még egy dolog elbizonytalaníthat azzal kapcsolatban, hogy vajon mennie kell-e a cicának a kisbaba miatt. Sokan úgy vélik egy újszülöttre, kisbabára fokozott veszélyt jelenthet egy macska.

 

Valójában néha alaptalan és túlzó az aggodalom, ugyanakkor tényleg érdemes fokozott óvintézkedéseket kell bevezetni az újszülött, később a kisbaba érdekében.

 

Egy dolog azonban biztos. Mielőtt bárkire is hallgatnál (főleg azokra, akik a cica eltanácsolását hangoztatják), járd körül a témát alaposan. A cica a legtöbb esetben maradhat, tényleg csak nagyon ritka az a helyzet, amikor valóban mennie kell. Egy egészséges kisbabánál azonban semmi nem indokolja, hogy megválj bársonytalpú családtagodtól!

 

Minderről részletesen olvashatsz a kapcsolódó bejegyzésemben, ami pontosan a kisbabák és a macskák együttéléséről szól. Tarts velem!

 

Boldog cicás babavárást!